2010-12-21

En miljon satsas på miljön. Smålandstidningen 20101216.

Eksjö kommun kommer att vara med i det nationella energieffektiviseringsprojektet som pågår under fyra år fram till 2014. Under dessa fyra år får kommunen årligen ut 280000 kr som utredningspengar för att kunna satsa på energieffektivisering. I en arbetsgrupp för effektiviseringen skall energi- och klimatrådgivare Kurt Jansson samt Sven-Erik Johansson och Gunnar Alm ingå. Dessutom skall hjälp inhämtas från en konsult.
/Tord

2010-12-14

Sverige kan bli bäst på minusutsläpp. Ur Vetenskapens värld 20101213.

BECCS, (bio energy carbon capture and storage) bioenergi med koldioxidlagring.

Minusutsläppen med BECCS kan skapas genom att filtrera ut och under tryck transportera iväg koldioxid från de största svenska pappersmassabruken och kraftvärmeverken till beprövade norska koldioxidlager långt under Nordsjöns botten, säger Henrik Karlsson, VD på den svenska BECCS-aktören Biorecro.

Kommentar: Vad som krävs är att det måste kosta pengar att släppa ut CO2.
/Tord

Rekordstor minskning av svenska koldioxidutsläpp.

De totala utsläppen av växthusgaser i Sverige uppgick år 2009 till 59,8 miljoner ton. Sedan 1990 har utsläppen minskat med cirka 12,5 miljoner ton koldioxidekvivalenter.
Under 2009 minskade utsläppen med drygt 3,5 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Det är den största minskningen som skett under ett enskilt år (lågkonjunkturen bidrog). Detta innebär att Sveriges totala utsläpp nu totalt har minskat med cirka 17 procent sedan 1990.
Uppgifterna kommer från Naturvårdsverkets statistik över de svenska utsläppen 2009.

Alltid något!
/Tord

Miljöexperter skeptiska till Svanbergs oljeuttalande. SVD 20101214.

Miljöexperterna är skeptiska till BP-ordföranden Carl-Henric Svanbergs försök att tona ner miljöeffekterna av oljeläckan i Mexikanska Golfen. I en SVT-intervju sade han bland annat att vattentester visar samma nivåer av oljeprodukter som tidigare. Men hälften av oljan finns fortfarande i havet och ingen vet hur den kommer att påverka naturen, menar de.
/Tord

2010-12-13

Lättnad och oro efter Cancún. SVD 20101213.

Lättnad över att Köpenhamnsfiaskot inte upprepades, men oro över att Kyoto-avtalet inte förnyas. Det präglar reaktionerna på helgens Cancúnöverenskommelse om världens miljöframtid.

Det manades till stora nedskärningar av globala utsläpp för att nå tvågradersmålet.

Mötet öppnade för att målet skärps till 1,5 grader C.

Green Climate Fund (GCF) skall upprättas.

Man uppmanade till gemensamt arbete för att hejda skogsskövling.

Man skall diskutera en skärpning av de utsläppsminskningar som ingår i Kyotoavtalet.

2010-12-12

Climate Change Performance Index (CCPI).

Climate Change Performance Index (CCPI är gjord av Germanwatch and CAN Europe). De båda organisationerna samlar varje år data om CO2-utsläppen, dess trend och kvaliteten på de klimatpolitiska åtgärderna i de 57 länder som har de största utsläppen av växthusgaser.

Nya miljoner till svensk solfångare. Ny Teknik 20101209.

Med drygt tio nya miljoner satsar det svenska solenergiföretaget Solarus på en internationell lansering av sin modul som både ger el och värme. En ny fabrik planeras i Gävletrakten.

Av de nya pengarna kommer 4,95 miljoner från Energimyndigheten i form av villkorslån. Samtidigt satsar privata investerare minst lika mycket berättar Niclas Stenlund, produktionsansvarig och en av grundarna.

2010-12-09

980 GW solkraft inom tio år. Teknik 360 20101206.

Utvecklingen av solcells- och solvärmeteknik kommer att minska de globala koldioxidutsläppen med 570 miljoner ton under den kommande tioårsperioden. För att nå samma effekt skulle man behöva stänga 100 koleldade kraftverk eller ta 110 miljoner bilar av vägarna, enligt en rapport som amerikanska branschorganisationen Solar Energy Industries Association (SEIA) släppte förra veckan.

Rapporten presenterades samtidigt som FN:s sändebud i Cancun, Mexiko diskuterade en eventuell utvidgning av 1997 års Kyotoprotokoll (ett internationellt avtal för att minska koldioxidutsläppen). 21 organisationer från olika länder uppmanade världens regeringar att stödja utvecklingen av solenergi som en del av kampen mot klimatförändringarna, skriver Bloomberg BusinessWeek.


Enligt rapporten kommer den globala solenergikapaciteten att komma upp i hela 980 gigawatt redan 2020. Men för att dessa siffror ska bli verklighet så krävs det en rejäl satsning i form av stöd och finansiering från såväl privata investerare som världens regeringar.

Tidningen Treehugger påpekar att fossila bränslen globalt sett tar emot tolv gånger så mycket statligt stöd som förnybar energi, och föreslår att man till att börja med tar bort allt statligt stöd för oljeprospektering och istället satsar pengarna på sysselsättningsskapande projekt för ren energi.

2010-12-07

Shippingefficiency.org

Shippingefficiency.org is a free-access, beta data-hub designed for ship owners, operators, charterers, ports, insurance companies, shipbrokers and other stakeholders, to factor in vessel efficiency information when making business decisions.
Shippingefficiency.org assesses and provides energy efficiency ratings energy efficiency for over 60,000 international vessels based on the United Nations' IMO's Energy Efficiency design Index (EEDI). A separate search tool provides ratings based on the Clean Cargo Working Group Index, which benchmarks container vessels' CO2 efficiency against other vessels plying the same major container routes (ie: Asia to Europe).

Kan vara en användbar sight, men varför är den inte tillgänglig för alla?
/Tord

Ny klimatmärkning för sjöfarten. SVD 20101206.

"Sjöfarten är en lika stor klimatbov som flyget. Men trots att utsläppen skulle kunna minskas med 75 procent, blir de ­bara större. I dag öppnar en webbsida som avslöjar enskilda fartygs koldioxidutsläpp. SvD har testat Finlandsbåtarna som hamnar i de sämsta klasserna."

"Men miljöregler inom sjöfarten har en historia av att gå trögt. De förhandlas inom Internationella sjöfartsorganisationen, IMO, som så sent som i oktober försökt få igenom ett index som visar hur bränsleeffektivt ett fartyg är, vilket har direkt bäring på koldioxidutsläppen. Förslaget blockerades av bland annat Kina, Brasilien, Indien och Saudiarabien."

"Nu lanseras i stället miljöindexet av en frivillig organisation. Från och med i dag kan vem som helst gå in på webbsidan shippingefficiency.org och få reda på koldioxidutsläppen från 60000 fartyg, över hälften av världens flotta. Där klassas varje enskilt skepp med en bokstav A till G som visar hur väl båten utnyttjar bränslet där A är bäst och G sämst. Där finns också uppgifter om fartygets koldioxidutsläpp per sjömil."

Det händer saker trots allt!
/Tord

2010-11-30

Masugnen halverar utsläpp av koldioxid. Ny Teknik 20101117.

På LKABs experimentmasugn i Luleå pågår just nu EU-stödda försök som syftar till att halvera koldioxidutsläppen från Europas masugnar.
Stålverken i Europa släpper ut ungefär 200 miljoner ton årligen. Totalt svarar stålproduktion för nära en tiondel av världens koldioxidutsläpp. Inom det EU-stödda projektet ULCOS, Ultra Low CO2 Steelmaking har forskare och ingenjörer tagit fram fyra metoder för att minska masugnarnas koldioxidutsläpp. Den som nu provas kallas toppgasåterföring.
Vi samlar upp toppgasen, skiljer av koldioxid och skickar tillbaka kolmonoxid och vätgas in i masugnen. Bara genom den processen sparar man 25 procent av koldioxidutsläppet, i minskad koksanvändning, säger Mats Hallin.
Lagrar man sedan ner den avskiljda koldioxiden på ett lämpligt ställe minskar koldioxidutsläppet från själva masugnen med över 90 procent, säger Mats Hallin.

Därför blundar du för klimathotet. SVD 20101130.

"På naturvetarsidan tror många att mer information till allmänheten är lösningen, men det är inte så enkelt att mer information leder till handling. Vi måste också ta hänsyn till hur människans psyke fungerar."
"Så hur ska då forskarna, som sitter på den mesta kunskapen om klimatförändringarna, få resten av oss att inse allvaret? Flera av de experter som SvD har pratat med är ganska pessimistiska när det gäller att få enskilda individer att ta till sig klimathotet och förändra sina beteenden. Att överge sin nuvarande livsstil och kanske förlora en del av sin status, upplevs som väldigt hotfullt för många. Då är det lättare att blunda eller bortförklara hotet."

Bra artikel som ger psykologiska förklaringar till varför så många blundar för klimathotet.
/Tord

Rovdjurens betydelse för ekosystemet. Från Vetenskapens värld 20101129.

Enligt forskaren Chris Wilmers har rovdjuren stor betydelse för ekosystemen i världen och därmed också för CO2-utsläppen. Som exempel nämner han havsuttrar och vargar.
Havsuttrarna minskar t.ex. sjöborrarnas antal så att avbetningen av undervegetationen i havet minskar och vargarna minskar älgars och andra växtätande djurs avbetning av växtligheten. Därigenom kan CO2-utsläppen minska med upp till 23 miljarder ton per år enligt samma källa.
/Tord

Varför kom vintern så tidigt?

"Storskaliga svängningar i väderläget är oftast förklaringen till varför det periodvis blir kallt eller milt vintertid. Den nordatlantiska oscillationen, NAO, är en naturlig svängning i atmosfären över nordatlanten. Det är alltså en oscillation i atmosfären, inte havet. Den manifesterar sig i att tryckskillnaden mellan det stadigvarande lågtrycket över Island och högtrycket över Azorerna varierar.
Just nu är tryckskillnaden mellan dessa tryckområden liten, eller negativ. Det resulterar i att lågtryck som bildas kan ta en bana söder om oss och lämnar öppet för kyligare luft från Ryssland eller Arktis att svepa in över oss."
/Tord

2010-11-29

CANCUN BUILDING BLOCKS ESSENTIAL STEPS ON THE ROAD TO A FAIR, AMBITIOUS AND BINDING DEAL

Den 29 november 15.30-17.30 kommer ett flertal organisationer från GCCA (Global Campaign for Climate Action http://gc-ca.org/)nätverket att anordna en ljusmanifestation inför klimatmötet i Cancún. Huvudsyftet med manifestationen är att visa ansvariga ministrar att den enade klimatrörelsen och allmänheten fortfarande ställer krav på vad de måste leverera om vi ska lyckas undvika katastrofala klimatförändringar. Eftersom förväntningarna på klimatmötet i Cancún skrivits ner och klimathotet inte fått samma uppmärksamhet i media som COP15 är det än mer viktigt att nå ut i år.

Meddelandet om denna manifestation nådde mig 20101129 kl 15,45, vilket var lite sent. Men bättre sent än aldrig!
/Tord

2010-11-26

Kunderna visar vägen via "gröna" elavtal REPLIK | Grön el. SVD 20101125.

Handel med ursprungsgarantier ("grön el") kan påverka framtida produktionsmix genom att kundernas preferenser tydliggörs.

Kundernas preferenser kommer nämligen på längre sikt att avgöra vilken produktionsmix vi kommer att använda – såväl i Sverige som i Europa. Anser KJELL JANSSON vd Svensk Energi.
/Tord

2010-11-25

Grön el är bara en stor bluff. SVD 20101124.

"AVTAL Konsumenter uppmanas att ta sitt ansvar och teckna så kallade gröna elavtal. Men den som betalar extra för ett sådant avtal blir lurad av smarta företag, skriver Jakob Eliasson, Villaägarnas Riksförbund, och professor Runar Brännlund.

Systemet med utsläppsrätter bestämmer mängden utsläppt koldioxid, och elcertifikatsystemet bestämmer produktionskapacitet för hållbar el.
Således har gröna elavtal inte ens en teoretisk möjlighet att leverera det som kunderna tror att de köper – lägre koldioxidutsläpp och snabbare utbyggnad."

Det hela är faktiskt logiskt.
/Tord

Klimatet oroar investerare. SVD 20101125.

"Nyligen signerade 259 investerare från Asien, Afrika, Australien, Europa, Latinamerika och USA ett gemensamt uttalande om behovet av nationella och internationella politiska beslut för att stimulera privata investeringar i koldioxidsnål teknologi."

"De äger gemensamt tillgångar på över 15000 miljarder dollar och hänvisar till att om ingenting görs, kan klimatrelaterade förluster i den globala bruttonationalprodukten uppgå till 20 procent fram till 2050."

"Med stöd av Stern-rapporten vet vi att klimateffekterna kan orsaka globala minskningar i bruttonationalprodukten med ofattbara 20 procent fram till 2050. Varför ska vi ta den risken?"

/Detta är exempel på agerande som kan ha effekt på beslutsfattarna i Cancun!
Tord

2010-11-24

Gotland får smart elnät. Ny Teknik 20101124.

Energimyndigheten och Vinnova delar ut fyra miljoner kronor i stöd till ett smart elnät på Gotland. Bakom projektet står ABB, Vattenfall och Gotlands Energi.
Gotland är en bra modell för ett framtida Sverige med mer vindkraft i energisystemet . På ett begränsat område kan vi studera hur stabiliteten i näten kan påverkas, säger Karl Elfstadius, ansvarig för marknad och affärsutveckling inom smarta nät på ABB.
I ett första skede ska en teknisk förstudie genomföras där även KTH deltar. Det är också till förstudien som de fyra miljonerna i stöd ska gå. Förstudien ska vara klar i maj nästa år. Testet i full skala kan sedan starta i början av 2012 förutsatt att finansieringen på omkring 150 miljoner kronor först säkras.

Parallellt med projektet på Gotland deltar ABB i planeringen av ett smart nät i den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. I början av oktober i år fick ABB, Fortum och en rad partners drygt 13 miljoner kronor från Energimyndigheten och Vinnova till för en förstudie.

/Tord

2010-11-23

The mid-term elections results in the US are good news for the climate (Från Point carbon)

“Yesterday’s elections send a strong signal that California is committed to pursuing its ambitious climate policy. The carbon market has been eagerly awaiting confirmation that California was serious about its cap-and-trade plans, and now all the pieces are falling into place. With the proposed regulations clarifying a lot of elements on how the market would work, and the political green light from the electorate, we expect emitters, financials and project developers to ramp up their activity out West quite rapidly. There are still more hurdles and there may be more delays in the future, but the key is that the end goal has been reaffirmed by Californian voters."
"Beyond California, the symbolic importance of the defeat of Proposition 23, which sought to suspend California’s greenhouse gas emission reduction law, cannot be overstated. As governments prepare to gather in Cancun to discuss yet again a global climate agreement, US negotiators could have been weakened by a backlash in California. Instead, California, and the others states in the Western Climate Initiative (WCI), may help to put market mechanisms back in the tool box at the federal level.”
Kommentar: Verkar lovande trots allt.
/Tord

2010-11-18

150 kilo koldioxid i mobiler och datorer. Ny Teknik 20101118.

Ett forskarteam vid KTH:s Centre for Sustainable Communications har lagt fram världens första akademiska studie som tar ett helhetsgrepp på kommunikationssamhällets klimatpåverkan.
Forskargruppen på KTH gjorde sina mätningar med statistik från 2007.

Sammantaget står it, telekom och media för 3 procent av världens koldioxidutsläpp.

Tv är ingen försumbar del i kommunikationsbranschen. 2007 fanns det 1,7 miljarder tv-apparater i världen.

Enbart mobiltelefoner, datorer och servrar svarade då för 1,3 procent av världens totala koldioxidutsläpp eller 620 miljarder ton koldioxidekvivalenter.
Då är också klimatpåverkan från hela infrastrukturen för mobiltelefoner och datorer inräknad - gsm-nät, 3g-nät och internet.
Delar man upp det på det antal mobiltelefoner och datorer som fanns 2007 när materialet samlades – tre miljarder mobiltelefoner och en miljard datorer - blir det drygt 150 kilo koldioxid per pryl.
I genomsnitt svarar själva användningen för dubbelt så stor energiförbrukning som tillverkningen.
/Tord

Corporate Social Responsibility (CSR).

CSR står för Corporate Social Responsibility, eller på Svenska - Företagets samhälls- / medborgaransvar.
SAMHÄLLSANSVARETS 3 DELAR
• MILJÖMÄSSIGT ANSVARSTAGANDE enl. TicsPac.
Ex. Främja företagets, kundernas och underleverantörernas medvetenhet om miljöpåverkan.
• SOCIALT ANSVARSTAGANDE
Ex. donationer till välgörande ändamål, personalvård mm.
• ETISKT ANSVARSTAGANDE
Ex. företagets affärsetik
/Tord

2010-11-15

ISO 26000

Den nya globala standarden för socialt ansvarstagande ISO 26 000 är från och med den 2 december tillgänglig i en svensk version.

Den 2 december har du en unik möjlighet att bidra till en bättre värld, varmt välkommen till en viktig kväll och lanseringen av ISO 26000.

TID OCH PLATS
2 december kl 16-22 Stockholm City Conference Centre

/Tord

Arktiskt kol blir till koldioxid i havet

Genom den globala uppvärmningen smälter nu permanent frusna torvmossar som omger Norra Ishavet och mängder av kol frigörs. Det förs med floderna till kusten och bryts där ner till koldioxid. Det visar en ny avhandling i miljökemi vid Stockholms universitet.

Vi ser inte bara att koldioxid produceras utan också att det sedan lämnar havet och bidrar till en ökning av koldioxid i atmosfären. De arktiska älvarna och de kustnära zonerna har alltså en viktig roll i kopplingen mellan smältande myrmarker och ökad global uppvärmning”, säger Vanja Alling i en presskommentar inför sin disputation.
/Tord

Räkna med ekosystemtjänster – Underlag för att integrera miljövärden i den kommunala beslutsprocessen

”Räkna med ekosystemtjänster” presenteras i dag på Naturskyddsförenigens höstkonferens om biologisk mångfald. Utgångspunkten för Naturskyddsföreningen är de internationellt uppmärksammade TEEB-rapporterna, som uppmärksammats vid FN-konferensen i Nagoya i Japan.

Naturskyddsföreningens rekommendationer:

Naturskyddsföreningen menar att läget för den biologiska mångfalden kräver lokalt agerande och engagemang. Här är förslag på tre enkla steg som kommunernas genast kan ta för att inleda arbetet med att värdera naturkapitalet.

1. Gör minst en pilotutredning för att värdera lokala ekosystemtjänster.
2. Bjud in den lokala miljöorganisationen och näringslivet för att inleda en dialog om hur natur och miljö påverkar lokalsamhället (som steg 1 i modellen, använd gärna denna rapport som underlag).
3. Beakta både ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekter i den fysiska planeringen. Väg in de samhällsekonomiska fördelarna av skogens sociala värden, såsom folkhälsa, turism och människors välbefinnande.
/Tord

Miljöministerns super-Volvo med 400 el-hästar. Ny Teknik 20101112.

Det var den hittills största samligen av elbilar på svensk mark.
Hela elva modeller – Citroën C-Zero, Fiat 500 EV, Mitsubishi I-Miev, Nissan Cabstar, Peugeot Ion, Renault, Tesla 2,5 Roadster Sport, Think City, Toyota Prius laddhybrid, Volvo C30 EV och Volvo C70 TE4WDD.
Totalt hade sexton elbilar ställt upp sig på torget i Helsingborg.

Fem av dem var den populära Fiat 500 som flera kommuner köpt direkt av EV Adapt i Nödinge. Tre av Fiatbilarna var Öresundskrafts och två EV Adapts.
/Tord

2010-11-10

SLMK klimatkompenserar för flygresor

"Vi har listat alla flygresor som gjorts av SLMK-medlemmar och som betalats av SLMK under det gångna verksamhetsåret. Med hjälp av flygkalkylatorn på www.tricoronagreen.com har vi beräknat kostnaden för klimatkompensation."

Den beräknade kostnaden för klimatkompensation skickades till Vi-skogen.

Bra initiativ tycker jag.
/Tord

En guide till Cancunmötet.

Bra information om Cancunmötet.
T.ex. finns förklaringar till allmänt använda förkortningar sist i guiden.
/Tord

2010-11-09

Climategate

I vetenskapens värld 20101108 sändes ett program om Climategate.
Programmet visar mycket tydligt hur klimatskeptikerna driver sin politik. De t.o.m. mordhotar de ledande klimatforskarna.
Deras politik går ut på att hela tiden påpeka alla osäkerheter i klimatprognoserna,
att hela tiden stressa forskarna med onödiga mail, och när det gäller de framhackade climategate-uppgifterna peka på små tvivelaktigheter i mailen som inte har någon betydelse för forskningsresultaten.
Strategin är identisk med hur tobaksindustrin reagerade när det på 50-talet blev känt att tobaken var skadlig.
Symptomatiskt var att den journalist som uppfunnit ordet climategate inte hade en aning om vad själva forskningen handlar om.
/Tord

PE international

Carbon Management
Customers, investors and the public are increasingly demanding information about carbon emissions in your operations. Using a carbon management solution and reducing your carbon emissions along with energy consumption does not only reduce cost but also builds your brand equity, improves your ratings and ensures your organization complies with carbon regulation.

Använbar site?
/Tord

PS: En konsult i företaget ringde mig och berättade att de gör livscykelanalyser för olika företag (kostar 40-50 000 och uppåt). Telnr finns i övre högra hörnet av siten. Alla företag har miljöchefer och det finns miljörapporter på deras hemsidor. Svanenmärkta produkter har ofta kompletta livscykelanalyser på produkterna. DS

2010-11-08

Midsummer: Pressade solceller. Annons i Teknik 20101020.

"Midsummer pressar priset på solceller med en egenutvecklad process, där det solfångande skiktet läggs på skivor av rostfritt stål.
Hittills har produktionen körts i liten skala, men i år skruvar Midsummer upp takten med en ny, större fabrik. Knappt hälften av finansieringen på drygt 100 miljoner är bidrag från Energimyndigheten. Resten står ägarna och en ny japansk partner för."

Spännande projekt tycker jag.
/Tord

Vattenfall i ny vindkraftsaffär. Ny Teknik 20101027.

"Vattenfall drar nu upp tempot ytterligare i sin satsning på havsbaserad vindkraft i Nordsjön. Nu går Vattenfall in med 5 miljarder kronor i det nya stora projektet Dan Tysk."
"Dan Tysk ligger cirka 70 kilometer väster om den tyska ön Sylt i Nordsjön. Vattenfall går in i projektet tillsammans med Stadtwerke München.Vattenfall tar 51 procent i det gemensamma bolaget. Hela investeringen är på 10 miljarder kronor och Vattenfall tar hälften av den.
Vindkraftparken, som ska börja byggas först 2012, kommer att bestå av 80 stycken 3,6 MW turbiner från Siemens, utplacerade på ett 70 kvadratkilometer stort området med ett vattendjup på upp till 30 meter.
Dan Tysk-projektet får en samlad effekt på 288 MW och en elproduktion på 1 320 GWh, vilket kan försörja cirka 500 000 tyska hushåll med vanlig hushållsel (2 500 kWh/år)."

Kommentar: En lista över Vattenfalls vindkraftsparker finns också i denna artikel. Enl. denna har Vattenfall 520 st vindkraftverk (Dan Tysks 80 st oräknade).
/Tord

Miljöfrågan i centrum. (SMT 20101105).

Vid första kommunfullmäktigemötet efter valet 2010 stod enl. SMT miljöfrågorna i centrum varvid en motion om närproducerad mat från miljöpartiet och centerpartiet togs upp. Mikael Andersen pekade på att det inte räcker om köttet från kossan är närproducerat om inte kossans foder också är det, vilket Bengt Koltman också uttalade sig för.
MP och C enades om ett tillägg till förslaget om att verka för närodlade produkter så att definitionen av närodlat ses över.
/Tord

2010-11-06

Transport & Environment

European carmakers are set to achieve mandatory EU targets for new car CO2 emissions years ahead of time according to a new report published today. One carmaker, Toyota, has almost met its target for the year 2015, six years in advance. The study’s findings suggest that carmakers previously exaggerated the time needed to comply with car CO2 limits. Therefore targets now being discussed for vans should be tightened according to Transport & Environment.

Intressant sida
/Tord

SMHI: Efterlängtat framsteg för samordning av miljödata. 201011.

Idag samlades en rad ministrar och andra regeringsföreträdare vid GEO-toppmötet i Peking. En deklaration antogs om vilka steg som behöver tas för att samordna de globala system som samlar in och bearbetar miljödata. GEO står för Group on Earth Observations.

Pekingdeklarationen uppmanar alla medlemmar att bland annat
* vidta nödvändiga åtgärder för att upprätthålla viktiga observationssystem för gemensamma behov
* kanalisera ytterligare medel till att stödja uppbyggnaden och användningen av nödvändiga observationssystem i utvecklingsländerna
* utveckla formerna för att dela data och information om jordens miljö fritt och öppet
* vidta nationella åtgärder för att genomföra datadelning inom GEOSS.

/Tord

Vattenfalls mål. (Miljörapporten direkt 20101105)

Det långsiktiga målet är att bolaget ska vara koldioxidneutralt år 2050 säger Øystein Løseth.

Kommentar: Lättare sagt ån gjort?
/Tord

3 byter in begagnade mobiltelefoner mot träd. (Miljörapporten direkt 20101105)

"Mobiloperatören 3 har sedan slutet av september fått in över 1 500 begagnade mobiltelefoner som har resulterat i att lika många träd har planterats i länder som kämpar mot skogsavverkning och fattigdom."

Kommentar: Bra initiativ!
/Tord

2010-11-02

Index över nya bilars klimatpåverkan 2008. (Naturvårdsverket)

"Index över nya bilars klimatpåverkan är resultatet av ett samarbete mellan Vägverket,
Naturvårdsverket och Konsumentverket. Syftet med rapporten är att belysa
svenskarnas köp av nya bilar och vilka klimatkonsekvenser de för med sig."
/Tord

Vattenfall får miljardstöd av EU för CCS-utveckling. Från Miljörapporten Direkt 20091210-

Energibolagen har länge ropat efter mer statligt stöd för att kunna kommersialisera tekniken för avskiljning och lagring av koldioxid, CCS. Igår blev det klart att Vattenfall fått gehör för sina krav – det planerade demonstrationskraftverket Jänschwalde i Brandenburg får närmare 1,9 miljarder kronor i EU-stöd. Kolkraftverket ska utrustas med CCS-teknik och tas i drift 2015. EU-kommissionen är i färd med att fördela 4 miljarder euro inom det så kallade EEPR-programmet (European Energy Programme for Recovery), varav Vattenfall kommer få motsvarande 180 miljoner euro i stöd. Anläggningen beräknas kosta närmare 16 miljarder kronor att bygga och enligt Dagens Industri uppskattar Vattenfall att mer stödpengar behövs, uppemot halva investeringssumman, för att projektet ska kunna förverkligas. ”För att kunna fortsätta utveckla CCS är stöd helt avgörande. Vi behöver ett flertal framgångsrika demonstrationsanläggningar för CCS i Europa om vi ska kunna göra CCS kommersiellt tillgängligt”, säger Bjarne Korshøj, Vattenfalls CCS-Manager, i en kommentar.
/Tord

Carbon Disclosure Project 2010 Global 500 Report Från Miljörapporten Direkt 20101020.

I dag presenterar den internationella miljöorganisationen Carbon Disclosure Project en kartläggning av hur väl bolag i Norden redovisar sina utsläpp. I toppen ligger Stora Enso, enligt Dagens Industri. Näst bäst är Nokia Group medan SCA delar tredje platsen med Outotec Oy och UPM Kymmene Corp. Skanska, som hamnar på nionde plats i undersökningen, kommenterar rapporten så här i ett pressmeddelande i dag:
"För Skanska är att mäta och minska utsläppen ett sätt att bli mer effektiva eftersom utsläpp är kopplat till energianvändning”, säger Noel Morrin, direktör för Hållbarhet och Grönt byggande i Skanska-koncernen.
CDP-rapporten har genomförts globalt sedan 2000 och i Norden sedan 2007. Det nordiska indexet baseras på frågor till 200 av de största börsnoterade nordiska företagen.
/Tord

Från följande länk kan verksamheten  2013 ses:
https://www.cdproject.net/en-US/Programmes/Pages/climate-change-programs.aspx

2010-11-01

Kvinnan bakom Saabs superbatteri

Webb-TV

Saab 9-3 ePower sägs ha ett batteri som vida överstiger andra elbilsbatterier. Vi träffade svenska Christina Lampe-Önnerud, ledare för företaget som står bakom tekniken, på bilsalongen i Paris.

Enl. denna intervju går denna bil 20 mil per laddning.

/Tord

2010-10-29

Snåla lyxkvarter i Malmö

Målet är att både stadsrad- och flerfamiljhusen ska bli 50 procent mer energieffektiva än de uniqhus som Skanska hittills byggt.
/Tord

SIS startar standardiseringsprojekt om grön IT. Från Miljörapporten 20101028.

Kan smarta IT-lösningar minska ett företags samlade miljöpåverkan?

Arbetet har precis inletts och entusiasmen är stor. Vi har redan fått in en grupp företag och formerat en teknisk kommitté. Målsättningen är att ha en färdig standard inom två år, säger Marcus Ihre, projektledare på SIS Swedish Standards Institute, till MiljöRapporten Direkt.

/Tord

Motståndet mot vindkraft växer. Ny Teknik 20101028.

Motståndet mot vindkraft är nu så omfattande att det jämförs med kärnkraftsopinionen för drygt 30 år sedan. Nu drar motståndarna igång en kampanj med slagordet ”Vindkraft – nej tack”.

Det finns en sak som behöver utredas tycker jag: Hur mycket CO2 släpps ut i samband med byggnationen. Det gäller t.ex. utsläpp från den använda cementen samt utsläpp i samband med bygge av kraftledningar och vägar.
/Tord

2010-10-28

Naturskövlingen bör få prislapp. SVD 20101020.

"Naturskövlingen och utarmningen av jordens biologiska mångfald kostar världens länder enorma summor årligen - men räknas aldrig in i nationalräkenskaperna. En ny internationell rapport, som presenterades vid ett FN-möte i Japan i dag, föreslår nu att företag och länder börjar ta med förstöringen i sina beräkningar."

Enl. FN-rapporten (TEEB) är prislappen uppemot 30000 miljarder kronor per år (SVD 20101025)

/Tord

2010-10-20

Biogas av kospill årets uppfinning. Ny Tekink 20101019

"Per-Olof Karlsson från Norrbotten får årets uppfinnarpris Skapa på 300 000 kronor. Han får priset för en maskin som renar biogas så att den kan användas som fordonsgas."
"Han får priset för ett nytt enkelt och energisnålt sätt att uppgradera gas från rötning av till exempel kogödsel till fordonsgas. Därmed blir det möjligt även för enskilda bönder att producera fordonsbränsle på den egna gården."
"Metoden bygger på att koldioxiden löser sig i vatten när trycket i gasen höjs och Biosling klarar detta utan stora, energikrävande kompressorer."
"Efter färden genom slangvindan har metanhalten ökat från ungefär 65 procent till 94 procent. Samtidigt har gasen renats från oönskat svavel och kväve."
"Den färdiga fordonsgasen komprimeras, lagras i gasflaskor och kan sedan användas för att driva exempelvis gårdens traktorer."
/Tord

2010-10-19

Ny plan ska rädda jordens arter, (Nagoya)

En ny räddningsplan för jordens ekosystem och arter kan bli verklighet inom kort. Planen ska antas vid ett toppmöte inom ramen för FN:s mångfaldskonvention i Nagoya i Japan 18-29 oktober.

Se också Convention on biological diversity (CBD) som antogs 1992 (http://www.cbd.int/convention/).
/Tord

One_Tonne_Life

“One Tonne Life” is a project in which A-hus, Vattenfall, Volvo Cars and other partners will create a climate-smart household. A selected couple with young children will try to meet the low carbon dioxide target yet at the same time live a normal life. They will be helped in a variety of ways, not least with a climate-smart house featuring solar cells on the roof that are used to recharge the electric car parked in the driveway.

ICA och Siemens är också med i projektet. (Se http://www.cisionwire.se/vattenfall/ica-och-siemens-in-i--one-tonne-life--hjalper-familjen-jaga-koldioxidutslapp46494)
/Tord

2010-10-18

"Vi måste agera nu - risken är oacceptabel" Ny Teknik 20101013

"Kanske har Björnbom och Ribbing rätt. Kanske går det bra. Kanske får vi inget möte på den enkelriktade vägen. Men för många av oss är det att ta oacceptabelt stora risker med vår framtid. Vi vill inte köra mot enkelriktat och chansa. Därför bör vi vidta åtgärder mot klimatförändringar nu.

För övrigt kan man notera att den studie Björnbom och Ribbing hänvisar till inte alls drar de slutsatser som Björnbom och Ribbing drar."

Göran Finnveden Professor, Miljö­strategisk analys KTH.

/Tord

2010-10-13

Cittaslow - det goda livet.

Det glokala samhället

Cittaslow är ett internationellt nätverk av små städer med en lokal identitet i en global värld.
Vi värnar om lokala råvaror och produkter med hög kvalitet samt arbetar för en hållbar utveckling i balans och harmoni.
- Det goda livet.

Eva berättade om Cittaslow på mötet 20101012.
/Tord

Det dubbelgröna bränslet. Forskning och framsteg 72010.

"Framtidens biobränsle kan komma att produceras av mikroalger i avloppsvatten eller i någon avlägsen öken. Algerna tar koldioxid direkt ur luften och levererar råolja. Runt om i världen satsas nu enorma summor på att hitta de bästa algerna och produktionsmetoderna."
Denna art. ref. av Lasse Svensson på klimatmötet 20101012.
/Tord

2010-10-11

Havens nya monsterturbin.( Ny Teknik 20101006)

Den världsberömda brittiska ingenjörsfirman Arup har tillsammans med arkitektbyrån Grimshaw konstruerat ett helt nytt vindkraftverk som är flera gånger kraftfullare än dagen och inte liknar någonting annat – Aerogenerator X.
/Tord

2010-10-05

FN behöver ny klimatformel

"Idag startar ett möte i kine- siska Tianjin, där delegater ska ta nya steg för att baxa in förhandlingarna i någon slags färdriktning igen. I november-december hålls FN:s årliga möte under klimatkonventionen i Cancun, Mexiko. Nu är tongångarna inför Tianjinmötet att peka på gemensamma nämnare klimatförhandlingarna istället för de stora och välkända motsättningarna."

"Det är också värt att notera att Kina står värd för ett av FN:s officiella klimatmöten för första gången. Det signalerar att Kina, som står för en fjärdedel av utsläppen, tar allvarligt på problematiken och vill vara en ansvarstagande nation i världssamfundet."
/Tord

2010-10-01

Svenska professorer ifrågasätter FN-rapport. Ny teknik 20100929

"I en vetenskaplig artikel publicerad i Journal of Geophysical Research redovisas en ny metod för att med satelliter uppskatta hur känsligt klimatet är för koldioxid. FN anger i sin senaste rapport att för varje fördubbling av halten koldioxid i atmosfären stiger temperaturen med 2,1-4,4 C. De nya satellitmätningarna ger dock ett värde på 0,6 C."
"Resultatet gäller visserligen endast en period på tretton år, men metoden är ett viktigt framsteg för klimatforskningen."

Kommentar: Tretton år är ju verkligen ingen lång observationstid!

2010-09-18

Världens största fest ( Oktoberfest, eller Wiesn) firar 200 år. SVD 20100917

Imorgon är det dags att öppna kranarna och låta ölen flöda till umpa bumpa-musik på Oktoberfest – en miljardindustri som nu firar 200 år.
Ta ett område stort som 60 fotbollsplaner och fyll det med 14 enorma öltält som rymmer 70533 besökare under tak och ger plats för ytterligare 26672 utomhus. Addera sedan 19 mindre öl- och mattält som kan ta emot totalt närmare 6000 personer, de senaste och allra mest kittlande åkattraktionerna samt 997 toaletter plus 878 meter urinoar och du har infrastrukturen. Lägg därtill runt sex miljoner besökare fördelade på 16 dagar, otaliga liveband och cirka 12000 anställda och vi börjar skapa en bild av vad som är världens största folkfest – Oktoberfest.
.........det totala pengaflödet under de 16 festivaldagarna uppgår till 8,9 miljarder kronor.
......bryggerierna som har Oktoberfest som en riktig guldgruva. Ifjol såldes 6,6 miljoner maß (en liter)

Kommentar: Hur stora blir inte utsläppen från sådana tillställningar!
/Tord

2010-09-14

Global Warming Protects Antarctic Sea Ice — But Not For Long ( Wired Sience ) 20100816.

Unlike the Arctic, where much of the sea ice is — at least for now — year-round, the Southern Ocean’s sea ice is thin and seasonal. And during the latter half of the 20th century, its winter surface area has increased.
Indeed, global warming appears to have been protective. By combining temperature and precipitation records with simulations of Southern Ocean climate, Curry and Liu linked the 20th-century warming of .36 degrees Fahrenheit in the Southern Ocean’s upper waters to increased regional snowfall. The finding makes intuitive sense: Rising temperatures increase the amount of moisture in the air, which eventually becomes snow. And for the last few decades, that snow kept surface waters from warming even more, added bulk to sea ice, and reflected sunlight.

But as the Antarctic continues to warm, Curry and Liu’s models show snow becoming rain (see image below), even as total precipitation rises (see image above). By the century’s end, they predict snowfall retreating to the Antarctic continent’s edge. The Southern Ocean at large will be rainy. Sea ice will contract. Continental ice will continue to melt.

Read More http://www.wired.com/wiredscience/2010/08/antarctic-ice-future/#ixzz0zW2AncOb

Kinas miljöproblem........SVD 20100914

Kina släpper redan idag ut lika mycket växthusgaser per capita som klimatvänliga Sverige. 2020 kommer kineserna ha väsentligt större utsläpp per person än Västeuropa, enligt Karl Hallding på Stockholm Environment Institute.

Mänsklighetens framtid avgörs därför av nio män i övre medel- åldern i Politbyråns stående kommitté. Så är vi i trygga händer?

Först det positiva: De vill ha ett ”låg-koldioxid-kretslopps- samhälle”.
Inget annat land har en sådan satsning på miljöteknik som Kina. Det är redan världens största producent av solfångare och vindkraft. Kina har därmed lyckats pressa ner världspriset på vind- och solenergi.

Inom tio år kommer kineser att köpa fler bilar än den totala försäljningen i världen idag (50 miljoner mot världssiffran 49 för 2009), enligt en analys från sajten The truth about cars. Även konservativa uppskattningar från Kinas regering räknar med en bilförsäljning på 35,2 miljoner om året 2030 – mer än tredubbelt mot USA idag. Visst, Kina vill vara världsledande på elbilar. Men även en kinesisk elbil produceras av stål, plast och aluminium och drivs av koleldad energi.

Världens troligen främsta expert på matsäkerhet, Lester Brown, citeras i tidskriften Foreign Policy att han kan se ett scenario där vi går från kollapsade stater till en kollapsad världscivilisation: Om en värmevåg av den typ vi såg i somras i Ryssland skulle drabba den nordkinesiska slätten vid Peking. Med tanke på att grundvattnet sjunker en meter om året och den årliga torkan blir allt värre i denna Kinas kornbod finns det uppenbara skäl för oro. Det formuleras enkelt i miljöjournalisten Jonathan Watts nya bok When a billion Chinese jumps. Kina står inför ett svårt val som kommer att påverka oss alla:
Acceptera katastrof eller genomför radikala förändringar.
/Tord

2010-09-13

Han får alger att göra ny olja - av koldioxid. Ny Teknik 20090916

"Idag görs försök på flera håll i världen med att odla alger för bränsleproduktion. Då handlar det ofta om att skörda algerna och sedan omvandla biomassan, ungefär som när man jäser sockerrör eller spannmål till etanol. Det finns också försök att odla oljerika alger, som man sedan skördar och pressar som när man utvinner rapsolja
"Men Craig Venters och hans företag Synthetic Genomics idéer har inte mycket gemensamt med vanligt jordbruk, snarare med kemisk processindustri. Fast med skillnaden att fabriken består av levande celler."
"Genom att förändra arvsmassan har företaget fått fram alger som både tillverkar fettmolekyler (lipider) och utsöndrar dem ur cellen. Det gör det betydligt enklare att få fram oljan, och processen kan göras kontinuerlig."
"I algfabriken drivs processen av solljus och viktigaste råvaran är koldioxid. Men det räcker inte med att utnyttja koldioxiden som finns i vanlig luft. För att få upp produktiviteten ska algerna matas med koldioxid från förbränningsanläggningar och industrier. På så sätt "återvinns" kolatomerna och får gå runt i ett industriellt kretslopp."
/Tord

Kärnkraften i Tyskland får förlängt. NyTeknik 20100908

"Den tidigare regeringens beslut om att slopa kärnkraft efter 2021 vill alltså Angela Merkel med stöd av liberalerna riva upp.
Reaktorer byggda före 1980 får förlängd livstid med åtta år, yngre reaktorer med 14 år. Nytt slutdatum för kärnkraften är nu satt till 2040 då den sista reaktorn ska fasas ur.
Enligt uppgifter från nyhetsbyrån dpa kommer energibolagen Eon, RWE, EnBW och Vattenfall att få betala en särskild "atomskatt" på 2,3 miljarder euro per år från nästa år och sex år framåt. Dessutom ska energibolagen lämna bidrag till utvecklingen alternativ energi med i storleksordningen 300 miljoner euro de första två åren och därefter 200 miljoner euro fram till 2016."

Kommentar: Atomskatt vore kanske något att ta efter även för Sverige.
/Tord

2010-09-11

Undervattenskam kan förklara smältande glaciär. SVD 20100620.

"En hittills okänd bergskam i havet i västra Antarkis kan vara en förklaring till att varför en glaciär i området smälter i allt snabbare takt."
"Han säger till BBC att man funnit bevis för att glaciären tidigare vilat på bergsryggen och att det gjorde att islossningen hölls tillbaka."
"Vi vet nu att relativt varmt vatten strömmar under den flytande isen. Det varma vattnet kan ha gjort att isen smälter, säger han till BBC"
"En annan förklaring till att isen släppt från bergskammen kan, enligt Pierre Dutrieux, vara att vattnets egenskaper har förändrats."
/Tord

2010-09-09

"Tio år innan skadorna har klingat av" Från Ny Teknik 20100825

"Det kan ta lång tid för djurlivet i Mexikanska Golfen att återhämta sig, menar Charlotte Gyllenhammar på Naturvårdsverkets oljejour på Sweco."

"Det tar uppskattningsvis ett halvt till ett år innan vi kommer att se alla effekterna på djurlivet i havet. Och det kan ta mellan fem och tio år innan skadorna har klingat av."

Kommentar: Är inte detta mera realistiskt?
/Tord

"Om några månader är oljan borta" Från Ny Teknik 20100825

" Oljan i Mexikanska Golfen kommer att vara borta om några månader, säger den svenske oljeskadeexperten Jonas Fejes."
Kommentar: Kan det vara sant? Se nästa inlägg!

/Tord

Hållbart jordbruk för nio miljarder. Från Ny Teknik: 20100901

"Det går att skapa ett hållbart jordbruk som kan föda världens växande befolkning, säger forskare på den europeiska vetenskaps­konferensen Esof2010 i Torino."

Kommentar: Intressant artikel men hur skall vattnet och andra resurser räcka till?
/Tord

2010-09-08

Leaderprojekt: Konferens i Eksjö om utbildning för ett hållbart samhälle (Smål.tidn.20100908)-

Ett 50-tal lärare, rektorer och elever från Eksjö, Vimmerby, Oskarshamn och Hultsfred var igår samlade för konferens på Eksjö gymnasium för att i skolan jobba för en bättre miljö. Konferensen anordnades av "Astrid Lindgrens hembygd" och "Energikontor sydost" (Hillevi Helmfrid).

I stället för att sticka huvudet i sanden och blunda för vad som kommer att hända med världen så jobbar vi med unga för en bättre miljö (Bengt Koltman).
/Tord

2010-09-02

IPCC måste "reformeras i grunden"

....."Det betyder inte att IPCC inte kan förbättras. Men det är viktigt att slå fast att klimatvetenskapen är robust. Slutsatsen att jorden blir varmare och att detta beror på människans utsläpp, står fast."

Kommentar: Viktig slutsats.
/Tord

2010-09-01

Oljeeran på väg mot sitt slut?

"Enligt fysikprofessorn Kjell Aleklett vid Uppsala universitet nådde vi redan 2008 den globala oljetoppen, det som kallas peak oil och som innebär att oljeproduktionen av de lättillgängliga oljan nått sitt maximum. Att komma bort från vårt oljeberoende borde därför vara högt prioriterat bland politikerna enligt honom. Några som nu gör slag i saken är kommunpolitikerna Fredrik Sjöberg (m) och Boo Östberg (c) i Knivsta kommun. De har sett till att kommunen bland annat både köpt vindkraftverk och byggt cykelvägar. Kommunen skulle också kunna bli självförsörjande av mat visar kommuntjänstemännens beräkningar."

"Men på energimyndigheten tycker oljexpertena inte att det behövs någon nationell plan för var Sverige ska få sin olja ifrån i framtiden. Det kommer oljebolagen och marknaden lösa av sig självt menar de."

Kommentar: Mycket bra reportage som gjorts av Malin Olofsson på SR. (Du kan lyssna på det om du klickar på överskriften).
/Tord

2010-08-12

Översvämning drabbar tolv miljoner . SVD 20100806

Översvämning drabbar tolv miljoner

Foto: SHAKIL ADIL, K,M. CHAUDARY/AP

De värsta översvämningarna i Pakistans historia har nu drabbat tolv miljoner människor hittills, beräknar Pakistans myndighet för katastrofberedskap. FN uppger att omkring 4,5 miljoner i Pakistan är direkt drabbade av översvämningarna.

2010-08-06

Fakta om oljekatasrofen i mexikanska golfen. (SVD 20100806).

20 april Oljeriggen Deepwater Horizon exploderar och elva arbetare omkommer i branden som följer.
22 april Riggen, byggd i Sydkorea 2001 och värd 4 miljarder kronor, går till botten.
25 april Oljekällans säkerhetsventil går sönder.
30 april Obama: ”Ingen ny oljeborrning får påbörjas förrän olyckan är utredd”.
30 april BP:s vd Tony Hayward tar på sig ansvaret för olyckan och säger att bolaget ska betala alla legitima ersättningskrav.
7 maj Ett försök att placera en kupa över oljekällan misslyckas.
11–12 maj Chefer för BP, Transocean och Halliburton i senatsförhör där de skyller på varandra.
19 maj Den första oljan når Louisianas våtmarker.
29 maj ”Top kill”-projektet misslyckas.
2 juni BP testar ny strategi med en hätta ovanpå läckan.
15 juli Läckan stoppas.
4 augusti: BP sprutar in lera i källan, för att sedan permanenta täta med cement.
Enligt de amerikanska myndigheterna har oljeutsläppet varit på totalt 4,9 miljoner fat olja eller 715 miljoner liter olja.
Det är den näst största oljeolyckan i historien, större än när Saddam Hussein öppnade kranarna på Kuwaits oljeterminal efter att Irak invaderade landet 1990 och större än utsläppet från den mexikanska plattformen Ixtoc 1979–1980.
Bara en oljeolycka som skedde i USA 1911 och som skapade en hel sjö av olja har varit större.
BP lyckades bara samla upp 17 procent av utsläppet direkt vid källan eftersom det tog tid att placera en hätta över röret där oljan strömmade ut.
5 procent av oljan brändes upp, flytande på havsytan. Bara 3 procent togs upp av olika oljebekämpningsfartyg.
Nästan 50 procent av oljan förångades eller har fragmenterats till mikroskopiskt små droppar. En fjärdedel av oljan flyter fortfarande omkring på havsytan eller har hamnat på stränderna i fem olika delstater.
/Tord

2010-08-03

Kinas oljespill "ett av de största" (SVD 20100730).

"Enligt Greenpeace kan mellan 60 000 och 90 000 ton råolja ha hamnat i Gula havet sedan två rörledningar exploderade vid en oljedepå i hamnstaden Dalian den 16 juli. Det motsvarar mellan 430 000 och 650 000 fat olja. De kinesiska myndigheterna har officiellt talat om omkring 1 500 ton utläckt olja."

Kommentar: Således ytterligare ett exempel på hur illa oljeutvinningen hanteras världen över.
/Tord

Lobbying: Med osäkerhet som vara (SVD 20100801)

"KLIMATBLUFFEN Hur lyckas industrin sprida rykten som orsakar tvivel om klimathotet i snart sagt hela världen? Hur lyckades tobaksindustrin under många år avfärda riskerna med rökning? MAGNUS WESTERSTRAND skriver om hur man med hjälp av ”oberoende” tankesmedjor sprider villfarelse för att tjäna pengar."
"I Sverige finns en grupp som kan beskrivas som en ekokammare. De besöker så kallade skeptiska konferenser ordnade av tankesmedjor som fått donationer av olje- gasindustrin och ekar ut budskapet från tankesmedjorna i USA."

Kommentar: Bra artikel som beskriver de s.k. klimatskeptikernas metoder.
/Tord

2010-07-30

"Peak rare earth" se art. av Anders Wijkman i SVD 20100730.

"Sverige är ett av de mobiltätaste länderna i världen. Men utvecklingen är explosiv över hela världen. Marknaden i länder som Kina och Indien växer med 8–10 miljoner nya abonnenter varje månad. Även i Afrika är tillväxten stark. Där är det fler människor som har tillgång till mobil än som har rent vatten och sanitet inom räckhåll."

"EU-kommissionen presenterade nyligen en rapport som pekar ut sammanlagt 14 metaller som kritiska för både elektronik- och energiindustrin. Bland dessa märks platina, indium, beryllium, mangan, niobium och tantalum. "

Kommentar: Denna tillväxt är tydligen helt ohållbar.
/Tord

2010-07-29

Bra uttalande från AlGore

“The need to solve the climate crisis and transition to clean energy has never been more clear".
Läs mera på AlGore´s blogg.
/Tord

2010-07-21

Prosperity without growth

Prosperity without growth? från brittiska regeringens tankesmedja Sustainable Development Commission är en tiosidig rapport från 2009, som är tankeväckande.
Bör läsas.
/Tord

Natur och miljö krisens stora förlorare. (SVD 20100717)

"Enligt olika beräkningar har Wall Street förlorat mellan 1000 till 1500 miljarder dollar i finanssektorn. Sanningen är att vi just nu förlorar mellan 2000 till 5000 miljarder dollar per år i naturkapital."
För närmare studium se: TEEB (The Economic Ecosystems and Biodiversity)
/Tord

2010-07-17

Rekordvarmt första halvår (Sveriges Radio 20100717)

Det första halvåret i år var det varmaste i världen sedan mätningarna började på 1800-talet. Det framgår av en sammanställning som amerikanska myndigheter har gjort.

Kommentar: Efter denna kalla vinter trodde man kanske inte detta.
/Tord

2010-07-05

The DESERTEC Concept.

Läs om EU-MENA genom att klicka på överskriften.
/Tord

Saharas heta sol ska värma Europa (Från SVD 20100705).

"I Sahara kan det bli upp emot 50 grader varmt. ABB och flera andra stora företag vill ta hand om en del av den intensiva solstrålningen och omvandla den till el. Det är ett gigantiskt projekt med många frågetecken."

"Förra sommaren bildade en grupp stora företag ett industriinitiativ kring Desertec (http://www.desertec.org/en/) som ska försöka få fart på projektet.
Här ingår teknikjättar som ABB och konkurrenten Siemens. Men här finns även elbolag som Eon och RWE samt inte minst tunga finansföretag som Deutsche Bank och Munich Re.
Hela projektet beräknas kosta smått ofattbara 400 miljarder euro.
Omkring 2050 ska systemet täcka 15 procent av Europas elbehov och större delen av det elbehov som finns i de Nordafrikanska länderna.
–Den stora utmaningen ligger i att överföra elen till Europa. Det är på det området ABB kommer in och tekniken har tagit flera stora kliv framåt de senaste tio åren. Nu klarar vi att överföra el långa sträckor med rimliga förluster, säger Per Eckemark, global chef för ABB:s HVDC-verksamhet (högspänd likström) som arbetar just med att föra över el på långa sträckor."
/Tord

2010-07-04

Masdar City, världens första koldioxidfria stad (Från Sydsvenskan 20100704).

"Fossil befrielse. (Huvudledare).
Oljeriket Abu Dhabi i Förenade arabemiraten skall bli hemort för världens första koldioxidfria stad är det tänkt. Staden, Masdar City, skall rymma 50 000 invånare och lösa sin energiförsörjning med hjälp av sol, vind och avfall."

Intressant projekt tycker jag.
I artikeln påpekas också att man rimligtvis till viss del måste använda sig av fossil energi för att komma igång med fossilfria projekt. (Ett annat exempel på detta är ju uppbyggnaden av vindkraften).
/Tord

2010-06-21

CCS: Alliansen öppnar för lagring av koldioxid. Från SVD 20100621.

"Om tio år kan tekniken att avskilja och lagra koldioxid från kraftverk och industrier bli verklighet. Allianspartierna markerar redan nu att tekniken bör utnyttjas i stor omfattning, i både EU och Sverige."

Kommentar: Detta är kanske det enda sättet att få ner utsläppen från kolkraftverken, men det kräver stora insatser för forskning och klara direktiv till kraftbolagen. Dessutom krävs omfattanade regeländringar som är gränsöverskridande ty den lagrade CO2-gasen kan enl. uppgift "flyta in" under angränsande länders territorier.
(Å andra sidan har ju ingen tänkt på att utvunnen olja mycket väl kan "rinna ut" från ett lands territorium om någon pumpar upp från en plats nära grannlandets gräns).
/Tord

2010-06-15

BP:s kreditbetyg sänks (SVD 20100615).

"Kongressmän i USA anklagar BP för att ha tagit för stora risker i oljeutvinningen och president Obama kräver ersättning åt de drabbade. Det växande trycket bidrog till att oljejättens aktier sjönk med närmare tio procent - samtidigt sänks BP:s kreditbetyg."

Detta är kanske det första tecknet på att oljebolag och alla andra miljöförstörande företag kommer att utsättas för stora kostnader (som de aldrig tidigare räknat med) när deras miljöförstörande verksamhet kommer i dagen.
/Tord

Ständig oljekatastrof i Nigerdeltat (SVD 20100615).

"– Det finns ett antal platser i världen där ingen bryr sig, säger Jonas Fejes på Svenska miljöinstitutet (IVL)."
"I Nigerdeltat sker motsvarande en Exxon Valdez-läcka varje år."
"I västra Sibirien i Ryssland ligger området Khanty-Mansiysk. Också här pågår ständigt en katastrof då stora mängder olja läcker ut i den känsliga miljön, och de exakta mängderna döljs för omvärlden.
/Tord

2010-06-13

Metanol: VärmlandsMetanol AB/Miljöcentrum

Från Björn Gillbergs PM ang. metanolfabrik i Hagfors: "Utsläpp av s.k. växthusgaser, främst fossilbränslebaserad koldioxid, till atmosfären
utgör ett av vår tids stora miljöhot. I Sverige svarar bilismen för ca. 40
procent av det fossilbaserade koldioxidutsläppet, d.v.s. ca. 20 miljoner årston.
Genom övergång till biomassabaserade motorbränslen som metanol/träsprit,
d.v.s. metylalkohol (CH3OH) kan dessa utsläpp elimineras."
Företaget skall enl. samma PM börsnoteras till hösten.
/Tord

Uppsala Interfaith Climate Manifesto 2008

"Vi, religiösa ledare och lärare från hela världen, samlade i Uppsala i november 2008, kräver effektiva åtgärder och framsynt ledarskap inför de globala hoten mot Jordens klimat."
"Mänskligheten är idag den mest avgörande förändringsfaktorn vad gäller livsvillkoren för merparten av Jordens övriga varelser. Vi har tillräckligt med kunskap för att inse att vi måste vidta åtgärder nu, för kommande generationers skull."
Initiativtagare till denna rörelse är enl. SVD den svenske ärkebiskopen Anders Wejrud.
/Tord

2010-06-12

European Batteries: Finland inviger toppmodern batterifabrik (Från Ny teknik 20100610).

"Mitt ute i finska storskogen växer just nu en av Europas modernaste batterifabriker fram. Nu vill nystartade European Batteries sälja sina litiumjonbatterier till den svenska fordonsindustrin."
Spännande initiativ tycker jag.
/Tord

2010-06-08

C:a 19000 fat olja per dygn! (Från SVD 20100608).

"USA:s president Barack Obama hade gett BP:s vd Tony Hayward sparken, uppger tv-bolaget NBC och hänvisar till en intervju med presidenten som sänds under tisdagen."

I denna artikel anges också att det enl. beräkningar läcker ut 19000 fat olja från borrhålet per dygn.
/Tord

2010-06-07

Clinton Climate Initiative (CCI)

"Working with governments and businesses around the world, CCI focuses on three strategic program areas: increasing energy efficiency in cities, catalyzing the large-scale supply of clean energy, and working to stop deforestation."
Ett projekt som får stöd av CCI är Norra Djurgårsstaden i Stockholm där bl. a. ett intelligent elnät skall utvecklas. (Se SVD 20100607).
/Tord

2010-06-05

Obama är på spåret!

"But the only way the transition to clean energy will succeed is if the private sector is fully invested in this future...."
sade Obama när han talade på Carnegie Mellon University.

Läs vidare på AlGore`s blogg!
/Tord

2010-05-31

Biogas är bästa biobränslet. (Från Ny Teknik 20100526).

”Tabellen från rapporten "Livscykelanalys av svenska biodrivmedel" visar hur stor minskningen av växthusgaser blir med olika biodrivmedel jämfört med fossila bränslen.
Biogas från gödsel 148 %
Biogas från livsmedelsavfall 119 %
Biogas från organiskt hushållsavfall 103 %
Biogas från vallväxter 86 %
Biogas från sockerbetor inkl. blast 85 %
Etanol från sockerbetor 80 %
Etanol från sockerrör 79 %
Biogas från majs 75 %
Spannmålsbaserad etanol 71 %
RME 68 %
Källa: Rapport 70 från avdelningen för miljö- och energisystem Lth. Pål Börjesson, Linda Tufvesson & Mikael Lantz.

Etanol baserad på spannmål och biodiesel från raps (rapsmetylester, RME) hamnar sist i rankingen.
- Men skillnaderna är inte så stora. Resultatet beror i hög grad på i vilken utsträckning som biprodukterna drank respektive rapsmjöl kan ersätta sojamjöl som djurfoder.
Pål Börjesson hoppas att rapporten ska bidra till en mer nyanserad debatt.
- Det är fel att spela ut olika biodrivmedel mot varandra. Det finns plats för alla om de produceras på rätt sätt.
Hans slutsats är att de system vi har i Sverige i dag för att framställa biodrivmedel är bra ur klimatsynpunkt men att de alla också har sina begränsningar.”
/Tord

2010-05-27

Personliga utsläppsrätter: "Sverige kan bli först i världen". Från SVT vetenskap 20100526.

Ett system med personliga utsläppsrätter skulle fungera ungefär så här. Du får en kvot med utsläppsrätter på ett personligt konto och när du handlar så dras utsläppsrätter från kontot.
Om du får ett underskott på ditt konto så får du köpa fler utsläppsrätter och det blir dyrare att släppa ut. Kan du däremot hålla ner dina utsläpp så kan du sälja ditt överskott av utsläppsrätter på marknaden.

Systemet har presenterats på ett seminarium i riksdagen av David Fleming och Matt Prescott från Storbrittanien.

Kommentar: Tål att tänka på!
/Tord

2010-05-12

Talloljediesel: Preem är redan igång med sin gröna diesel. Från Ny Teknik 20100505.

"Tillverkningen av den nya talloljedieseln hos Sunpine Piteå är nu igång och den 17 maj ska fabriken invigas officiellt. Råtalldieseln förädlas av Preem och blandas med vanlig diesel till grön skogsdiesel."

Kommentar: Tallbecksolja som kan användas som eldningsolja utvinnes också i processen.Den gröna skogsdieseln är förnybar till 25 %. Metanol ingår också som råvara enl. art.
/Tord

2010-05-06

Vätetillverkning: Efficient hydrogen production from the lignocellulosic energy crop Miscanthus by the extreme thermophilic bacteria Caldicellulosirup

ABSTRACT: BACKGROUND: The production of hydrogen from biomass by fermentation is one of the routes that can contribute to a future sustainable hydrogen economy. Lignocellulosic biomass is an attractive feedstock because of its abundance, low production costs and high polysaccharide content. RESULTS: Batch cultures of Caldicellulosiruptor saccharolyticus and Thermotoga neapolitana produced hydrogen, carbon dioxide and acetic acid as the main products from soluble saccharides in Miscanthus hydrolysate. The presence of fermentation inhibitors, such as furfural and 5-hydroxylmethyl furfural, in this lignocellulosic hydrolysate was avoided by the mild alkaline-pretreatment conditions at a low temperature of 75 degrees C. Both microorganisms simultaneously and completely utilized all pentoses, hexoses and oligomeric saccharides up to a total concentration of 17 g l-1 in pH-controlled batch cultures. T. neapolitana showed a preference for glucose over xylose, which are the main sugars in the hydrolysate. Hydrogen yields of 2.9 to 3.4 mol H2 per mol of hexose, corresponding to 74 to 85% of the theoretical yield, were obtained in these batch fermentations. The yields were higher with cultures of C. saccharolyticus compared to T. neapolitana. In contrast, the rate of substrate consumption and hydrogen production was higher with T. neapolitana. At substrate concentrations exceeding 30 g l-1, sugar consumption was incomplete, and lower hydrogen yields of 2.0 to 2.4 mol per mol of consumed hexose were obtained. CONCLUSION: Efficient hydrogen production in combination with simultaneous and complete utilization of all saccharides has been obtained during the growth of thermophilic bacteria on hydrolysate of the lignocellulosic feedstock Miscanthus. The use of thermophilic bacteria will therefore significantly contribute to the energy efficiency of a bioprocess for hydrogen production from biomass.
PMID: 19534765 [PubMed - in process]PMCID: PMC2701949Free PMC Article

Kommentar: Det går tydligen att tillverka väte med hjälp av bakterier, men hur mycket CO2 som samtidigt bildas vet jag inte.
/Tord

Kärnkraft: Sverige bör satsa på ny kärnkraft. Från SVD 20100503.

"Sveriges regering och riksdag har ett ansvar att fortsätta den forskning och utveckling inom kärnkraftsområdet som vi startade redan på 1950-talet och att återupprätta teknisk och vetenskaplig kompetens till gagn för fortsatt säker drift av dagens reaktorer samt en optimal hantering av avfallet. Därmed skulle Sverige också få en unik möjlighet att medverka till utveckling av framtidens nya effektiva kärnkraft, tänkt att vara fri från långlivat radioaktivt avfall, med inbyggda spärrar mot kärnvapen- spridning och som på allvar skulle kunna bidra till att bryta världens beroende av olja, kol och gas."
SVEN KULLANDER
professor em, högenergifysik GEORGIA DESTOUNI
professor, hydrologi HARRY FRANK
professor, innovationsteknik KARL FREDGA
professor em, genetik BERTIL FREDHOLM
professor, farmakologi KARL GRANDIN
professor, vetenskapshistoria DICK HEDBERG
fil dr, geovetenskaper RICHARD LUNDIN
professor, rymdfysik
Samtliga ingår i Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott

Kommentar: Mycket bra artikel där man också kan läsa om hur stor andel energi som är koldioxidfri i Sverige och i andra länder (33 resp. 80%).
/Tord

2010-04-30

Grön betong, Biobränsle av koldioxid. Tio tekniktrender att ha koll på. Från Ny Teknik 20100428.

1. Dagens cementindustri är en riktig klimatbov som står för cirka fem procent av koldioxidutsläppen i världen.
Företaget Novacem säger sig ha lyckats tillverka cement av magnesiumsilikat istället för kolrik kalksten. Det ger en betong som fångar mer koldioxid än vad som släpps ut vid tillverkningen.
2. Biobränsle av koldioxid
Det är onödigt att gå vägen om grödor som majs eller sockerrör för att framställa biobränslen. Det anser flera utvecklingsföretag som istället vill ta solen till hjälp för att förvandla utsläppt koldioxid till olika biobränslen.

Kommentar: Nya idéer saknas inte. Frågan är bara om de hinner förverkligas innan det är för sent.
Är algproducerad olja som refererades till i vetenskapsmagasinet v. 43 2009 något liknande? (Se inlägg 2009-10-26).

2010-04-28

Klimatkonferens i Jönköping den 6 maj 2010.

Anmäl dig till konferensen senast torsdag 29 april.

För att se programmet klicka på överskriften!
/Tord

2010-04-27

Lester Brown; Svenska Plan B.

Lester Browns nya bok är klar. Han kommer till Stockholm 7-8 maj.
För att se programmet klicka på överskriften!
/Tord

Boken Ställ om Sverige.

En handfast handledning för omställningen, som kan du kan söka upp och ladda ned gratis om du klickar på överskriften.
/Tord

2010-04-20

Tillväxt: Intressant diskussion på Omställning Sverige.

Bl.a. finns ett bra uttalande av Oscar Kjellberg.
/Tord

Klimatslutsatser underkännes i få publicerade artiklar. Publicerad 16 april 2010 på svt.se.

"Vid undersökningen har vi försökt hitta så många vetenskapligt granskade, så kallade peer-review-artiklar som möjligt som uttryckligen ifrågasätter klimatforskningens slutsats att vi lever i en period av global uppvärmning, och att mänsklig påverkan är den avgörande faktorn bakom uppvärmningen."
"Vid undersökningen har vi hittat sammanlagt fem forskningsartiklar publicerade under perioden januari 2009 till mars 2010 som uttryckligen går emot slutsatsen om mänskligt orsakad global uppvärmning."
"Under samma period, från januari 2009 till mars 2010, har det enligt ISI-databasen publicerats över 8.000 förhandsgranskade peer-review-artiklar kring ämnet "climate change".

Kommentar: Av över 8000 artiklar i klimatfrågan var det således endast fem som ifrågasatte slutsatsen att det är mänsklig påverkan som hotar klimatet! En större enighet i forskarvärlden får man leta efter och hur klimatskeptikerna kan få så stort utrymme i media kan man fråga sig.
/Tord

2010-04-18

Röda Kinas gröna plan. (Från SVD 20100418).

"Det röda Kina satsar massivt på att bli grönt. Det görs inte bara för att bli av med svart sot och giftgult vatten utan också för att bli världsledande på miljöteknik och ren energi."
Klicka på överskriften och läs denna intressanta artikel!

Kommentar: Om Kina lyckas med denna plan kan detta bli ett incitament för USA och den övriga världen att följa efter och då kan omställningen i bästa fall komma tidigare än vi anar. /Tord

2010-04-14

Klimatpirater i Borlänge (och Falun). (Från Falukuriren 20100413).

"Under de närmaste tolv månaderna ska 15 hushåll från Borlänge och lika många från Falun ta sig an rollen som klimatpirater. Syftet är att se vilka insatser ett "vanligt" hushåll kan bidra med för att få ned utsläppen av koldioxid."
Kommentar: Detta kan vara något för Eksjö Klimatnätverk att ta efter tycker jag.
/Tord

2010-04-10

Läs Erik Svenssons utmaning till Per Velander i "Biology and Politics"

Erik Svensson: Varför ägnar jag tid åt en så uppenbarligt oseriös bloggare och bluffmakare som Per Welander, undrar ni kanske? Mannen sprider ju ändå bara sina "Moderna Myter" och sin högerpropagandistiska vidskepelse i bloggosfären, och mannens vetenskapliga kompetens är ju minimal.

Kommentar: Erik Svenssons utmaning är mycket uppfriskande.
/Tord

2010-04-06

Storbritanniens ambassadör i Sverige ANDREW MITCHELL: Nya initiativ för klimatet krävs (Från SVD 20100406).

"EFTER KÖPENHAMN Trots pessimismen efter klimatmötet i Köpenhamn har viktiga steg i rätt riktning tagits. Nu måste vi arbeta hårt för att återta initiativkraften och agera, skriver Storbritanniens ambassadör Andrew Mitchell.
Det finns en allmänt spridd uppfattning – både i Storbritannien, i Sverige och i andra länder – att Klimatmötet i Köpenhamn var ett misslyckande. Det är sant att Köpenhamn inte uppnådde allt vi hade hoppats på, men 2009 var ändå ett år med betydande framsteg. Det är viktigt att vi inser detta när vi utformar våra strategier för framtiden."

Kommentar: Mycket bra artikel som handlar om hur det fortsatta arbetet skall bedrivas.
/Tord

2010-04-02

Climategate: Phil Jones rentvås i en utredning. (Från: # # SvD.se # Blogg # Klimat & Miljö).

"Brittiske klimatprofessorn Phil Jones rentvås i en utredning i parlamentet. Enligt den finns inget i hans hackade e-mail som visar att han har fuskat. Däremot kritiseras universitetet ( East Anglia) för dåliga rutiner."

Kommentar: Med stöd av denna utredning tycker jag nu att "climategate" kan läggas till handlingarna.
/Tord

2010-03-25

James Lovelock. An Interview by Euan Ferguson

"Gaia is the idea of a self-regulating Earth. Earth is not habitable because of "luck", but because life maintains its habitability. Living organisms, consciously or not, manipulate the oceans and atmosphere, even the (eventual) composition of rock, in order to maximise the conditions for the continuance of life."
"Into this has come the growing realisation that we, humanity, have become the Earth's heaviest polluters. Our industrial society, indeed our very existence, is changing the CO2 balance around the planet to a degree now affecting its heat stability. Lovelock has been one of the prime thinkers behind the study of climate change and today he is, as it were, cheerfully gloomy. It's a mood that pervades his latest book: rational, widely read, witty, apocalyptic. His previous Gaia book was described as "the most important for decades"; his new one, The Vanishing Face of Gaia, makes its predecessor look like Teatime with Flopsy Bunny. His is the gloom that comes with hard-won knowledge."

"Some of the more recent green hysteria is plain wrong. I know what there is to be worried about and what not to. Flying is not a major problem, not compared with all the CO2 being given out all the time by us and our pets. Flying's only got this reputation because often greening mixes with the bad side of the left, which is to do with envy. A lot of people have closed their minds to arguments against wind farms. But they are monstrously silly! A 500-ton concrete base support and 4,000 of them needed to equal the output of one coal-burning station – how is that helping? There was a report in Der Spiegel saying that in Germany, where they've got 17,500 of the things, the amount of CO2 now being produced in the country is greater than ever."

"So what other solutions are there? "Tidal's a good idea, yes. But it would take time. We don't have time. Nuclear is the answer. Far, far less dangerous than any propagandist has ever pretended. Look, even now, at the wildlife all around Chernobyl! Because man and his pets have not been near for years!"

Mycket intressant./Tord

2010-03-23

Earth Hour


Nu är det dags för världens största klimatmanifestation på Stora Torget i Eksjö lördagen den 27 mars kl. 20.15 - 22.00.

På lördag släcker vi alla mellan 20.30-21.30 för en bättre värld. All gatubelysning i Eksjö släcks och torget mörkläggs.

Kom till Stora Torget kl.20.15 och var med och fira:
- Fackeltåg
- Släckning och ljuständning
- Kända artister
- Körsång
- Klimattal
- Klockringning
- Orgelkonsert i Eksjö kyrka

Kurt Jansson /Tord

Batterier av alg gav prestigepris (Från SVD 20100322)

"Bättre batterier är det många som har önskat sig. De skulle behöva ladda snabbare, räcka längre och vara så miljövänliga att man kan lägga dem i soporna eller komposten när de tjänat ut.
Dessutom vore det förstås bra om de kunde bli lätta, tunna och böjbara så de går att bygga ihop med andra produkter på bättre sätt än idag."
Kommentar: Nya uppfinningar kommer ständigt!
/Tord

Can charcoal save the world?

"Terra preta means "black earth". More importantly, if less literally, it means fertile soil—created 1000s of years ago out of nutrient-starved rainforest dirt by the strange alchemy of charcoal.

No one knows exactly how Amazonian natives made terra preta, but that isn't stopping modern agriculture scientists from attempting to recreate, and build on, the successes of this ancient farming technique. Using biochar—charcoal created in an oxygen-free environment—they're hoping to improve soil quality and sequester carbon. But first, they have to deal with that pesky little thing called evidence."

Mycket information finns att hämta här (Klicka på titeln)
/Tord

2010-03-18

the European Network of Regional Culinary Heritage

På klimatmötet i Nässjö 20100311 (som var mycket vällyckat med föredrag av bl.a. Svante Axelsson) talade också Sten Janér om regional matkultur. Om du klickar på överskriften kommer du in på "the European Network of Regional Culinary Heritage". Gå sedan in på regionen Småland. Klicka på links och Småland broschure 2009. Här finns mycket information!
/Tord

2010-03-16

Från SVD 20101303: EU öppnar för ett fortsatt Kyotoavtal

EU förbereder en helomvändning i de internationella klimat­förhandlingarna och öppnar för en fortsättning av Kyotoprotokollet. Men det förutsätter att USA och de stora utvecklingsländerna också gör bindande åtaganden om minskade utsläpp, säger miljö­minister Andreas Carlgren.

–Det är bra att EU äntligen tar Kyotoavtalet på allvar. Det behövs för att överbrygga förtroendeklyftan mellan rika länder och utvecklingsländer i förhandlingarna, säger Jacob Risberg, handläggare för internationell klimatpolitik vid Svenska kyrkan som har nära kontakt med utvecklingsländernas klimatförhandlare och miljöorganisationer.
Men det är fel att EU kräver liknande åtaganden från andra länder för att gå vidare med Kyotoavtalet, anser Jacob Risberg.
–Om man menar allvar med klimatet måste man först utgå från det vetenskapen säger krävs och göra sin beskärda del. När man väl gör det kan man utkräva ansvar från andra länder.

Kommentar: Svante Axelsson anser ju också att de rika länderna måste går före, vilket enligt honom inte är någon uppoffring eftersom de flesta åtgärderna mot klimat hotet är lönsamma.
/Tord

Vetenskapens värld 20100315. Programledare: Victoria Dyring.

Forskare (bl.a. marinbiolog Tony Haymet)har på senare tid uppmärksammat att världshaven försuras i snabb takt. Anledningen är människans utsläpp av koldioxid som haven suger upp. Värst drabbade är världens korallrev men våra egna sjöstjärnor och marina ekosystem ligger i farozonen.

PH i världshaven som varit oförändrat i c:a 44 miljoner år håller således nu snabbt på att försuras p.g.a. att våra utsläpp till 25% sugs upp av havet. Att korallreven dör beror på att deras och andra skaldjurs skal mjukas upp. av kolsyran.

Stirlingmotorn, som håller på att bli en svensk exportsuccé, beskrevs också. Denna motor användes nu i solfångaranläggningar. Fördelen med stirlingmotorn är att den inte förbrukar något vatten. Motorn tillverkas idag i Åmål och tillverkning planeras också till Sibbhult i Skåne.
/Tord

2010-03-15

Astrid Lindgrens Hembygd

Hillevi Helmfrid, som bor i Lockne, Vimmerby, tel 0492-70064, har kontaktat vårt nätverk. Hon jobbar med s.k. "leader" projekt i Astrid Lindgrens hembygd och har varit aktiv i Framtidsforum (om jag har förstått det rätt) och är även medlem i Omställning Sverige.
/Tord

2010-03-10

Dina klimatval i vardagen 2010-03-11 Missionskyrkan Nässjö, Mariagatan 33

Preliminärt program Ver. 2010-02-22

Föredrag av Svante Axelsson för lärare + enstaka elever/klasser
13.30-15.00 Lärare (grundskolan) (fullt)
15.15-16.00 +Gymnasielärarna + elever (ej fullt)

Företagsträff + kommunal personal.(ej fullt)
16.15 – 17.00 Föredrag av Svante Axelsson
Utökas med fordon o bränsle om intresse finns

Allmänhet
18.00-18.30 Fordon och bränsle (Fordonsgasmack i Nässjö ?) Fordonsgas, Urban Wall,
Eon fordonsgas + Utställare bilar
18.30-19.30 Dina klimatval i vardagen Svante Axelsson, Naturskyddsföreningen
19.30- 19:40 Bensträckare
19.30-20.00 Rotavdrag –Skatteverket Lars Landbring, Skatteverket
20.00-20.30 Matkultur – Regional matkultur Småland Sten Janér + utställare


Utställare
Energisystem i Jönköping AB, Gert Kvarnstrand Klar (Peter L)
Skatteverket, Lars Landbring Klar (Lasse K)
Naturskyddsföreningen Nässjö, Lars-Inge Lindfors Klar (Lasse K)
Eksjö klimatnätverk, Bengt Koltman, tord Olsson Klar (Sven-Åke S K)
Länsstyrelsen, Konverteringsbidrag mm. P Ericsson, H Dinkel Klar (Lasse K)
Utställare mat, Bengtsgården, Stigby visingsö Klar (Kurt J)
Falla spelt & bagarbod, Tranås Klar (Kurt J)
Smålandskalaset & chocolaterie Klar (Kurt J)
Fordonsgas AB, Urban Wall Klar (Lasse K)
E.ON, Biogas, 2 gasbilar Klar (Kurt J)
Energikontor Syd-ost, Roger G, bl.a. Simulator sparsam körning Klar (Martina B)
Intersport, Elcyklar Malin o Peter kollar Lasse kollar NÖ
Medverkande matföretag (med Sten Janér):
Bengtsgården, Visingsö
Falla spelt & bagarbod, Tranås
Smålandskalaset & chocolaterie, Eksjö


Miljöbilar (Utvändigt)
H-O Enterprise AB, Hans-Olof Nilsson (Elbil Tesla) Klart Klar (Peter L)
Konvegas, Gasbil Ford focus, Alexander F Klar (Peter L)
Nybergs, Gasbil, Volvo, Johan Magnusson Positiv ( Lasse)
Atteviks, Gasbil, VW, Daniel Hegg Troligtvis (Lasse)
Holmgrens, Gasbil, Opel, Göran J Tveksam (Lasse)
ER-Bil, Honda, hybridbilar, Kjell Karlsson Troligtvis (Lasse)



Avböjt
Exergon, Vetlanda
Energimyndigheten
Vägverket

2010-03-09

Från: The Wall Street Journal 20100216.

It has been a bad—make that dreadful—few weeks for what used to be called the "settled science" of global warming, and especially for the U.N. Intergovernmental Panel on Climate Change that is supposed to be its gold standard.
First it turns out that the Himalayan glaciers are not going to melt anytime soon, notwithstanding dire U.N. predictions. Next came news that an IPCC claim that global warming could destroy 40% of the Amazon was based on a report by an environmental pressure group. Other IPCC sources of scholarly note have included a mountaineering magazine and a student paper.
Take the rain forest claim. In its 2007 report, the IPCC wrote that "up to 40% of the Amazonian forests could react drastically to even a slight reduction in precipitation; this means that the tropical vegetation, hydrology and climate system in South America could change very rapidly to another steady state."

But as Jonathan Leake of London's Sunday Times reported last month, those claims were based on a report from the World Wildlife Fund, which in turn had fundamentally misrepresented a study in the journal Nature. The Nature study, Mr. Leake writes, "did not assess rainfall but in fact looked at the impact on the forest of human activity such as logging and burning."
The IPCC has relied on World Wildlife Fund studies regarding the "transformation of natural coastal areas," the "destruction of more mangroves," "glacial lake outbursts causing mudflows and avalanches," changes in the ecosystem of the "Mesoamerican reef," and so on. The Wildlife Fund is a green lobby that believes in global warming, and its "research" reflects its advocacy, not the scientific method.

The IPCC has also cited a study by British climatologist Nigel Arnell claiming that global warming could deplete water resources for as many as 4.5 billion people by the year 2085. But as our Anne Jolis reported in our European edition, the IPCC neglected to include Mr. Arnell's corollary finding, which is that global warming could also increase water resources for as many as six billion people.

The IPCC report made aggressive claims that "extreme weather-related events" had led to "rapidly rising costs." Never mind that the link between global warming and storms like Hurricane Katrina remains tenuous at best. More astonishing (or, maybe, not so astonishing) is that the IPCC again based its assertion on a single study that was not peer-reviewed. In fact, nobody can reliably establish a quantifiable connection between global warming and increased disaster-related costs. In Holland, there's even a minor uproar over the report's claim that 55% of the country is below sea level. It's 26%.

Meanwhile, one of the scientists at the center of the climategate fiasco has called into question other issues that the climate lobby has claimed are indisputable. Phil Jones, who stepped down as head of the University of East Anglia's Climatic Research Unit amid the climate email scandal, told the BBC that the world may well have been warmer during medieval times than it is now.

This raises doubts about how much our current warming is man-made as opposed to merely another of the natural climate shifts that have taken place over the centuries. Mr. Jones also told the BBC there has been no "statistically significant" warming over the past 15 years, though he considers this to be temporary.
***

All of this matters because the IPCC has been advertised as the last and definitive word on climate science. Its reports are the basis on which Al Gore, President Obama and others have claimed that climate ruin is inevitable unless the world reorganizes its economies with huge new taxes on carbon. Now we are discovering the U.N. reports are sloppy political documents intended to drive the climate lobby's regulatory agenda.

The lesson of climategate and now the IPCC's shoddy sourcing is that the claims of the global warming lobby need far more rigorous scrutiny.

Kommentar: Man kan inte annat än beklaga att IPCC i vissa fall varit oaktsam med den vetenskapliga halten i vissa artiklar, men detta kan inte förändra att forskarna (till antalet c:a 2500) varit ense om att orsaken till klimatförändringarna (som knappast kan ifrågasättas) är den ökande växthuseffekten.
/Tord

2010-03-01

Från SVD 20100227: Experter synar klimatpanelen

"FN:s klimatpanel IPCC tillsätter en kommission med oberoende experter efter den hårda kritiken om felaktiga klimatstudier."
"FN:s klimatpanel och ordförande Rajendra Pachauri har fått massiv kritik efter flera misstag i påståenden om klimatförändringarna. I IPCC:s klimatrapport 2007 påstods att Himalayas glaciärer har smält bort till 2035, en mening som var hämtad från Världsnaturfondens kampanjrapport. I själva verket smälter inte isen i Himalaya inte bort förrän 2350. IPCC medgav att man räknat fel med över 300 år, men fler tabbar upptäcktes i rapporten:
• ”Amazongate”. I ett kapitel om Latinamerika påstods att upp till 40 procent av Amazonas regnskogar krymper dramatiskt till följd av minskad nederbörd. Uttalandet var hämtat från en WWF-rapport som inte var vetenskapligt granskad.
• Torkkatastrofen. Det påstods att torkan i Afrika kommer att leda till en dramatisk minskning av skördarna på kontinenten. Vissa länder kan förlora hälften av sin livsmedelsproduktion fram till 2020. Påståendet visade sig vara överdrivet, och otillräckligt granskat från vetenskapligt håll.
• Havsnivån. Det uppgavs att 55 procent av Nederländerna ligger under havsnivån. Den rätta siffran är 26 procent. Misstaget kom från den holländska regeringen, men passerade obemärkt IPCC:s kontroll av rapporten."
"– Misstagen är inte särskilt allvarliga. Det finns sifferfel i alla vetenskapliga rapporter. De skulle förstås inte ha förekommit och ska beklagas. Men de förändrar inte rapportens huvudresultat, som är viktiga för beslutsfattarna, säger Edenhofer till SvD"

Kommentar: De begångna felen är givetvis beklagliga men förändrar inte helhetsbilden att allt som går att göra måste göras mot den tilltagande växthuseffekten tycker jag.
/Tord

Från Sveriges Natur nr 5 2010: Medryckande omställning

"Transitionrörelsen i England visar en framgångsrik väg för miljö­rörelsen: Att med en lustfylld pedagogik bygga lokala nätverk för att minska samhällets sårbarhet."
" Med hot förmår man kanske att väcka tre procent av befolkningen, resten upplever det bara som hopplöst "eko­tjat". Om vi ska komma vidare de närmaste fem, tio åren måste vi få igång en längtan och lust till en annan framtid."
"Förra året gav han ut, The Transition Handbook. From Oil Dependency to Local Resilience."
"Förutom det internationella arbetet är Ben engagerad i att skapa lokala valutor.
- Det är ett sätt att behålla resurserna i det lilla samhället och hör ihop med hela vår syn på att minska den lokala sårbarheten."
"YLVA GRUDD JOBBAR SOM inspiratör för Naturskyddsföreningens lokalavdelningar. Hon sitter i dag i styrgruppen för Omställning Sverige, som Transitionrörelsen kallar sig här."
"Om 20-30 år har vi kanske en blandning av lokala och globala perspektiv. När det gäller livsmedel kan det gå fort att ställa om, om vi blir tvungna att återskapa lokal infrastruktur och odling. Vi kan ju inte fortsätta med vår form av kolonisering av utvecklings­länder. I stället för att satsa på global tillväxt baserad på ändliga resurser borde vi ha begränsad tillväxt inom miljöteknik och "av-växt" av icke hållbara metoder."

Kommentar: Dett är ett axplock från en bra artikiel om hur transitionsrörelsen startade i England.
/Tord

Från Smål.tidn.20100212: "Klimatnätverk tar nya tag i vår."

Bengt Koltman och Lars Svensson intervjuades om att Eksjö Klimatnätverk outröttligt fortsätter med sitt arbete för att sprida information och bilda opinion kring den globala uppvärmningen.
/Tord

2010-02-22

Från SVT:s ställomblogg: Transition Town-rörelsen.

"Ställ om har pratat med eldsjälen och entreprenören Jan Forsmark från Sala, som är en av initiativtagarna till etableringen av organisationen Transition Town i Sverige."

Vad är Transition Town-rörelsen för något?
- Det är en internationell rörelse för omställning till ett fossilfritt miljövänligt samhälle. Den startade i England för drygt tre år sedan och har redan fått förgreningar, mest i Västeuropa, men också i Nordamerika, Australien och Nya Zeeland. Den sprider sig överallt, och nu har vi kommit igång i Sverige också.

Vem tog initiativ till Transition Town egentligen?
- Det togs av Rob Hopkins och en grupp runt honom. Han har bl a sysslat med permakultur på Irland, varifrån han flyttade ned till ett litet samhälle som heter Totnes i sydvästra England. Där ligger numera basen för det nationella och internationella nätverket Transition Network. Rob Hopkins är författare till boken ”The Transition handbook – From oil dependency to local resilience” ."

Varför har du engagerat dig i Transition Town?
- Jag kom in i det här för att vi i Sala och Sätra Brunn var med som en av 25 Hållbara Bygder i Sverige genom organisationen Hela Sverige ska leva.

/Tord

2010-02-20

Anmälan för privatpersoner till Earth Hour 2010

"Nu är det dags igen – lördagen den 27 mars släcker miljontals människor ljuset mellan 20.30 och 21.30 för klimatet."
"Visa beslutsfattarna att det är dags att agera i klimatfrågan. Var en del av lösningen."

Således om du klickar på överskriften kommer du till WWF:s anmälningssida. Gör det!
/Tord

WWF: Klimatmötet en gigantisk besvikelse

"Men trots de stora motgångarna i Köpenhamn finns ljus i mörkret. Mängder av små och stora initiativ har tagits på lokal och nationell nivå. Det är de halmstrån som världen får hålla fast vid i väntan på nästa klimatmöte, säger WWF."

Kommentar: I det fortsatta arbetet är det viktigt att hålla fast vid och uppmuntra det positiva som trots allt sker.
/Tord

Från WWF:s hemsida: Low Carbon City Initiative

"Shanghai och Baoding är de första två städerna i Kina som deltar i ett nytt WWF-initiativ för att hitta nya, mindre koldioxidintensiva vägar för urban utveckling. Projektet kallas ”Low Carbon City Initiative” och fokuserar till en början på energieffektiva byggnader och produkter samt förnyelsebara energikällor."

Kommentar: Intressant initiativ som (i Kina) syftar till att mellan år 2006 och 2010 bidra till Kinas mål att minska energikonsumtionen med 20 procent."
/Tord

2010-02-16

Från Ny Teknik 20100209:-----Stirlingbolaget.

"Ripasso Energy ska bygga kompletta solkraftverk med Stirlingmotorer som drivs av solvärmen från stora solspeglar."
"Produktionen ska ske i Scanias gamla växellådsfabrik i Sibbhult i Skåne."
"- Stirlingmotorn är särskilt lämpad för solkraftverk. Ingen annan teknik har lika hög verkningsgrad som Stirlingkraftverken. Vanliga solceller kommer knappt upp i 10 procent medan Stirlingkraftverk i laboratorium kommit upp i 30 procents verkningsgrad, säger Gunnar Larsson."

Intressant projekt. /Tord

Från SVD 20100216: ”Granskningen fungerade inte”

"Nu måste FN granska klimatpanelens arbete och vidta åtgärder. Det anser Kungliga Vetenskapsakademiens ständige sekreterare Gunnar Öquist. Men akademin tar inte ställning till om panelens ordförande, Rajendra Pachauri, måste avgå."

"–Min uppfattning är att IPCC har en viss tendens att hårdra i sammanfattningen till politikerna. Man vill ha ett enkelt budskap, säger Lennart Bengtsson.
IPCC har ett stort ansvar och måste ha höga etiska normer. Men man ska inte överdriva det som hänt, menar han.
–Det kan bli misstag. Men det finns inte anledning att ifrågasätta hela IPCC:s arbete för det."
/Tord

Från Aftonbladet 20100215: Klimatpanelen är full av alarmister

"Jag var nöjd. Men någon dag senare var jag hos min vanlige husläkare för översyn. Jag berättade om vaccineringen. Onödigt, sa denne. Svininfluensen är inte märklig, bara en vanlig gammal Hongkongsnuva som muterat.
Med detta var jag ännu mera nöjd. Två läkare, två åsikter.
De två läkarna bar sig åt som man ska göra i vetenskapens värld. Lyssna. Tvivla. Argumentera. Det finns mer än en infallsvinkel. Allt är inte säkert. En second opinion, tack. En dag får vi veta vem av dem som hade rätt." (Skall vi vänta tills klimatförändringarna är definitiva och oåterkalleliga för att se vem som hade rätt?)
"I FN:s klimatpanel går det till på motsatt vis. Dess fler än 400 forskare, klimatologer, statistiker är ense in till sista kommatecknet. Det är som sutte de i Vatikanen och diskuterade den obefläckade befruktningen eller i Högsta Sovjet och visste vad Stalin ville höra.
Det som gör mig misstänksam mot dem är att de alla kommer fram till exakt samma resultat. Inga skeptiker, inga avvikare. Hela högen med ett högljutt halleluja till sin rapport, styvnackat säkra som Carola om Guds vilja."

Kommentar: Staffan Heimersson raljerar om klimathotet. Man trodde bättre om honom.
Men detta är klimatskeptikernas metod:
Är forskarna inte säkra på sin sak, vilket de nästan aldrig är till 100 %, så fokuserar man på det och om de som nu i IPCC är väldigt överens så är inte heller det bra. Tala om förutfattade meningar!
/Tord

Från SVD 20100211: Klimatchef inom FN får hård kritik

"Hård kritik riktas mot FN:s klimatpanel IPCC:s ordförande Rajendra Pachauri. Det började med att han nonchalerade problemet med att en icke-vetenskaplig uppgift om Himalayas glaciärer fanns med i den förra IPCC-rapporten. Nu höjs krav på hans avgång."
"Är även IPCC:s beskrivning av människans roll för den globala uppvärmningen oklar?
–Nej. Det finns inget som tyder på det. Kunskapen bygger på kända fysikaliska och kemiska samband om hur strålningsbalansen i atmosfären ändras om koldi- oxidhalten ändras. Och de nivåer koldioxid som uppmäts nu är långt bortom dem som naturen själv har åstadkommit på 600000 år, säger Michael Tjernström."

Kommentar: Den här fadäsen som IPCC har gjort sig skyldig till minskar ju inte det massiva forskningsunderlag i stort som finns om växthusgasernas menliga inverkan på klimatet men den ger klimatskeptikerna ett gyllene tillfälle att "hoppa på" och misstänkliggöra IPCC:s trovärdighet, vilket också är deras uttalade strategi.
/Tord

2010-02-09

Från SVD 20100119: Etanol större miljöbov än bensin

"Västvärldens satsningar på etanol leder till ökade utsläpp av växthusgaser, enligt en ny rapport från Expertgruppen för miljöstudier."
"Slopade etanolsubventioner skulle gagna miljön, ekonomin och världens fattiga" skriver rapportförfattaren Sören Wibe.

Kommentar: Även AlGore medger i sin senaste bok "Vårt Val" att första generationens etanol inte blev så bra ur miljösynpunkt som först förväntades.

En synpunkt kan dock vara att etanolsatsningen kanske kan medverka till att bryta oljeindustrins förödande maktställning inom drivmedelsbranschen.
/Tord

2010-02-08

Från Naturskyddsföreningen: "Köp utsläppsrätter".

"Perfekt som present eller julklapp
Vi (NTF) säljer utsläppsrätter för att de ska "låsas in" och inte användas. Vi vill på det sättet bidra till att minska de tillåtna utsläppen. Vi säljer inte utsläppsrätter för att kompensera för faktiska utsläpp från, till exempel, resor."
"Räkna själv:
Här har du möjlighet att se hur mycket utsläpp som din resa mostvarar."
www.atmosfair.de

Kommentar: Trots att alla i klimatnätverket är rörande överens om att flygning och bilåkning borde förbjudas så ar det ju faktiskt så att de flesta av oss ändå gör det. Varför skall vi då inte rekommendera möjligheten att köpa utsläppsrätter för de utsläpp som vi ger upphov till?
Jag tycker också att NTF talar emot sig själva när de först säger att de inte säljer utsläppsrätter för att kompensera för resor när de på samma sida talar om hur vi skall räkna ut hur mycket utsläpp våra resor har gett upphov till!

Mitt råd blir därför: Släpp ut så lite som möjligt men var frikostig med att köpa utsläppsrätter för alla dina utsläpp.
Obs att atmosfairs hemsida ligger som länk i länklistan!
/Tord

2010-02-01

Charcoal (finfördelat kol).

Läs om hur charcoal tillverkas i stor skala på Tords klimatblogg. (Klicka på rubriken).
/Tord

2010-01-28

Från Foskning och Framsteg: Av Joanna Rose ur F&F 1/2010

"Gaias skapare åter på barrikaderna. Alltid redo att gå sina egna vägar tar nu 90-årige James Lovelock åter strid för Gaia, hans vetenskapliga jordgudinna, som står inför en katastrof. Många miljövänner känner sig dock svikna av sin profet, sedan Lovelock förklarat att kärnkraft och ingenjörskonst är det enda som kan mildra den globala miljökrisen."
"Som att anlita en get som trädgårdsmästare. Ungefär så mycket förtroende har James Lovelock för människans förmåga att ta hand om sin hemmaplanet. Och vår vanmakt inför den globala uppvärmningen kommer att straffa sig, varnar han. Mot slutet av vårt århundrade blir vi kanske bara en miljard människor kvar på jorden av de nära sju miljarderna i dag. För vi har stört Gaia, det självreglerande system som upprätthåller livet på vår planet, så pass mycket att utvecklingen inte kan vändas tillbaka."
Detta var en de artiklar som Bengt Koltman refererade på nätverkets möte igår (27/1).
/Tord

Från The Moscow news 28/01/2010.

"Russia’s weather out of whack".
"When it comes to global warming, don't let the cold snap fool you."
Detta var en de artiklar som Bengt Koltman refererade på nätverkets möte igår (27/1).
/Tord

2010-01-27

Utdrag från "Sopoperans miljöpolicy" sept 2008

(Sopoperan var ett evenemang som gick av stapeln i Halmstad i sept 2008)

Klimatkompensation
Det är oundvikligt att spräcka nollgränsen för miljö‐ och klimatstörande utsläpp, vilka ansträngningar som än sätts in.
Det är däremot inte oundvikligt att kompensera för sina utsläpp.
De senaste åren har kortsiktiga inköp av utsläppsrätter inom EU:s handelssystem (som t.ex. https://www.atmosfair.de) varit populärt. Men även om den nya handelsperioden 2008‐2012 förmodligen kommer att ha större genomslag än den förra, väljer Sopoperan att
klimatkompensera mer långsiktigt genom att bidra med stöd till de ojämförligt största klimatneutraliserande systemen på jorden: Skogen och Havet.

Det kommer förekomma 3 olika sätt att klimatkompensera
1. Plantering av träd i Kenya, Tanzania, Rwanda och Uganda genom VI‐skogen, till en kostnad av 20 kr/träd. Motsvarande trädplanteringsprojekt hos andra kontrollerade organisationer kan användas.
2. Stöd till SNFs arbete med Agroforesty och skydd av hotad urskog i Sverige och Världen. Motsvarande urskogsskyddande projekt hos andra kontrollerade organisationer kan användas.
3. Stöd till Greenpeaces arbete för att skydda våra hav. Motsvarande projekt för skyddandet av havet hos andra kontrollerade organisationer kan användas.

Transporter
Vid persontransporter kommer sopoperan respektera följande prioritetsordning, med mottot: Ta cykeln när du kan, men bilen när du måste.
1. Cykel
2. Tåg
3. Buss
4. Miljöbil
5. Bil
6. Flyg
Tåg, buss, biogasbil, bil för person med funktionshinder samt bil med minst 4 personer klimatkompenseras inte.
Bil med färre än 4 personer samt flyg klimatkompenseras av den/de som utnyttjar fordonet enligt SNFs schablonberäkning av Co2utsläpp, och den ekonomiska kompensationen sker enligt ovan och renderar 2 kr/kg Co2
utsläpp.
Bil med 1 kg co2 per mil = 2 kr per mil.
Flyg med 6 kg co2 per mil = 12 kr per mil.

/Tord

Klimatnätverkets program för vårterminen 2010

Välkommen
till en ny termin i vårt klimatnätverk.
27 januari 2010 kl 18.30 på Krusagården

På dagordningen bl a:
1. Välkommen tillbaka.
2. Vad har hänt sedan sist.
3. Planering av våren:
· Bengt har förslag på tre samlingar. Se nedan.
· Förbereda besök av Svante Axelsson i Nässjö 11 mars
· Förbereda Earth hour i Eksjö 27 mars
· Tillverka en utställning om klimatfrågor som kan visas på företag, skolor i Eksjö…
4. Diskussion
Vårens övriga träffar:
Vi fortsätter att ses på Krusagården men ibland får vi vara i en mindre sal. Vi betalar 20 kr för Krusagårdens fika.
3 mars 2010 18.30 Aschanska salen
24 mars 18.30 stora salen
28 april 18.30 stora salen
Väl mött! Det skall bli roligt att träffas igen. Sekr. Stine

2010-01-22

Från SVD 20100122: Nasa: Varmaste decenniet någonsin

"Det gångna decenniet var det varmaste någonsin på jorden, visar en ny analys av temperaturer jorden runt som USA:s rymdstyrelse Nasa gjort."

"2009 var även ett av de varmaste åren som förekommit sedan moderna mätningar startade på 1880-talet. Fjolåret var bara något litet kallare än 2005, som är varmast hittills.
Därmed sällar sig 2009 till raden av rekordvarma år, av vilka nästan alla återfinns under perioden 1998 och framåt."

Kommentar: Ett mycket skrämmande konstaterande! /Tord

2010-01-13

Film om hur man kan binda kol och samtidigt förbättra jordmånen.

Charcoal framställd ur biomassa binder kol och kan bli ett bra jordförbättringsmedel.
/Tord

SVT:s klimatblogg Ställom läggs ned

Att SVT lägger ned sin blogg "Ställom" är beklagligt, men kanske inte så mycket att göra åt. Att skriva brev till Eva Hamilton lönar sig nog inte.
/Tord

Brev från Bengt Koltman

Till medlemmar i Eksjö klimatnätverk

Jag får börja med att önska Er alla en riktigt god fortsättning på det nya året. Blickar vi tillbaka på hösten så kan vi känna oss nöjda med vad vi lyckades åstadkomma. Vi lyckades hålla ut hela hösten med ett informativt program. Köpenhamnsmötet blev dessvärre en stor besvikelse. Trots att mänsklighetens existens står på spel så orkar man inte samla sig till ett bindande avtal. Jordens medeltemperatur får inte öka med mer än två grader lyckades man ena sig om men hur det skall gå till står skrivet i stjärnorna. Pengar till U-länderna finns också med men vad spelar det för roll om länderna kollapsar.
Den stränga vintern gör att ännu mer fossila bränslen används och 400ppm CO2 lär inte vara långt borta. Australien upplever samtidigt sitt näst varmaste år hittills och El Nino förhållanden börjar laddas upp i Stilla Havet vilket med stor sannolikhet kommer att innebära att vi nu går mot det varmaste året sedan mätningarna började omkring år 1860.
Det känns inte vidare muntert med andra ord. Det är som att vi alla sitter i en buss utan förare på väg mot stupet därframme någonstans, vi vet att det finns där men ingen vill styra undan eller bromsa. Uppriktigt sagt så skäms jag inför mina barn och barnbarn, jag skäms på min generations vägnar över vårt misslyckande i Köpenhamn. Även om det känns dystert så får vi kämpa vidare, det finns inget val. Klarar inte politikerna av det så måste vi, det är bara så.
Så till vårens aktiviteter. Jag hade ju ett förslag på tre diskussionskvällar där alla är välkomna. Vi kanske till och med kan få in några blänkare i Smålandstidningen.

Första träffen skulle handla om ansvarsfrågan. Vem och vilka har huvudansvaret för att klimatkrisen skall kunna lösas? Vilket ansvar har FN, Sveriges riksdag och Eksjö kommun? Vilket ansvar kan vi lägga på organisationer och företag? Rika och fattiga länder, hur skall ansvaret fördelas? Vad är rimligt att lägga på enskilda individer?

Andra träffen kunde handla om varför budskapet och kunskapen har så svårt att få fäste hos politiker och allmänhet. Beror det på psykiska el. biologiska begränsningar? Har det att göra med vår samhällsstruktur? Vi har kommit allt längre ifrån naturen och hälften av jordens befolkning bor idag i städer, kan det påverka? Bekvämlighet och vanor. Vi vill bara inte ändra oss. Ja frågeställningarna kan göras många och långa.

Tredje och den avslutande träffen kunde ha som tema hur vi skall kunna anpassa oss till ett allt varmare klimat med mer extremt väder och samtidigt uppleva livskvalitet. Hur skall vi satsa de resurser vi har både offentligt och privat? Boende, resor, fritid m.m. Tips om upplevelser och livsstil, privata råd m.m. Kan säkert bli en mycket intressant kväll.


Jag tror att ett sådant här upplägg fördjupar våra kunskaper samtidigt som det kommer att påverka vårt sinnelag positivt. Vi tar in hela klimatfrågan mer i oss själva och ser mer realistiskt på möjligheter att agera och påverka andra. Det känns som om vi nu tar ytterligare ett steg att höja vår medvetenhet kring vad som väntar oss och hur vi kan leva våra liv med hög livskvalitet i en förändrad värld.

Bengt Koltman

Eksjöavtalet, klimatavtalet som skall rädda världen (enl. Eksjö Gymnasium).

Allmänt
I Köpenhamn går nu förhandlingarna om ett klimatavtal som skall ersätta Kyotoprotokollet in i sitt slutskede. Samtidigt så går också förhandlingarna i Eksjö in i ett avgörande skede. I Köpenhamn kärvar det ordentligt medan det i Eksjö flyter på planenligt. Experter som följer de olika förhandlingsuppläggen menar att man i Eksjö valt en strategi som under förhandlingarnas gång visat sig vara mycket lyckosam. Man har bl.a. valt att lösa de besvärliga frågorna om utsläppsminskningar och finansiering tidigt vilket gjort att mycket av de svåra frågorna sedan naturligt fallit på plats. Eksjöavtalet sätter också de mänskliga rättigheterna i fokus. Det är de fattigaste länderna på jorden som nu först drabbas samtidigt som dessa är de som minst orsakat den knipa som vår jord nu allt snabbare är på väg in i. Att man i Eksjöavtalet även lyckats enats om ett världsomfattande sanktionssystem får också betecknas som unikt i mänsklighetens historia. Vi kan alla här i Eksjö med omnejd känna oss stolta över de resultat man lyckats uppnå. Eksjöavtalet ett världsunikt avtal som med största sannolikhet kommer att rädda vårt klimat och världen.

Avtalstid
Eksjöavtalet börjar att gälla direkt från är 2010 och löper fram till år 2040.

Vetenskapliga utgångspunkter
Eksjöavtalet grundar sig helt på forskningen vad gäller klimatförändringar på jorden. FN har i sina rapporter slagit fast att klimatförändringarna har sin grund i mänsklig påverkan och Eksjöavtalet har ingen anledning att ifrågasätta detta faktum.

Utsläppsminskningar
Eftersom vi följer klimatforskningens rekommendationer så skall utsläppen av växthusgaser i Eksjöavtalet minska med 40% till år 2020 och med 80 % till år 2040. Utgångs året är 2010. Samtliga växthusgaser uttrycks i koldioxidekvivalenter.

Metod och finansiering
Utsläppsminskningarna skall genomföras genom en kombination av koldioxidskatt och handel med utsläppsrätter. Utsläppsrätterna skall tilldelas varje land per capita med utgångspunkt från utsläppsstatistik år 2010.

Demokratiska principer
Varje land avgör suveränt hur man vill handskas med sina tilldelade utsläppsrätter.

Juridik och sanktioner
FN kommer att inrätta ett parlament där sammansättningen är demokratisk och har de mänskliga rättigheterna som grund. Detta innebär bl.a. att alla i världen har en röst.
Bryter något land, organisation eller enskild person mot avtalet har parlamentet rätt att vidtaga nödvändiga åtgärder för att Eksjöavtalet skall kunna hållas. Exempel på åtgärder kan vara handelssanktioner, böter, förbud att deltaga i internationella evenemang som OS och dylikt.


Särskilda förhandlingsområden
- Utsläppsminskningar land för land enl. övergripande överenskommelse.
- ”Avskogning” – markanvändning, möjligheter till att världen över skapa kolsänkor dvs. fånga in koldioxid.
- Anpassning till klimatförändringarna både i rika och fattiga länder.
- Tekniköverföring, framförallt från rika länder till fattiga länder.

Skrivningar kring dessa områden där Eksjöavtalet mer i detalj kommer att redovisa olika förslag bifogas protokollet som bilagor.

Genomförande och metod
Avtalet kommer att genomföras i tre steg där man använder femårsplaner för planering och genomförande.

Steg ett
Redan år 2010 införs en koldioxidskatt i samtliga länder. Skatten bör vara c:a 10% vilket innebär att en liter bensin i Sverige blir c:a en krona dyrare. Den här skatten skall gälla under avtalets fem första år och göra det möjligt att ”kickstarta” övergången till ett grönt samhälle. Massvis med nya gröna jobb kommer att skapas nästan omgående. Skatten administreras av varje enskilt land och 50% av intäkterna avsätts för ”gröna” investeringar i det egna landet och den andra hälften skall investeras i fattiga länder och utvecklingsländer. Investeringarna skall syfta till att minska koldioxidutsläpp, skapa kolsänkor (plantera skog m.m. ) och hjälpa till att anpassa samhället till klimatförändringarna.

Denna skatt gör att vi kan ”toppa” koldioxidutsläppen år 2015 och därefter successivt börja minska dem. Det betyder också att vi på allvar har börjat ställa om våra samhällen mot en fossilfri framtid.

Samtidigt så börjar redan år 2010 planeringen av ett system med individuella utsläppsrätter. Systemet införs 2015 och bygger på utsläppsstatistik från år 2010. Till år 2020 skall nu utsläppen minska med 40% vilket innebär att år 2020 får varje person på jorden släppa ut max 3 ton koldioxid per år. I Sverige släpper vi idag ut c:a 6 ton koldioxid/år, i USA c:a 20 ton och i Kina 4.8 ton som exempel.

Steg två
Under femårsperioden från 2020 till år 2025 så förbereder man nästa minskning som kommer att gälla från och med 2025. Varje person kommer då att tilldelas max 2 ton koldioxid per år. Utsläppsrätterna tilldelas liksom tidigare varje land per capita som Eksjöavtalet anger.


Steg tre
År 2030 kommer så förberedelserna för det sista steget i Eksjöavtalet vilket innebär att alla människor på jorden kommer att tilldelas max ett ton koldioxid per år från och med år 2035. År 2040 då avtalstiden utgår så är vi nere på nivåer som förhoppningsvis gör det möjligt för oss att undvika att jordens medeltemperatur överstiger två grader. Två grader lär bli nog så tufft för både oss och vår miljö. Förhoppningsvis så kommer moder jord undan för undan själv stabilisera klimatet och generationer som kommer efter oss få uppleva normala förhållanden igen.

Underskrifter och godkännande
Detta avtal har upprättas vid Eksjö gymnasium under hösten 2009 och benämns Eksjöavtalet. Avtalet kan inte omprövas eller överklagas. Avtalet kommer att gälla från och med den första januari 2010 och länderna som undertecknat avtalet kommer därför att omedelbart starta upp arbetet med att genomföra det som avtalet föreskriver. Avtalet är upprättat i 6535378213 exemplar alltså ett till varje invånare på jorden. Varje undertecknande land förbinder sig att föra ut avtalstexten på lämpligt sätt till sina invånare och vidtaga de åtgärder som behövs för att Eksjöavtalet skall kunna genomföras.


Eksjö Gymnasium 2009-12-18.



Namnunderskrifter av ländernas representanter

Land Namn och titel ( regeringschef el. dyl. )



Bilaga 1 – Utsläppsminskningar
För att minska utsläppen är det nödvändigt att i första hand I-länder och utvecklingsländer (Kina, Indien och Brasilien) minskar sina utsläpp radikalt, och tar ansvar för de problem vi står inför.
Det här kan uppnås genom att varje människa får utsläppsrätter, att man bara har en viss mängs koldioxid att förbruka. Om det här inte verkställs eller följs av de länder som skrivit på protokollet kan bannlysningar ta form genom uteslutning från stora internationella evenemang och handel med omvärlden. Dessutom får man betala en stor summa i böter till de fattiga länderna eller olika internationella organisationer så som FN.


Bilaga 2 – Avskogning
Vi är alla länder rika som fattiga överens om att regnskogen är livsviktig för jorden och att man över hela världen måste plantera ny skog. Regnskogen är ju viktig eftersom den tar upp stora mängder koldioxid, man kan säga att regnskogen är jordens lungor. De rika länderna som inte kan plantera i sitt eget land får istället bidra med pengar till de länder som kan plantera. De fattiga länderna är villiga att plantera då man får bidrag för det.
Men också människorna i länderna kan bidra. Genom att betala koldioxidskatt bidrar man med pengar till finansieringen av fattiga länders utveckling och uppbyggnad av skogen. Det som vi måste satsa på i första hand när det kommer till avskogningen är Brasilien. Detta land sitter på väldigt mycket regnskog men landet är drabbat av avskogning, vilket måste bort.
För att komma igång med återuppbyggnaden har USA stigit fram och sagt att de kan bidra med pengar. I utbyte vill man ha starkare handelsband länderna emellan.
För att få bort avskogningen måste man stärka sin bevakning över skogarna, böter och straff för de som tar ner regnskogen och få fler att inse att utan regnskogarna fungerar inte jorden.


Bilaga 3 – Anpassning
Varje land skänker så mycket pengar de kan till Anpassningsfonden eller åtminstone 0,1% av landets BNP. Dessa pengar kommer senare att användas till bl.a. flyttning av folk till säkra områden och byggande av vallar då naturkatastrofer inträffar p.g.a. klimatförändringarna som råder.
Byggandet av vallar kommer att resultera i fler jobb vilket är ett steg mot en hållbar framtid i dessa svåra tider.
De pengar som blir över i Anpassningsfonden går till de fattiga ländernas påbörjande av industrialiseringen med förnyelsebara energikällor. De skulder som tynger de fattiga länderna skall strykas under förutsättning att de satsar på ett grönt samhälle.


Bilaga 4 – Tekniköverföring
De välbärgade länderna ska bistå de fattiga länderna med ny teknik som ska leda till minskad användning av fossila bränslen. De ska även hjälpa utvecklingsländerna som påbörjat sin användning att utveckla sin teknik så att dessa länder slipper använda så stor del av fossila bränslen.
Detta inleds år 2010 då ny teknik ska överföras till utvecklingsländerna. År 2025 ska alla länder ha tillgång till modern teknik och år 2040 ska användningen av fossila bränslen ha minskat med 80 % och 20 – 40 % av jordens energi kommer att utvinnas från solpaneler.