2010-03-01

Från Sveriges Natur nr 5 2010: Medryckande omställning

"Transitionrörelsen i England visar en framgångsrik väg för miljö­rörelsen: Att med en lustfylld pedagogik bygga lokala nätverk för att minska samhällets sårbarhet."
" Med hot förmår man kanske att väcka tre procent av befolkningen, resten upplever det bara som hopplöst "eko­tjat". Om vi ska komma vidare de närmaste fem, tio åren måste vi få igång en längtan och lust till en annan framtid."
"Förra året gav han ut, The Transition Handbook. From Oil Dependency to Local Resilience."
"Förutom det internationella arbetet är Ben engagerad i att skapa lokala valutor.
- Det är ett sätt att behålla resurserna i det lilla samhället och hör ihop med hela vår syn på att minska den lokala sårbarheten."
"YLVA GRUDD JOBBAR SOM inspiratör för Naturskyddsföreningens lokalavdelningar. Hon sitter i dag i styrgruppen för Omställning Sverige, som Transitionrörelsen kallar sig här."
"Om 20-30 år har vi kanske en blandning av lokala och globala perspektiv. När det gäller livsmedel kan det gå fort att ställa om, om vi blir tvungna att återskapa lokal infrastruktur och odling. Vi kan ju inte fortsätta med vår form av kolonisering av utvecklings­länder. I stället för att satsa på global tillväxt baserad på ändliga resurser borde vi ha begränsad tillväxt inom miljöteknik och "av-växt" av icke hållbara metoder."

Kommentar: Dett är ett axplock från en bra artikiel om hur transitionsrörelsen startade i England.
/Tord

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar