2010-03-01

Från SVD 20100227: Experter synar klimatpanelen

"FN:s klimatpanel IPCC tillsätter en kommission med oberoende experter efter den hårda kritiken om felaktiga klimatstudier."
"FN:s klimatpanel och ordförande Rajendra Pachauri har fått massiv kritik efter flera misstag i påståenden om klimatförändringarna. I IPCC:s klimatrapport 2007 påstods att Himalayas glaciärer har smält bort till 2035, en mening som var hämtad från Världsnaturfondens kampanjrapport. I själva verket smälter inte isen i Himalaya inte bort förrän 2350. IPCC medgav att man räknat fel med över 300 år, men fler tabbar upptäcktes i rapporten:
• ”Amazongate”. I ett kapitel om Latinamerika påstods att upp till 40 procent av Amazonas regnskogar krymper dramatiskt till följd av minskad nederbörd. Uttalandet var hämtat från en WWF-rapport som inte var vetenskapligt granskad.
• Torkkatastrofen. Det påstods att torkan i Afrika kommer att leda till en dramatisk minskning av skördarna på kontinenten. Vissa länder kan förlora hälften av sin livsmedelsproduktion fram till 2020. Påståendet visade sig vara överdrivet, och otillräckligt granskat från vetenskapligt håll.
• Havsnivån. Det uppgavs att 55 procent av Nederländerna ligger under havsnivån. Den rätta siffran är 26 procent. Misstaget kom från den holländska regeringen, men passerade obemärkt IPCC:s kontroll av rapporten."
"– Misstagen är inte särskilt allvarliga. Det finns sifferfel i alla vetenskapliga rapporter. De skulle förstås inte ha förekommit och ska beklagas. Men de förändrar inte rapportens huvudresultat, som är viktiga för beslutsfattarna, säger Edenhofer till SvD"

Kommentar: De begångna felen är givetvis beklagliga men förändrar inte helhetsbilden att allt som går att göra måste göras mot den tilltagande växthuseffekten tycker jag.
/Tord

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar