2010-03-16

Från SVD 20101303: EU öppnar för ett fortsatt Kyotoavtal

EU förbereder en helomvändning i de internationella klimat­förhandlingarna och öppnar för en fortsättning av Kyotoprotokollet. Men det förutsätter att USA och de stora utvecklingsländerna också gör bindande åtaganden om minskade utsläpp, säger miljö­minister Andreas Carlgren.

–Det är bra att EU äntligen tar Kyotoavtalet på allvar. Det behövs för att överbrygga förtroendeklyftan mellan rika länder och utvecklingsländer i förhandlingarna, säger Jacob Risberg, handläggare för internationell klimatpolitik vid Svenska kyrkan som har nära kontakt med utvecklingsländernas klimatförhandlare och miljöorganisationer.
Men det är fel att EU kräver liknande åtaganden från andra länder för att gå vidare med Kyotoavtalet, anser Jacob Risberg.
–Om man menar allvar med klimatet måste man först utgå från det vetenskapen säger krävs och göra sin beskärda del. När man väl gör det kan man utkräva ansvar från andra länder.

Kommentar: Svante Axelsson anser ju också att de rika länderna måste går före, vilket enligt honom inte är någon uppoffring eftersom de flesta åtgärderna mot klimat hotet är lönsamma.
/Tord

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar