2010-12-09

980 GW solkraft inom tio år. Teknik 360 20101206.

Utvecklingen av solcells- och solvärmeteknik kommer att minska de globala koldioxidutsläppen med 570 miljoner ton under den kommande tioårsperioden. För att nå samma effekt skulle man behöva stänga 100 koleldade kraftverk eller ta 110 miljoner bilar av vägarna, enligt en rapport som amerikanska branschorganisationen Solar Energy Industries Association (SEIA) släppte förra veckan.

Rapporten presenterades samtidigt som FN:s sändebud i Cancun, Mexiko diskuterade en eventuell utvidgning av 1997 års Kyotoprotokoll (ett internationellt avtal för att minska koldioxidutsläppen). 21 organisationer från olika länder uppmanade världens regeringar att stödja utvecklingen av solenergi som en del av kampen mot klimatförändringarna, skriver Bloomberg BusinessWeek.


Enligt rapporten kommer den globala solenergikapaciteten att komma upp i hela 980 gigawatt redan 2020. Men för att dessa siffror ska bli verklighet så krävs det en rejäl satsning i form av stöd och finansiering från såväl privata investerare som världens regeringar.

Tidningen Treehugger påpekar att fossila bränslen globalt sett tar emot tolv gånger så mycket statligt stöd som förnybar energi, och föreslår att man till att börja med tar bort allt statligt stöd för oljeprospektering och istället satsar pengarna på sysselsättningsskapande projekt för ren energi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar