2010-12-07

Ny klimatmärkning för sjöfarten. SVD 20101206.

"Sjöfarten är en lika stor klimatbov som flyget. Men trots att utsläppen skulle kunna minskas med 75 procent, blir de ­bara större. I dag öppnar en webbsida som avslöjar enskilda fartygs koldioxidutsläpp. SvD har testat Finlandsbåtarna som hamnar i de sämsta klasserna."

"Men miljöregler inom sjöfarten har en historia av att gå trögt. De förhandlas inom Internationella sjöfartsorganisationen, IMO, som så sent som i oktober försökt få igenom ett index som visar hur bränsleeffektivt ett fartyg är, vilket har direkt bäring på koldioxidutsläppen. Förslaget blockerades av bland annat Kina, Brasilien, Indien och Saudiarabien."

"Nu lanseras i stället miljöindexet av en frivillig organisation. Från och med i dag kan vem som helst gå in på webbsidan shippingefficiency.org och få reda på koldioxidutsläppen från 60000 fartyg, över hälften av världens flotta. Där klassas varje enskilt skepp med en bokstav A till G som visar hur väl båten utnyttjar bränslet där A är bäst och G sämst. Där finns också uppgifter om fartygets koldioxidutsläpp per sjömil."

Det händer saker trots allt!
/Tord

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar