2010-07-05

Saharas heta sol ska värma Europa (Från SVD 20100705).

"I Sahara kan det bli upp emot 50 grader varmt. ABB och flera andra stora företag vill ta hand om en del av den intensiva solstrålningen och omvandla den till el. Det är ett gigantiskt projekt med många frågetecken."

"Förra sommaren bildade en grupp stora företag ett industriinitiativ kring Desertec (http://www.desertec.org/en/) som ska försöka få fart på projektet.
Här ingår teknikjättar som ABB och konkurrenten Siemens. Men här finns även elbolag som Eon och RWE samt inte minst tunga finansföretag som Deutsche Bank och Munich Re.
Hela projektet beräknas kosta smått ofattbara 400 miljarder euro.
Omkring 2050 ska systemet täcka 15 procent av Europas elbehov och större delen av det elbehov som finns i de Nordafrikanska länderna.
–Den stora utmaningen ligger i att överföra elen till Europa. Det är på det området ABB kommer in och tekniken har tagit flera stora kliv framåt de senaste tio åren. Nu klarar vi att överföra el långa sträckor med rimliga förluster, säger Per Eckemark, global chef för ABB:s HVDC-verksamhet (högspänd likström) som arbetar just med att föra över el på långa sträckor."
/Tord

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar