2010-09-14

Kinas miljöproblem........SVD 20100914

Kina släpper redan idag ut lika mycket växthusgaser per capita som klimatvänliga Sverige. 2020 kommer kineserna ha väsentligt större utsläpp per person än Västeuropa, enligt Karl Hallding på Stockholm Environment Institute.

Mänsklighetens framtid avgörs därför av nio män i övre medel- åldern i Politbyråns stående kommitté. Så är vi i trygga händer?

Först det positiva: De vill ha ett ”låg-koldioxid-kretslopps- samhälle”.
Inget annat land har en sådan satsning på miljöteknik som Kina. Det är redan världens största producent av solfångare och vindkraft. Kina har därmed lyckats pressa ner världspriset på vind- och solenergi.

Inom tio år kommer kineser att köpa fler bilar än den totala försäljningen i världen idag (50 miljoner mot världssiffran 49 för 2009), enligt en analys från sajten The truth about cars. Även konservativa uppskattningar från Kinas regering räknar med en bilförsäljning på 35,2 miljoner om året 2030 – mer än tredubbelt mot USA idag. Visst, Kina vill vara världsledande på elbilar. Men även en kinesisk elbil produceras av stål, plast och aluminium och drivs av koleldad energi.

Världens troligen främsta expert på matsäkerhet, Lester Brown, citeras i tidskriften Foreign Policy att han kan se ett scenario där vi går från kollapsade stater till en kollapsad världscivilisation: Om en värmevåg av den typ vi såg i somras i Ryssland skulle drabba den nordkinesiska slätten vid Peking. Med tanke på att grundvattnet sjunker en meter om året och den årliga torkan blir allt värre i denna Kinas kornbod finns det uppenbara skäl för oro. Det formuleras enkelt i miljöjournalisten Jonathan Watts nya bok When a billion Chinese jumps. Kina står inför ett svårt val som kommer att påverka oss alla:
Acceptera katastrof eller genomför radikala förändringar.
/Tord

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar