2010-09-13

Han får alger att göra ny olja - av koldioxid. Ny Teknik 20090916

"Idag görs försök på flera håll i världen med att odla alger för bränsleproduktion. Då handlar det ofta om att skörda algerna och sedan omvandla biomassan, ungefär som när man jäser sockerrör eller spannmål till etanol. Det finns också försök att odla oljerika alger, som man sedan skördar och pressar som när man utvinner rapsolja
"Men Craig Venters och hans företag Synthetic Genomics idéer har inte mycket gemensamt med vanligt jordbruk, snarare med kemisk processindustri. Fast med skillnaden att fabriken består av levande celler."
"Genom att förändra arvsmassan har företaget fått fram alger som både tillverkar fettmolekyler (lipider) och utsöndrar dem ur cellen. Det gör det betydligt enklare att få fram oljan, och processen kan göras kontinuerlig."
"I algfabriken drivs processen av solljus och viktigaste råvaran är koldioxid. Men det räcker inte med att utnyttja koldioxiden som finns i vanlig luft. För att få upp produktiviteten ska algerna matas med koldioxid från förbränningsanläggningar och industrier. På så sätt "återvinns" kolatomerna och får gå runt i ett industriellt kretslopp."
/Tord

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar