2011-10-14

Branson testar svenska jetbränslet. NyTeknik 20111014.

Richard Bransons flygbolag Virgin Atlantic kommer att använda sig av den svensk-ryska forskaren Angelica Hulls teknik för att tillverka fossilfritt jetbränsle. Inom tre år kommer Virgin Atlantic att flyga med det nya bränslet.
irgin Atlantic samarbetar med flygplanstillverkaren Boeing och det nyazealändska biobränsleföretaget Lanzatech, som utvinner etanol av rökgaser från stålindustrin.

Den här etanolen omvandlas till koldioxidfritt jetbränsle med Swedish Biofuels teknik där koldioxid är en del av processen.

Swedish Biofuels var ett av de drygt 50 svenska cleantechföretag som fanns med på förre USA-ambassadören Michael Woods lista.

Tack var det kom hon in under det amerikanska försvarsdepartementets forskningsinsitut Darpas paraply. Swedish Biofuels fick 30 miljoner kronor i forskningsbidrag.

För två år sedan konstaterade Darpa att hennes jetbränsle uppfyllde de militära specifikationerna för så kallat JP-8-bränsle.

- Ditt gröna jetbränsle fungerar. Det är till och med bättre än det bästa petroleumbränslet!, sade Darpa i maj 2009.

Efter det har Försvarets Materielverk inlett ett samarbete med Angelica Hull för att tillverka jetbränsle till Jas 39 Gripen av etanol från restprodukter från den svenska skogsindustrin.

Det har spekulerats i att kemiföretaget Perstorp skulle kunna vara en partner i ett sådant projekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar