2009-11-09

SVD:s klimatserie: Mötet dömt att misslyckas. av Björn Lomborg, chef för tankesmedjan Copenhagen Consensus Center 20091108.

Citat:
"Vår planet blir varmare. Ökade koldioxidhalter bidrar till det."
"Köpenhamnsmötet är ett misslyckande innan det har börjat eftersom att sänka koldioxidhalter är något oändligt komplicerat, politiskt kontroversiellt och kolossalt dyrt."
"Det är dags att försöka hitta en smartare inriktning."
"Det kommer att behövas forskningspengar i storleksordningen hundra miljarder dollar om året. Det är femtio gånger mer än regeringarna satsar idag, men en bråkdel av vad de föreslagna koldioxidbegränsningarna skulle kosta. Varje satsad dollar skulle kunna undvika 11 dollar klimatskada. Koldioxidskatter skulle kunna spela en viktig roll i finansieringen av forskning och utveckling. Men vår nuvarande strategi mot den globala uppvärmningen, som främst fokuserar på hur mycket utsläpp man kan få bort med hjälp av skatter istället för att se hur man kan uppnå detta på teknisk väg, sätter vagnen framför hästen."
"På kort sikt bör vi satsa en mindre summa – klart under 1 miljard dollar om året – på forskning kring en teknik som kallas blekning av havsmoln (marine cloud whitening), vilken visat sig mycket lovande för att fördröja många av den globala uppvärmningens effekter och på så sätt köpa oss mer tid att slå in på en väg som leder bort från fossila bränslen. Om den tekniken fungerar – och det återstår ännu för oss att klargöra – skulle den kunna undvika i princip all uppvärmning av jorden under hela 2000-talet till en total kostnad av endast 9 miljarder dollar – tusenfalt billigare än andra förslag."
"Vi har ingen tid att förlora på dumdristiga, missriktade åtgärder mot den globala uppvärmningen. Det bästa vi kan hoppas av Köpenhamnsmötet är att politikerna inser att vi måste hantera den globala uppvärmningen på ett rimligare, upplyst sätt."
/Tord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar