2009-11-30

Appell vid Eksjö Klimatnätverks tema PLASTER lördagen den 28 nov 2009

Lystring!
Inför klimatmötet i Köpenhamn om nio dagar har vi i Eksjö Klimatnätverk stått på denna plats varje lördag i höst. Vi har torgfört olika angelägna teman med mål att rädda vår planet från hot som orsakas av klimatförändringar till vilket vi människor själva bidragit i stor utsträckning.
Denna lördags tema handlar om plaster. Sedan efterkrigstiden har världen översvämmats av allehanda plastprodukter på gott och ont. Vi är ofta ej medvetna om hur vi i vårt dagliga liv är helt omgivna och beroende av plaster. Dessa hanterar vi många gånger på ett mycket oansvarigt sätt. I denna appell vill vi särskilt framhålla tre viktiga punkter vid vår kontakt med plaster:
Punkt 1: Minska användningen.
Punkt 2: Återanvänd plasterna.
Punkt 3: Återvinn plasterna.
Vår utställning bakom oss här visar på många skrämmande prov på hur det går och redan gått om vi inte förändrar vår hantering.
Titta bara på kartan över plastkontinenterna i Stilla Havet. Hur skall vi kunna rätta till denna naturkatastrof?
Titta på de utställda djuren, som visar att plaster årligen dödar 100.000 däggdjur och en miljon sjöfåglar.
Titta på Ekobloggens skala 1-7 med en del så pass allvarliga och skrämmande rekommendationer att du genast borde gå hem och röja undan dina hälsofarligaste plaster på lämpligaste sätt.
Titta på våra olika uthängda bärkassar och vår egen statistik över hur kunderna i Eksjös fem varuhus bär hem sina inköp därifrån.
Ta till dig av denna vår appell och utställning och lär dig att förändra din livsstil till det bättre hälsar vi i Eksjö klimatnätverk
genom
Anna och Arne Helleblad

3 kommentarer:

  1. Jag vill att plsttrianglarna ska bli större, så man kan läsa vad det står i dem! Jag vill också att alla livsmedelsaffärer ska ha en tydlig förteckning på vad trianglarna betyder! Det borde man kunna arbeta för. Gunilla O

    SvaraRadera
  2. Gunilla och Tord!
    Tack för uppskattande kommentarer. Vi håller till fyllest med Gunilla. Dina förslag är bra.
    Arne och Anna

    SvaraRadera