2009-11-16

Från SVD 20091116: Dags att koppla järngrepp

"Under måndagen presenteras en ny vd i Vattenfall. Men det hjälper inte Vattenfalls kris. Nu måste regeringen visa att de kan styra bolaget. Och det är dags att granska den expansionsvänliga styrelsens roll.
"Redan för fem år sedan - då det var socialdemokratisk regering - kom Riksrevisionen med en förödande sågning av regeringens hantering av Vattenfall i en rapport med rubriken "Otydlig ägarstyrning och motstridiga mål". Året efter tillkom det berömda tillägget i bolagsordningen; Vattenfall ska inom ramen för affärsmässighet vara "ledande i omställningen till en ekologiskt och ekonomiskt uthållig svensk energiförsörjning"."

"Men 2007 - med ny regering - återkom Riksrevisionen och hackade även på tilläget: Det är för otydligt, enligt Riksrevisorn som något hårddraget tolkade det som att Vattenfall ska leda miljöomställningen i Sverige - men att resten av Europa - där all kolkraft köpts in - är en miljömässig frizon."
"Sedan dess har regeringen pratat om att utöka miljökraven till att Vattenfall ska leda omställningen till miljövänlig el i hela Europa. Men inget har hänt.

Kommentar: Skönt att vattenfalls affärer sent omsider har kommit upp på agendan, men det blir en tuff uppgift att vrida om färdriktningen så att utvecklingen kan komma in på en miljövänlig linje. Själv kan jag inte förstå annat än att CCS (Carbon Capture and Storage) nu måste prövas på allvar. Erfarenheterna från pilotanläggningen Schwartze Pumpe måste således redovisas och en domonstrationsanläggning snarast byggas upp antingen i Danmark eller i Jänschwalde (som Vattenfall redan säger sig ha planerat).
/Tord

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar