2009-11-22

Från SVD 20091115: Klimatarbetet kan skapa svält

"Mänsklighetens välbefinnande, the Human Well Being (HWB), kan därför sammanfattas i en ekvation, ”The Human Well Being equation”. Då vi i detalj studerar de olika komponenterna finner vi att alla är beroende av energi (E): HWB(E) = Mat(E) + Klimat(E) + Ekonomi(E) + Fred(E)."
"Fattig som rik måste omvandla matens energi till värme för att överleva. Barn och vuxna har olika energibehov men i genomsnitt behöver de 2500 kilokalorier per dag (kcal/dag). Det betyder att världens 6,8 miljarder invånare behöver stora mängder energi från mat, och uttryckt i energienheten terawattimmar (TWh) blir det 7200 TWh per år. Jämfört med energiinnehållet i olja så motsvarar det 12 miljoner fat olja om dagen."

Detta är en mycket tänkvärd artikel, men i ovanstående artikel saknas faktorn "jordbruksmark". Utan användbar jorbruksmark - ingen mat. Och när t.ex. de stora floderna som utgår från Himalajas glaciärer torkar bort under icke-regntid p.g.a. att glaciärerna smält så kommer denna jordbruksmark att drastiskt minska och då hjälper det inte med aldrig så mycket energi!
/Tord

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar