2009-11-30

Appell vid Eksjö Klimatnätverks tema PLASTER lördagen den 28 nov 2009

Lystring!
Inför klimatmötet i Köpenhamn om nio dagar har vi i Eksjö Klimatnätverk stått på denna plats varje lördag i höst. Vi har torgfört olika angelägna teman med mål att rädda vår planet från hot som orsakas av klimatförändringar till vilket vi människor själva bidragit i stor utsträckning.
Denna lördags tema handlar om plaster. Sedan efterkrigstiden har världen översvämmats av allehanda plastprodukter på gott och ont. Vi är ofta ej medvetna om hur vi i vårt dagliga liv är helt omgivna och beroende av plaster. Dessa hanterar vi många gånger på ett mycket oansvarigt sätt. I denna appell vill vi särskilt framhålla tre viktiga punkter vid vår kontakt med plaster:
Punkt 1: Minska användningen.
Punkt 2: Återanvänd plasterna.
Punkt 3: Återvinn plasterna.
Vår utställning bakom oss här visar på många skrämmande prov på hur det går och redan gått om vi inte förändrar vår hantering.
Titta bara på kartan över plastkontinenterna i Stilla Havet. Hur skall vi kunna rätta till denna naturkatastrof?
Titta på de utställda djuren, som visar att plaster årligen dödar 100.000 däggdjur och en miljon sjöfåglar.
Titta på Ekobloggens skala 1-7 med en del så pass allvarliga och skrämmande rekommendationer att du genast borde gå hem och röja undan dina hälsofarligaste plaster på lämpligaste sätt.
Titta på våra olika uthängda bärkassar och vår egen statistik över hur kunderna i Eksjös fem varuhus bär hem sina inköp därifrån.
Ta till dig av denna vår appell och utställning och lär dig att förändra din livsstil till det bättre hälsar vi i Eksjö klimatnätverk
genom
Anna och Arne Helleblad

Från SVD 20091130: Kraften i saltvattnet värmer en kanna te

Genom att utnyttja osmosen över ett membran mellan sötvatten och saltvatten ökas trycket på saltvattensidan. Tryckökningen kan sedan användas till att driva en turbin, som i sin tur kan driva en generator. Men det går åt mycket vatten. Ett kraftverk i stor skala behöver 25 kubikmeter sötvatten i sekunden och dubbelt så mycket saltvatten. Man kan gissa att vattnet kan återanvändas men det står inte./Tord

Enl. SVD 20130113 skall norska Statkraft nu bygga en pilotanläggning för saltkraftverk som skall ge effekten 1-2 MW./Tord

2009-11-26

Från Ny teknik 20091125: Eon adopterar ny svensk vågkraftsteknik

"Den tyska energijätten Eon ska hjälpa Karlskronaföretaget Ocean Harvesting att förverkliga sin unika vågkraftsteknik. Eon går in med både pengar och vågkraftsexpertis."
Tekniken verkar lovande genom sin enkelhet./Tord

Från Ny Teknik 20091125: Fakta Vattenfalls FoU 2008

"Avskiljning och lagring av koldioxid 687 miljoner kronor
Säker slutförvaring av kärnbränsle 352 miljoner kronor
Energieffektivisering, driftoptimering samt nästa generations elnät 347 miljoner kronor
Förnybar energiteknik 143 miljoner kronor"

"Ni satsade 1,5 miljarder kronor på FoU förra året. Hur ser det ut framöver?
- I år ligger vi på 1,4 miljarder, och nästa år sannolikt något lägre. Det beror på att pilotanläggningen i Tyskland för att ta bort koldioxid ur utsläppen från kolkraftverk är färdigbyggd."

Pilotanläggningen (för CCS) Schwartze Pumpe är således färdigbyggd, men varför fortsätter man inte med sina aviserade demonstrationsanläggningar? /Tord

2009-11-25

Farliga plaster

måndag 23 november 2009

Lördagen den 28 nov 2009 visar vi inom Eksjö Klimatnätverk under temat plaster på Eksjö torg bl a exempel på olika plastartiklar ingående i ekobloggens skala 1-7. Dess skrämmande innehåll fick oss att snabbt inventera hela vårt plastinnehav. Följden blev en mastodontisk utsortering.
På nätet använder man sökorden: Ekoblogg - farlig plast!
Arne och Anna helleblad

Skanska Green Business

Enl. "Miljörapporten" skall Skanska skapa en ny global enhet för grönt byggande kallad "Skanska Green Business". Enheten skall arbeta för att energieffektiva och klimatsmarta hus byggs. För närmare information se "Miljörapporten".
/Tord

2009-11-23

Från SVD 20091121: EU:s ledarskap har visat vägen

"KLIMATMÖTET EU:s linje att arbeta för en bindande klimatöverenskommelse i Köpenhamn ligger fast. Nu måste andra länder börja visa samma ledarskap. Det är dags att fokusera på vad vi kan uppnå, skriver statsminister Fredrik Reinfeldt."
"Vi vet att om vi ska klara två- gradersmålet måste de globala utsläppen minska med 50 procent till 2050, jämfört med 1990."

Reinfeldts artikel är hoppfull tycker jag.
Vidare tycker jag att Köpenhamnsmötet måste ses om början på en utveckling och inte som ett ödesmättat "sistaminutendatum"
/Tord

Ett (bra?) sätt att miljökompensera.

NCC klimatkompenserar ett bygge i Halmsted (enl Miljörapporten) genom att plantera 5000 träd (björk, asp, lärk och tall) i Sverige.
/Tord

2009-11-22

Från SVD 20091115: Klimatarbetet kan skapa svält

"Mänsklighetens välbefinnande, the Human Well Being (HWB), kan därför sammanfattas i en ekvation, ”The Human Well Being equation”. Då vi i detalj studerar de olika komponenterna finner vi att alla är beroende av energi (E): HWB(E) = Mat(E) + Klimat(E) + Ekonomi(E) + Fred(E)."
"Fattig som rik måste omvandla matens energi till värme för att överleva. Barn och vuxna har olika energibehov men i genomsnitt behöver de 2500 kilokalorier per dag (kcal/dag). Det betyder att världens 6,8 miljarder invånare behöver stora mängder energi från mat, och uttryckt i energienheten terawattimmar (TWh) blir det 7200 TWh per år. Jämfört med energiinnehållet i olja så motsvarar det 12 miljoner fat olja om dagen."

Detta är en mycket tänkvärd artikel, men i ovanstående artikel saknas faktorn "jordbruksmark". Utan användbar jorbruksmark - ingen mat. Och när t.ex. de stora floderna som utgår från Himalajas glaciärer torkar bort under icke-regntid p.g.a. att glaciärerna smält så kommer denna jordbruksmark att drastiskt minska och då hjälper det inte med aldrig så mycket energi!
/Tord

2009-11-18

Från SVD 20091118: Åtgärder mot koldioxid slösar bort vårt välstånd

"I drygt 20 år har en grupp forskare med anknytning till FN:s klimatpanel IPCC, men framför allt politiker och media världen över, spritt uppfattningen att atmosfäriska koldioxidtillskott från användning av fossila bränslen kommer att leda till en global klimatkatastrof."
Så skriver Generalsekreteraren i Stockholmsinitiativet Göran Ahlgren. Han skriver också att klimatförändringarna inte beror på utsläppen av växthusgaser och att forskningen omkring växthusgasernas påverkan på klimatet inte är fullständig.
Vet han inte att när polarisarna började bildas var CO2-halten på nedåtgående och omkring 450 ppm, att CO2-halten sedan under miljontals år låg på 250 ppm fram till industraliseringens början på 1700-talet och att CO2-halten sedan dess har stigit till 390 ppm. Hur långt har vi då kvar till att polarisarna åter skall smälta helt?
Vet han inte att jordens medeltemperatur endast var 5 grader lägre än vår nuvarande "normaltemperatur" under istiden (då havsytan låg 120 m lägre än dagens) och att medeltemperaturen nu redan stigit 1,4 grader?
Vilket välstånd tror han att folk i kustnära områden kan ha när havet p.g.a. smältning av inlandsisar kommer att stiga kraftigt?
/Tord

2009-11-17

Från Läkartidningen 2009 nr 16 (ledare): Klimatförändring påverkar hälsan

"Inför FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december är det angeläget att världens ledare uppmärksammar även denna aspekt (hälsoaspekten). Läkarkåren kan bidra till att lyfta fram kopplingen mellan klimat och hälsa."
"Högre temperaturer kommer exempelvis att ändra utbredningen av vissa vektorburna sjukdomar såsom malaria."
"World Medical Association (WMA) har under ett drygt år arbetat med frågan om klimatförändringarnas hälso­effekter. (se WMA:s webbplats, )."
"Som individer uppmanas vi alla att minska vår miljöpåverkan."
"Ett bra förslag är att lämna bilen hemma och i stället ta bussen eller cykeln eller gå till jobbet."

Som synes har Läkarförbundet nu tagit till sig uppgiften att upplysa om klimatförändringarnas hälsoeffekter./Tord

Från SVD 20091117: Faktaruta: Vattenfall i framtiden

I en faktaruta ser man i graf att Vattenfalls produktion 2008 till 47% består av Fossil energi. År 2030 skall det fossila ha minskat till 28% varav 20% är orenad kolenergi och 8% CCS-behandlad kolenergi, vilket betyder att man renar 40% av kolenergin via CCS, och att 60 % av kolenergin finns kvar orenad. En sådan graf är lite missvisande tycker jag.
/Tord

Löseth ny vd för Vattenfall

"Lars G Josefssons efterträdare som vd för Vattenfall är utsedd. Det blir Öystein Löseth som tillträder före nästa sommar."
/Tord

2009-11-16

Från SVD 20091116: Miljövänner hoppas på utsläppsrätter

"Sedan fastighetsmarknaden blev så dyster räknar Wall Street med att reglerade utsläppsrätter kommer att bli den absolut mest lukrativa handelsvaran de närmaste åren, och generera vinster som slår all annan handel, många gånger om."

Tilltron till handeln med utsläppsrätter tycks vara i botten!
Gunilla/Tord

Från SVD 20091116: Elnäten ska bli intelligenta

"Utan elnäten står vi oss slätt. Men dagens nät är ­alltför ­tröga och centralstyrda. De tar inte hänsyn till att elen framöver kommer att produceras på mängder av ställen, även av enskilda hushåll. ­ Det är skälet till att man nu försöker gå över till nya intelligenta elnät. En trend som fått rejäl skjuts av president Barack Obama."
"Som nytillträdd president var han (Barak Obama) sedan med och avsatte stora summor för att stimulera ekonomin under lågkonjunkturen och då gick omkring 4 miljarder dollar just till utvecklingen av nya intelligenta elnät. Och det satte verklig fart på intresset.
Men även EU har drivit på. Intelligenta elnät är en viktig del för att nå målen om att till 2020 minska utsläppen av växthus- gaser med 20 procent, minska energianvändningen med 20 procent och få förnyelsebar energi att stå för 20 procent av energikonsumtionen."
Det händer saker trots allt! /Tord

Från SVD 20091116: Dags att koppla järngrepp

"Under måndagen presenteras en ny vd i Vattenfall. Men det hjälper inte Vattenfalls kris. Nu måste regeringen visa att de kan styra bolaget. Och det är dags att granska den expansionsvänliga styrelsens roll.
"Redan för fem år sedan - då det var socialdemokratisk regering - kom Riksrevisionen med en förödande sågning av regeringens hantering av Vattenfall i en rapport med rubriken "Otydlig ägarstyrning och motstridiga mål". Året efter tillkom det berömda tillägget i bolagsordningen; Vattenfall ska inom ramen för affärsmässighet vara "ledande i omställningen till en ekologiskt och ekonomiskt uthållig svensk energiförsörjning"."

"Men 2007 - med ny regering - återkom Riksrevisionen och hackade även på tilläget: Det är för otydligt, enligt Riksrevisorn som något hårddraget tolkade det som att Vattenfall ska leda miljöomställningen i Sverige - men att resten av Europa - där all kolkraft köpts in - är en miljömässig frizon."
"Sedan dess har regeringen pratat om att utöka miljökraven till att Vattenfall ska leda omställningen till miljövänlig el i hela Europa. Men inget har hänt.

Kommentar: Skönt att vattenfalls affärer sent omsider har kommit upp på agendan, men det blir en tuff uppgift att vrida om färdriktningen så att utvecklingen kan komma in på en miljövänlig linje. Själv kan jag inte förstå annat än att CCS (Carbon Capture and Storage) nu måste prövas på allvar. Erfarenheterna från pilotanläggningen Schwartze Pumpe måste således redovisas och en domonstrationsanläggning snarast byggas upp antingen i Danmark eller i Jänschwalde (som Vattenfall redan säger sig ha planerat).
/Tord

2009-11-14

Vattenfall sprängfyllt av politiska bomber

"Svenska staten äger Vattenfall till 100 procent och är därmed näringsminister Maud Olofssons ansvar. Frågan alla ställer sig nu är därför: Varför är du så upprörd, Maud Olofsson? Ett tänkbart svar: Du har inte haft den kontroll du förväntats ha."

Citat långt ned i artekeln: "En delförklaring till det (de politiska bomberna)är att det länge funnits en grundläggande oenighet mellan Vattenfalls ledning och regeringen. Den gäller tolkningen av Vattenfalls miljöansvar ”inom ramen för kraven på affärsmässighet”, som det heter i bolagsordningen – alltså där regeringen planerar att komma med nya direktiv. Vattenfalls ledning vill få mer pengar för att klara miljömålen – som att bygga ut vindkraft. Men både de socialdemokratiska och borgerliga regeringarna har ansett att bolaget ska klara det själv."

Slutsatsen blir tycker jag att staten inte har klarat att leda Vattenfall i mijövänlig riktning och att det kanske hade varit bättre om någon annan än staten hade ägt företaget./Tord

2009-11-13

Ny Teknik 20091111: Kemivinnarens (George Olah Nobelpristagare i Kemi) hyllning till Björn Gillberg

"Gillbergs (metanol-)projekt verkar mycket realistiskt med tanke på de svenska förhållandena med rik tillgång på skog. En av fördelarna med metanolfabriker är att de kan göras lönsamma även i mindre skala, anpassade efter de lokala förhållandena, säger George Olah."
"Vi ska inte begrava koldioxiden i marken, utan använda den som råvara för framställning av metanol med hjälp av el från förnyelsebara energikällor, säger George Olah."
"Han är själv engagerad i ett isländskt projekt - Carbon Recycling International - där koldioxid från de isländska aluminiumsmältverken och kolkraftverken med billig islänsk elektricitet omvandlas till metanol och DME för bilar och lastbilar."
"George Olah har döpt den metoden till CCR - Carbon Capture and Recycling - som en kontrast till CCS - Carbon Capture and Storage."
/Tord

SVD 20091112: Gigantiskt isberg på drift

"Ett enormt isberg, 700 meter långt, har upptäckts på drift utanför Australiens kust och kan vara på väg mot Nya Zeeland."
"Sannolikt har isblocket lossnat från Antarktis istäcke och sedan börjat driva."
"Forskarna spår att det blir fler jätteisberg på drift om den globala uppvärmningen går vidare."
/Tord

SVD:s klimatserie: Reinfeldt borde sätta press på USA

"KLIMATMÖTET Reinfeldt kan som EU:s ledare föra förhandlingarna framåt, istället spelar han ner förväntningarna på Köpenhamn. Ett unikt politiskt momentum håller på att slarvas bort för att EU väntar in USA, skriver Svante Axelsson, Naturskyddsföreningen, och Lasse Gustavsson, WWF"
"Lås oss (därför) diskutera hur vi ska fördela det gemensamma ansvaret att minska de globala utsläppsminskningarna och samtidigt satsa allt vi kan på att vara en av de växande lågfossilekonomierna som skapar globala samarbetslösningar. Sverige och statsminister Reinfeldt har möjlighet att spela en avgörande roll när världen samlas för att lösa vår tids allra största utmaning. Låt oss tillsammans göra det yttersta för att den möjligheten blir verklighet i Köpenhamn i december."
/Tord

2009-11-11

SVD:s klimatserie: Jättarnas spel om klimatet av KARL HALLDING MIKAEL ROMÁN Stockholm Environment Institute 20091111

"Spelet mellan USA och Kina visar på en omsvängning från föreställningen att klimatåtgärder är en börda mot en insikt att framtidens ledarskap bygger lika mycket på ansvarsfull klimatpolitik som på klimatsmarta affärsmöjligheter. Avlivandet av myten om klimatåtgärder som en kostnad är avgörande för att komma förbi klimatförhandlingarnas moment 22."
/Tord

2009-11-10

FN:s klimatpanel är inte vetenskaplig?

Ingemar Nordin -ytterligare en klimatskeptiker- : "IPCC har fastnat i ett spår där det gäller att till varje pris finna bekräftelse på sina egna teorier."
Men när man vet att CO2-halten i atmosfären har ökat från 250 till 380 ppm sedan 1700-talet och att antarktis inte nedisades förrän CO2-halten sjunkit till 450 ppm, samt att det under istiden inte var mer än fem grader under vår s.k. normaltemeratur så är det väl inte så svårt att förstå att det är något som är väldigt fel.
/Tord

2009-11-09

Marine Cloud Whitening

Från My Green Treasure: "The technology known as Marine Cloud Whitening is based on some big funnels able to spray water into the air. This project, require 2000 similar boats, if we want to feel some changes in climate evolution. Researchers have started with the following idea: any molecule of salted water from air could be a possible core for creating clouds around it.
In this way we will create a layer of clouds that can reflect sunlight back into the space. For a complicated problem, such as global warming, we need a difficult solution. Estimated costs to build these boats reach £5.3billion. I think it is still a cheap way to reduce global warming, compared to other methods developed until now(£140 billion – alternative stratospheric aerial insertion)."
Denna typ av lösning på klimatkrisen, som uppenbarligen kräver mer forskning och som i dagsläget mest liknar en önskedröm, låter spännande men tänk om man på så sätt endast "kamouflerar" själva problemet och fördröjer utsläppsminskningarna.
/Tord

SVD:s klimatserie: Europa måste visaledarskap, av Jennifer Morgan. chef för klimat- och energiprogrammet på tankesmedjan World Resources Institute

Citat:
"----måste de utvecklade länder som är mest ansvariga för utsläpp av växthusgaser leverera både en omfattande, förutsägbar finansiering och en tekniköverföring i stor skala till fattigare länder."
"---- helt avgörande att alla länder bekräftar sina åtaganden från Köpenhamn med nationella handlingsmandat."
"Dessa långtidsmål bör göras trovärdiga med hjälp av bindande åtaganden från varje utvecklat land"
"----en internationell bokförings- och rapporteringsstandard --"
"----en ny finansmekanism som hanterar stödet från rika länder till fattiga för utsläppsminskningar, anpassningar och teknik."
"Precis som det var med Kyoto är det som händer i Köpenhamn bara en startpunkt. En tidtabell för framtida förhandlingar måste upprättas och åtaganden måste omprövas med jämna mellanrum mot bakgrund av den senaste klimatforskningen."
/Tord

SVD:s klimatserie: Mötet dömt att misslyckas. av Björn Lomborg, chef för tankesmedjan Copenhagen Consensus Center 20091108.

Citat:
"Vår planet blir varmare. Ökade koldioxidhalter bidrar till det."
"Köpenhamnsmötet är ett misslyckande innan det har börjat eftersom att sänka koldioxidhalter är något oändligt komplicerat, politiskt kontroversiellt och kolossalt dyrt."
"Det är dags att försöka hitta en smartare inriktning."
"Det kommer att behövas forskningspengar i storleksordningen hundra miljarder dollar om året. Det är femtio gånger mer än regeringarna satsar idag, men en bråkdel av vad de föreslagna koldioxidbegränsningarna skulle kosta. Varje satsad dollar skulle kunna undvika 11 dollar klimatskada. Koldioxidskatter skulle kunna spela en viktig roll i finansieringen av forskning och utveckling. Men vår nuvarande strategi mot den globala uppvärmningen, som främst fokuserar på hur mycket utsläpp man kan få bort med hjälp av skatter istället för att se hur man kan uppnå detta på teknisk väg, sätter vagnen framför hästen."
"På kort sikt bör vi satsa en mindre summa – klart under 1 miljard dollar om året – på forskning kring en teknik som kallas blekning av havsmoln (marine cloud whitening), vilken visat sig mycket lovande för att fördröja många av den globala uppvärmningens effekter och på så sätt köpa oss mer tid att slå in på en väg som leder bort från fossila bränslen. Om den tekniken fungerar – och det återstår ännu för oss att klargöra – skulle den kunna undvika i princip all uppvärmning av jorden under hela 2000-talet till en total kostnad av endast 9 miljarder dollar – tusenfalt billigare än andra förslag."
"Vi har ingen tid att förlora på dumdristiga, missriktade åtgärder mot den globala uppvärmningen. Det bästa vi kan hoppas av Köpenhamnsmötet är att politikerna inser att vi måste hantera den globala uppvärmningen på ett rimligare, upplyst sätt."
/Tord.

SVD:s klimatserie: Vår tids största utmaning. av Ban Ki Moon 20091107.

Citat:
"Klimatförändringen påverkar alla andra utmaningar vi står inför. Världsfattigdom och folkhälsa. Ekonomisk tillväxt. Tryggad matförsörjning. Rent vatten. Energi."
"Alla detaljer behöver inte klaras ut i Köpenhamn, men mötet måste leda till ett tydligt beslut som fastställer grunden för ett globalt klimatavtal."
"EU:s toppmöte i Bryssel nyligen pekade på det mycket stora behovet av långtidsfinansiering. Vi behöver nu få större klarhet om precis vilka konkreta bidrag som de utvecklade länderna är beredda att utlova."
"Men Köpenhamn är inte den slutgiltiga mätaren på framgång lika lite som det är slutpunkten för kollektiva, världsomfattande åtgärder."
/Tord

2009-11-06

Hollands kamp mot vattnet.

Ref. Vetandets värld 20090923:
En arbetsgrupp kallad "Delta kommissionen" har skrivit ett betänkande om vad som måste göras mot klimatförändringarna i Holland. Man anser att en stigning av havsvattnet om två meter per 100 år kan klaras genom att nya och högre vallar skall byggas. Bl. a. förutses att Ijsselmeer skall höjas 1,5 m.
Programmet var intressant men man saknar uppgifter om hur CO2-utsläppen skall minskas.
/Tord

Vattenfalls utsläpp.

En försäljare från Vattenfall ringde mig idag. Han säger att Vattenfall har minskat sina CO2-utsläpp med 35-40% från de kolkraftverk som de tagit över.
Kan detta vara sant?
/Tord

Olja i Östersjön (Dalders)?

Regeringen avvisar möjligheten att provborra efter olja i Östersjön. Men om Sveriges nej står fast kan vi gå miste om både jobb och intäkter, säger SVD som vill borra efter oljan. SVD säger också att om inte Sverige gör det så gör någon annan det.

Men någon måste väl föregå med gott exempel tycker jag.
/Tord

Nytt amerikanskt-europeiskt politiskt forum: Ett gemensamt energiråd.

Maud Olofsson var i USA. Hon träffade bl.a. Obama, men det viktigaste var de inledande förhandlingarna i ett nytt amerikanskt-europeiskt energiråd enl SVD 20091106.
/Tord

Nätverkets kommande manifestaioner på Eksjö torg lördagar kl 11-13:

7/11 VÄXTER OCH DJUR I FÖRÄNDRING
• 14/11 FRAMTIDENS ENERGI
• 21/11 CYKELN – att ta sig fram lokalt
• 28/11 VAR KLIMATSMART-
Minska användningen av PLASTER!!!
• 5/12 INFÖR KLIMATMÖTET I KÖPENHAMN
Nu gäller det!
• 12/12 VAD HAR HÄNT HITTILLS?
• 19/12 KOM OCH DISKUTERA RESULTATET
AV KLIMATKONFERENSEN.

Viktigt ta ansvar för skapelsen. (Insändare från Bengt Koltman i Smålandstidningen 20091104).

Sammanfattning av Bengts art:
Vi lever i stor frihet men vi får inte glömma att vi endast har ett jordklot. Köpenhamnsavtalet är vår sist chans. Sedan är det för sent. Det måste till ett rejält klimatavtal. Utsläppen av växthusgaser måste ned 20-30% till 2020 och ned till noll till 2050. Att ta bort koldioxid från atmosfären skulle kunna gå med pyrolys. Om vi inte lyckas med omställningen kommer klimatet att flippa ut helt och hållet och då blir vi de sista generationerna i homo sapiens historia.
/Tord

2009-11-04

Bra artikel i Läkartidningen nr 44 s. 2816.

Det behövs läkarengagemang mot den ökande växthuseffekten.
Citat från tidskriften Lancet: »Den (globala klimatförändringen) kommer att påverka de flesta befolkningar och hota liv och hälsa för miljarder människor, och är det största globala hotet mot mänsklig hälsa under 2000-talet«.
Citat: "De medicinska effekterna är tilltagande torka, vatten-stress, översvämningar, orkaner, förorenat vatten, förhöjda vattennivåer och vektorburna infektioner. Det måste förebyggas."
/Tord

2009-11-03

EU-toppmötet 20091030 (enl SVD 20091102)

EU-länderna åtog sig att minska utsläppen av växthusgaser med 30 % till 2020 räknat från 1990 om andra länder gör detsamma.
De fattiga länderna behöver minst 100 mlijarder euro per år från 2020 varav 22-50 måste komma från de rikare länsderna.
Omedelbart krävs 5-7 miljarder Euro för att starta omställningen i de fattigare länderna.
Vem som skall betala vad skall framräknas via en fördelningsnyckel.
Bollen ligger nu hos Obama.
/Tord