2014-05-11

Hopp om hållbar ökning av skörden

http://lantmannen.nu/2014/01/23/hopp-om-hallbar-okning-av-skorden/

....Spannmålsskördarna stagnerar ­samtidigt som vi blir fler människor på jorden som behöver mat. Åkerarealen naggas i kanten samtidigt som vi slagit i taket på flera av ­planetens gränsvärden. Svaret är inte att snålodla eller nyodla. Svaret är högre skördar på åkern vi redan brukar genom en hållbart intensifierad odling.
Befolkningsutvecklingen innebär att dagens sju miljarder människor på jorden kommer att öka i rask takt de närmaste 40 åren. Någon gång under 2050-talet räknar man med att världens befolkning stabiliserar sig mellan nio och tio miljarder människor.
Det innebär att spannmålsproduktionen behöver öka med minst 50 procent.
Och det måste ske på ett hållbart sätt, planetens gränsvärden är på väg att passeras inom flera områden. Något hopp om att öka jordbruksarealen finns knappast, tvärtom hotas den befintliga åkermarken av både städernas och öknarnas utbredning....

...FRAMTIDSODLING TESTADE METODEN med pilotrutor på några vete- och kornfält under 2013 och i medeltal pekade resultaten på att det hade varit lönsamt att öka skörden med 1 000 kilo per hektar genom ökad kvävegödsling. Endast i två av de nio rutorna uteblev merskörden när gödslingen ökades.
Om skörden kan ökas med 1  000 kilo per hektar innebär det med dagens priser ett förbättrat netto med cirka 1  400 kronor per hektar.
Men det innebär också förbättrad mullhalt (+100 kilo kol per hektar och år) samt mindre utsläpp av klimatgaser (- 200 kilo per hektar och år), det vill säga hållbar intensifiering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar