2014-05-26

”Framtida välfärd i skymundan i valdebatten”

http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3828824.ece


DEBATT. Vissa frågor borde vara parti- och generationsöverskridande, precis som demokrati, säkerhet och mänskliga rättigheter. Hit hör vår förmåga att hållbart förvalta de livsavgörande förutsättningarna för välfärd och utveckling, nämligen världens ekosystem och ett stabilt klimat. Det skriver Johan Kuylenstierna, Johan Rockström, Nina Ekelund, Anna Borgeryd och Svante Axelsson.

....
Vi önskar:
1. Politiker som ser en bärkraftig miljö som en systembärande fråga som utgör basen för vår framtida välfärd och därmed driver en aktiv miljöpolitik som en del av ett ansvarsfullt ledarskap.
2. Politiker som kraftfullt och gemensamt tar sig an omställningen till en uthållig försörjning och välfärd, och därmed agerar för att lösa de långsiktigt avgörande miljöfrågorna.
3. Politiker som tydligare agerar utifrån de starka samband som råder mellan en rad grundläggande och systemövergripande miljöutmaningar och i stort sett alla politikområden, inklusive finans-, utrikes-, säkerhets- och biståndspolitik.
Vi vill att Sverige och EU visar ett starkt ledarskap och blir ett föredöme för resten av världen. Detta kommer att stärka vår ekonomi och skapa nya jobb i en värld där de som verkar för en resurs- och energieffektiv utveckling kommer att klara sig bäst.
Men i grund och botten handlar det om grundläggande solidaritet och att vi respekterar alla människors lika värde. Vi står här tillsammans på planeten Jorden med ett gemensamt ansvar gentemot dagens och kommande generationer.
Politiken kan och måste visa vägen framåt.
Johan Kuylenstierna, chef Stockholm Environment Institute
Johan Rockström, chef Stockholm Resilience Centre
Nina Ekelund, programdirektör Hagainitiativet
Anna Borgeryd, styrelseordförande Polarbröd
Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar