http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article3467150.ece
Vatten, salt och elektricitet fungerar bättre än starka bakteriedödande
kemikalier. När ett av Sveriges största äggkläckerier tog en ny
miljövänlig metod till hjälp sjönk bakteriehalterna drastiskt.
Arbetsmiljön blev bättre och kycklingarna friskare.
Formaldehyd, väteperoxid,
perättiksyra. Hos det skånska kläckeriet Blenta förbrukades tidigare
närmare fyra ton bakteriedödande kemikalier om året. Allt för att de 36
miljoner kycklingar som varje år kläcks i maskinerna skulle födas så
friska som möjligt. Men för personalen var hanterandet av de
hälsofarliga kemikalierna ett riskmoment som krävde skyddskläder och
gasmask.
Ett nytt miljövänligt sätt att
oskadliggöra bakterier, utvecklat av det lilla Ystadsföretaget
Anolytech, löste problemet. Med salttabletter, kranvatten och elektrolys
tillverkar företagets maskiner det kroppsegna bakteriedödande ämnet
hypoklorsyra på plats i kläckeriet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar