2012-05-30

Bakslag för svenskt biobränsle. Ny Teknik 20120530

Domsjö Fabriker drar sig ur miljardsatsningen på att tillverka att tillverka biodrivmedel av svartlut i Örnsköldsvik. De nya indiska ägarna sätter stopp för projektet.http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/bioenergi/article3484292.ece.
Den tänkta anläggningen skulle bli den första för tillverkning i stor skala av bio-DME och biometanol med en årlig produktion på omkring 100 000 ton.
I processen förgasas svartluten till syntesgas (en blandning av kolmonoxid och vätgas). Denna omvandlas sedan först till metanol och sedan till fordonsbränslet dimetyleter, DME.
Att Domsjö drar sig ur innebär att kommersialiseringen av tekniken försenas - Men Chemrec ger inte upp. Bland annat har företaget sökt pengar från EU för en anläggning tillsammans med Rottneros i Vallvik. Nyligen slöts även ett avtal med det kinesiska anläggningsföretaget TCC. Avtalet innebär att TCC ska marknadsföra tekniken tillsammans med Chemrec och även bygga anläggningarna.
I Piteå finns i dag en demonstrationsanläggning som tillverkar 3-4 ton bio-DME per dag. Det mesta av produktionen går till att förse Volvos testflotta med bränsle.
-Den producerar och går bra, säger Max Jönsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar