2012-05-15

Svenskt biodrivmedel får kinesisk draghjälp. Ny Teknik 20120425

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/bioenergi/article3464116.ece
Ett stort kinesiskt företag ska sälja och marknadsföra svensk teknik för att framställa biodrivmedel ur svartlut från massatillverkning. Avtalet skrevs under i samband med att Kinas premiärminister besökte Sverige.

- Det är kvalitetsstämpel och visar att tekniken är redo för kommersiell skala, säger Max Jönsson, vd för Chemrec.
Företaget har under många år arbetat med att utveckla en teknik för svartlutsförgasning. Nu har Chemrec slutit ett avtal med det kinesiska anläggningsföretaget TCC. Avtalet innebär att TCC ska marknadsföra tekniken tillsammans med Chemrec och även bygga anläggningarna.

Fakta Dimetyleter

DME står för dimetyleter och när bränslet framställs ur biomassa kallas det bio-DME. DME kan även framställas av naturgas.
Vid Chemrecs fabrik i Piteå tillverkas bio-DME av svartlut, en energirik, trögflytande bioprodukt från massaindustrin. Svartluten förgasas och bildar syntesgas som sedan omvandlas till DME i två katalytisk steg.
Bränslet är en gas men omvandlas till vätska redan vid ett lågt tryck på fem bar. DME både lagras och transporteras i vätskeform. Hanteringen liknar den för gasol.
Bio-DME som bränsle i en dieselmotor ger lika hög verkningsgrad och en lägre ljudnivå jämfört med traditionella motorer. Jämfört med diesel ger bio-DME 95 procent lägre koldioxidutsläpp. Förbränningen ger dessutom mycket låga utsläpp av partiklar och kväveoxider.
Energiinnehållet är 28 MJ/kg jämfört med 43 MJ/kg för diesel.
DME från naturgas används i dag som drivgas i sprayflaskor och för skumning av skumplast. Men DME från naturgas eller kol används också i flera länder som drivmedel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar