Merchants of doubt
How a handful of scientists obstructed the truth on issues from tobacco smoke to global warming
»Merchants of doubt« handlar om hur några vetenskapsmän genom att skapa förvirring försenat åtgärder inom så pass olika områden som rökning och global uppvärmning. Dessa vetenskapsmän är »merchants of doubt«. Ofta rör det sig om samma personer. De har satt i system att sprida tvivel och fördröja att staten griper in och reglerar.
Varför har dessa vetenskapsmän systematiskt motarbetat vetenskapliga fakta? Författarna – Naomi Oreskes, professor i vetenskapshistoria, och Erik M Conway – tror att orsaken är en skräck för det dåtida sovjetiska samhället. De politiskt konservativa vetenskapsmännen var rädda för statliga, allomfattande regleringar. De såg på miljövänner som »gröna utanpå men röda inuti«.
En av USA:s mest framgångsrika pr-firmor lade fast strategin: Vetenskapsmännen skulle skapa ovisshet, och industrin skulle finansiera ännu mer forskning som ifrågasatte vetenskapligt belagda fakta. Kunskapen om att rökning var farlig hade funnits länge. På 1930-talet hade tyska vetenskapsmän visat att rökning leder till lungcancer, och den nazistiska regeringen initierade antirökkampanjer. 1986 hade USA:s motsvarighet till Socialstyrelsen uttalat att även passiv rökning var skadlig. Men tobaksföretagen arbetade metodiskt. De lyckades påverka medierna och skapa intryck av att de bevisade farorna var överdrivna och till och med osanna.
Och vad gjorde journalisterna? De gick direkt i fällan. Naomi Oreskes och Erik M Conway är mycket kritiska mot medierna. Journalisterna gör inte sin hemläxa.
Nu dröjde det ända till 2006 innan en federal domare fastslog att tobaksindustrin använt sig av en brottslig strategi.
En orsak till att medierna gav så pass stort utrymme till dessa vetenskapsmän är »The fairness doctrine«
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar