2011-04-20

Kol – det verkliga skälet till panik. SVD 20110329

Det finns en energikälla som gör platser obeboeliga för människor och djur, som riskerar att skapa massdöd, krig och folkförflyttningar. Dess utsläpp blåser till Sverige och förgiftar mat. En ledtråd: Det är inte kärnkraft.

Kina använder mest kol i världen. Varje år dör lågt räknat 2000–3000 arbetare i olyckor i landets kolgruvor. Miljoner andra har fått dödliga arbetssjukdomar som silikos.

Svavelutsläpp från kolkraftverk har beräknats orsaka 400000 för tidiga dödsfall per år, bara i Kina. Kolbränning släpper ut kvicksilver. Det sprids sedan över jorden. På Färöarna finns ingen industri som använder kvicksilver. Ändå har barnen där blivit mätbart mindre intelligentare. Anledningen är fisken de äter. Kvicksilver från Kinas kolindustri når även Sverige och tas upp i exempelvis gös, abborre och tonfisk. Det sprids sedan till spädbarn med modersmjölken.

Nu till det riktigt allvarliga: Koleldning är den största bidragaren till växthuseffekten. Ett allt mer extremt väder leder till katastrofer, ökenutbredning och klimatflyktingar. Risken med växthuseffekten är förstörelse i massiv skala och konflikter, säger Nicholas Stern, författare till rapporten om de ekonomiska konsekvenserna av klimatförändringar. Det var kol det.

”Kärnkraft är den enda energikällan som kan producera samma kvalitet av elektricitet i liknande omfattning på medellång och lång sikt.” säger Jonathan Sinton, ledande Kinaspecialist vid International Energy Agency i Paris till New York Times. Kina planerar att bygga 50 reaktorer. Trots att det är mer än resten av världen sammanlagt planerar kommer kärnkraft inte att stå för mer än 6 procent av energin 2020. Kol kommer att fortsätta att vara Kinas dominerande energikälla. Landet fortsätter att dra ifrån som största utsläppare av växthusgaser. Men när EU:s energikommissionär Günther Oettinger använde ordet ”apokalyps” så handlade det ändå om kärnkraft. Liknande hysteriska uttalanden gjorde att jodtabletter sålde slut i Sverige, helt i onödan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar