2011-04-01

En mäktig oroskälla. DN 2008-04-27

NILENS DELTA, KUNSKAPSKANALEN 20.00. Från rymden avtecknar sig den gröna triangeln skarpt mot den omgivande öknen. Inom dess sidor lever 40 miljoner människor. Nu står Nilendeltat, deras plats på jorden, inför flera allvarliga hot.

Ett av resultaten har blivit att 30 av 47 arter av matfisk som har funnits utanför Alexandria har försvunnit på drygt 40 år. Fiskare, hamnarbetare, ishandlare och auktionsförrättare har mist sina jobb i takt med att havet blivit allt mindre rikt på näring. Tjuvfisket är utbrett och polisen skriver dagligen ut flera hundra böteslappar till fiskare som använder nät med för små maskor. Men fiskarna har inget val. Ska deras familjer överleva så återstår bara att fiska olagligt för att över huvud taget få någon fångst.

För många har fiskodlingar blivit den sista möjligheten att utöva sitt yrke. Men vattnet som används i dem är så förorenat av industriutsläpp att fisken inte går att exportera utan enbart får användas för konsumtion inom landet. Ingen annan vill ha den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar