2011-04-20

Kärnkraft knappast koldioxidfri. SVD 20110311

Sv. D. 9. 3. 11 - Stig Tegle, Stockholm

Kärnkraft knappast koldioxidfri
1 kilo kärnbränsle kräver brytning av cirka 1,5 miljoner ton malm.
Kärnkraften släpper ut växthusgaser. Det är således inte korrekt att hävda att kärnkraft ger tillgång till koldioxidfri elförsörjning. Ett kärnkraftverk som producerar el släpper inte ut några växthusgaser men det gör däremot brytning och produktion av det kärnbränsle som är förutsättningen för elproduktionen.
Den isotop som utgör kärnbränslet finns i oerhört små mängder i uranmalmen vilket innebär att enorma mängder berg måste grävas fram och krossas för att få fram kärnbränsle. 1 kilo kärnbränsle kräver brytning av cirka 1,5 miljoner ton malm vilket motsvarar krossning av en jättekub berg med 80 meters sidor! Det kan jämföras med tornet i Stockholms stadshus som är cirka 100 meter högt. De svenska kärnkraftverken förbrukar cirka 225 ton kärnbränsle per år vilket innebär att gigantiska gruvhål - och landskapsförstörelse - uppstår i de länder där uranbrytningen sker enbart för att försörja svensk kärnkraftproduktion med bränsle.
En sådan enorm bergkrossning kräver mycket energi i form av maskiner och transporter som i sin tur släpper ut växthusgaser. För varje MWh el som kärnkraften producerar släpps det ut cirka 40 kilo koldioxid i atmosfären. De svenska kärnkraftverken producerar cirka 60 TWh el per år vilket innebär att de bidrar till utsläpp av växthusgaser i världen motsvarande 2400 tusen ton koldioxid varje år. Det är mer än vad alla raffinaderier i Sverige släpper ut och fem gånger mer än det svenska inrikesflygets årliga utsläpp.
I jämförelse med el producerad av kol, olja och fossilgas innebär elproduktion från kärnkraftverk minst utsläpp av växthusgaser per MWh. Men inte lika med noll. Och det finns ingen automatik - vare sig i Sverige, EU eller världen i övrigt - som innebär att el från ny kärnkraft ersätter kol- eller oljebaserad elproduktion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar