På Eksjö Stora Torg mitt framför kyrkan med nyrest julgran bakom oss hade vi satt upp vårt lilla tält med vårt utställningsmaterial denna gråkulna novemberdag som dock snart övergick i solsken under de två timmar kl 11-13 som vår föreställning varade. Publikt blev vi gynnade tack vare att stadens köpmän lockat med extra öppethållande inför julen. Detta bidrog till att klimatnätverkets sjätte lördagsevenemang fick många förbipasserande att hörsamma vår vädjan om att stanna till en stund och ta del av vårt utbud.
Vår temarubrik: Var klimatsmart - återanvänd, återvinn och minska användningen av plaster.
Den norra tältsidan visade en grundbaserad information om plaster innehållande bl.a. deras kemiska uppbyggnad, egenskaper, användningsområden, huvudgrupper och beskrivning av vanliga plaster.
I linje med temarubriken poängterade vi vikten av att reducera bruket av fossila bränslen som råvara vid plastframställningen. Utsläpp av växthusgasen koldioxid minskar härmed. Plaster är i regel ej kretsloppsanpassade. Genom mänskligt slarv och okunnighet hamnar mycket som avfall i naturen. Där fungerar biologisk nedbrytning oerhört långsamt. Det kan ta upp till 400 år. Följden blir ofta svår förgiftning av jord och vatten med negativ verkan på växter och djur.
Apropå vatten visade vi på tältets framsida en stor karta med Stilla Havets två skrämmande plastkontinenter större än hela USA. Fartyg måste ta stora omvägar för att ej få plastsopor i sina propellrar. Idag har ingen tillräckliga tekniska och ekonomiska resurser att rätta till denna gigantiska naturkatastrof.
Två utställda uppstoppade djur - en räv och en silltrut - fick representera plastdöden som årligen drabbar 100.000 däggdjur och en miljon sjöfåglar.
Den södra tältsidan visade ett antal prover på olika bärkassar. I vår bedömning av dem ingick både plus- och minuskriterier. Hänsyn hade tagits till bl.a. råvarans ursprung - fossilt eller biomassa -, energiåtgång vid tillverkning och transport samt kostnader genom alla led. I bedömningsgraderna sämst, bra, bättre och bäst hamnade i tur och ordning plastbag respektive papperspåse, tygkasse, polsk ekopåse av majs och den helt nya produkten oxo-bioplastpåsen till 100% nedbrytbar.
Vidare redogjordes det i samband med dessa bärkassar för en opartisk och ovetenskaplig privat undersökning i tabellform gjord under vecka 44. Frågeställning: Hur bär kunderna vid Eksjös fem varuhus hem sina varor? I korthet kan nämnas att ett av resultaten var att kunderna vid ett visst varuhus köpte nya plastpåsar till 57%, medan ett annat hade mindre än hälften därav. I det sistnämnda varuhuset överraskade glädjande nog nästan hälften av kunderna med att plocka fram sin egen medhavda tygkasse. Överlag var bruket av papperspåsar förvånansvärt lågt.
Ytterligare skall omnämnas vår utställning av Ekobloggens skala 1-7 med rekommendationer av lämplighet vid köp av plastartiklar. Bara tre i den sjufaldiga skalan är OK att återanvända. I övriga fyra fall skall man efter användning låta produkten gå direkt till återvinning (ex. PET-flaskor) eller över huvud taget helt avstå från köp. Polystyren och PVC med dioxin- och klorhalter var några varnande inslag. Varje symbol i skalan 1-7 representerades av exempel på tillhörande plastprodukter. Denna utställning rönte ett extra stort intresse. Sålunda var det tur att vi hade tryckt upp ett antal kopior av bloggens rekommendationer, vilka livligt efterfrågades av nyfikna besökare.
Nämnas bör att Klimatnätverket även denna gång höll traditionen vid liv genom att, mitt i evenemanget när kyrkklockorna slagit tolv, vår ledare Bengt Koltman ljudligt trumpetade ut en fanfar. Därpå lästes dagens appell upp av Arne Helleblad följd av unisont sjungande av Evert Taubes Änglamark.
Tilläggas kan slutligen att lokaltidningen sänt journalist med fotograf för att med ord och bild föreviga detta tillfälle med nöjda ansvariga arrangörerna
Arne och Anna Helleblad
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar