"Redan befintlig teknik kan i stor utsträckning lösa klimatproblemen. Men för att hantera utmaningarna så effektivt som möjligt behöver de tekniska lösningarna raffineras och ny teknik göras ekonomiskt gångbar."
"Det är några av slutsatserna från projektet Future Climate - Engineering Solutions, där 12 ingenjörsorganisationer från bland annat Sverige, Danmark, USA, Indien och Australien deltagit."
"För en snabb omställning behöver vi övertyga dem som fortfarande inte inser allvaret i klimathotet. Vissa resonerar fortfarande som den som hoppar från flygplanet och halvvägs ner konstaterar att så här långt har ju allt gått bra..."
"De mest lönsamma åtgärderna är normalt att spara på resurser som material och energi. Genom att minska energiinsatsen och materialåtgången för att lösa en given uppgift, blir det inte bara en minskad klimatpåverkan, utan också en ökad konkurrenskraft för leverantören."
"För länder som Sverige är detta det allra viktigaste, långsiktigt. För att genomföra den här typen av åtgärder behövs goda exempel, lite fantasi och kapital för investeringar."
"Därefter är det intressant att byta ut fossila, ändliga energikällor mot förnybara. Det talas mycket om detta, men för att det ska ske behövs fler ekonomiska styrmedel."
"Skatter på fossila bränslen och investeringsstöd för ny teknik i kombination behövs."
"För att summera det sagda är vårt budskap att vi kan klara att göra oss fossilbränslefria inom en rimlig tidsperiod, utan att kostnaden behöver vara oöverstiglig."
"Tvärtom kommer vår konkurrenskraft att öka, då vi samtidigt blir effektivare, vilket säkrar jobben långsiktigt. För att travestera Barack Obama: "We can do it! Let’s do it!"
Ulf Bengtsson, ordförande Sveriges Ingenjörer
Erik Dahlquist, professor i energiteknik, Mälardalens högskola
Peter Ewerstrand, ansvarig för CO2reduktion, Volvo Car Corporation
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar