2009-12-23

Från SVD 20091220: Avtalets viktigaste punkter

Köpenhamnsöverenskommelsen i korthet:

1. Temperaturökning
Ökningen av den globala medeltemperaturen bör inte överskrida max två grader jämfört med medeltemperaturen före industrialiseringen. Men det är inte ett tydligt angivet mål, utan beskrivs i mer allmänna ordalag att de länder som ansluter sig till avtalet medger den vetenskapliga synen att temperaturökningen ska hållas under den siffran.

2 Finansiering
Överenskommelsen innehåller 30 miljarder dollar, 210 miljarder kronor, för de kommande tre åren till de fattigaste utvecklingsländerna för att de ska kunna hantera effekterna av ett förändrat klimat. Japan står för 11 miljarder dollar, EU 10,6 miljarder och USA 3,6 miljarder.

Från år 2020 ska rika länder gemensamt bidra med 100 miljarder dollar årligen i klimatpengar. För utvecklingsländerna är det viktigt att dessa pengar inte tas från nationella biståndsbudgetar utan är additionella.

3. Rapportering av utsläppsminskningarna
En känslig fråga som bland annat Kina anser hotar den nationella integriteten. Men det är ett krav från USA att åtgärderna är kontrollerbara. Industriländerna ska anmäla sina utsläppsminskningsmål till FN:s klimatkonvention.

Vad händer nu?
Eftersom det inte blev ett avtal utan bara en "notering" under klimatkonventionen så blir det inget extra möte i sommar som var tanken för att få till stånd ett juridiskt bindande klimatavtal.

Ett ordinarie möte, Cop 16, (conference of the parties) hålls i Mexiko i november 2010. Köpenhamnsdeklarationen kan tas upp där för ett fortsatt arbete med ett klimatavtal, men det är inte tvunget.

Kyotoprotokollets första åtagandeperiod går ut 2012. Antingen förlängs det eller så hinner det lyftas in i ett nytt avtal som omfattar alla länder.

Kommentar: Att pengar till u-länderna utlovats borde vara bra men varför inga pengar 2013-2020?
/Tord

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar