2009-12-20

Från Ny Teknik 20091216: Grönt ljus för Vattenfalls tyska koldioxidprojekt

"Vattenfalls planerade demonstrationsanläggning för koldioxidfångst vid det tyska brunkolsverket i Jänschwalde får närmare två miljarder kronor i EU-stöd. Fem andra liknande projekt får lika mycket var.

EU:s energikommissionär Andris Piebalgs gav i dag grönt ljus för stöd till sex europeiska CCS-projekt där koldioxiden ska fångas in direkt vid kolkraftverken och sedan begravas i underjordiska sand- och saltlager.

Det är pengar som EU-kommissionen avsatte till grön teknikutveckling i somras – totalt över 40 miljarder kronor till CCS-projekt, vindkraft till havs och till nya el- och gasnät.

Det var ett sätt för EU att möta lågkonjunkturen med ekonomiska stimulanser till projekt med teknikhöjd och miljöprofil. Programmet heter European Energy Programme for Recovery EEPR.

Ska vara klar 2015
Den nya anläggningen får en elektrisk effekt på 385 MW och kan fånga upp över 90 procent av den koldioxid som frigörs när kolet bränns, enligt Bjarne Korshöj."

Demonstrationsanläggningen i Jänschwalde blir alltså 10 ggr så stor som pilotanläggningen Schwarze Pumpe. Kruxet är att ingen vill tillåta CO2-lagring "under" sig.
/Tord".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar