http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ny-forskning-ekoodling-battre-an-sitt-rykte_4225683.svd
Ekologisk odling är mer produktiv än vad man tidigare trott, visar en analys gjord av forskare vid Berkeley-universitetet. I genomsnitt får ekobönder skördar som är endast 19 procent mindre än konventionella odlare. Men kritiska forskare menar att ekobönder ofta gjort sig beroende av att köpa organiskt gödsel från konventionella producenter.
Debatten kring den ekologiska odlingens för- och nackdelar har varit intensiv under hösten. I en debattartikel i SvD skrev fyra forskare vid lantbruksuniversitetet SLU att ”hundra procent ekologisk odling skulle vara en katastrof för framtida livsmedelsförsörjning och innebär större belastning på miljön till en hög kostnad.”
......
Hon efterlyser växtförädling som är anpassad för uthålliga odlingsmetoder. Det större skördegapet för spannmål som vete och korn, men även ris och majs, menar Claire Kremen hänger ihop med att växtförädlingen i många år varit inriktad på att möta behoven inom det konventionella jordbruket.
Berkeley-forskarna betonar att ekologisk odling inte i alla avseenden kan påstås vara ett uthålligt produktionssätt.
.....
2015-01-28
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar