2015-01-08

Hälften av Arktis istäcke är borta

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/halften-av-arktis-istacke-ar-borta_7542260.svd

Flera extrema väderhändelser har präglat världen i år. Samtidigt som temperaturen steg i Nordamerika krympte istäcket i Arktis till nya bottennivåer i sommar. Nu växer oron för att extremerna kommer att bli både fler och kraftfullare på många platser.

....Om runt tio år tror Michael Tjernström att klimatförändringarna är den stora utmaningen för EU.
– Södra Europa kommer att få stora problem, människor kommer att dö och lida av värmevågor men framförallt påverkas livsmedelsproduktionen. Detsamma gäller Mellan-USA och vissa andra subtropiska platser på jorden. Överhuvudtaget områden där man under den varma delen av året förlitar sig på den tidigare ackumulerade nederbörden, som till exempel monsunregnen. Alla fattiga länder drabbas hårdast, hela samhällen riskerar att kollapsa.
Christian Azar är optimistisk och menar att mänskligheten har den teknologi, ekonomi och intelligens som krävs för att bromsa och möta klimatförändringarna. Men då krävs att ekonomiska styrmedel som rejäla koldioxidskatter införs och att medborgarna vill se sina regeringar driva de här frågorna. Men också att företagsledare uttrycker att klimatskatter är nödvändiga. Liksom att en majoritet av världens länder moderniseras. Världen som helhet, menar han, har hittills ”misslyckats radikalt” med att minska utsläppen.
– Att temperaturen ökar långsiktigt är tydligt och vi utsätter oss för stora risker. Vi vet absolut tillräckligt för att agera och minska utsläppen. Samtidigt ska man vara ödmjuk för att det är en massa saker som vi inte vet än och som kan ha betydelse för hur allvarligt det här problemet blir. Man kan inte ta enstaka händelser eller år som bevis för någonting.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar