2015-01-12

Hur man löser klimatproblemet

http://mobil.svd.se/opinion/hur-man-loser-klimatproblemet_svd-4215291

FN:s klimattoppmöte i Lima åstadkom inte särskilt mycket, i likhet med alla tidigare möten de senaste 20 åren. Som Albert Einstein sade: ”galenskap är att upprepa samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat”.
Under de senaste 20 åren har traditionell klimatpolitik varit enkelspårig: vi ska subventionera användning av förnybara energikällor såsom vindkraft och solceller för att minska våra koldioxidutsläpp. Trots detta får världen i dag, efter ändlösa klimattoppmöten, storslagna löften, pompös retorik – och goda intentioner, endast 0,4 procent av sin energi från sol- och vindkraft. Utsläppen av koldioxid fortsätter öka.
Förra månaden lämnade Internationella energiorganet sin första prognos för 2040. Under extremt optimistiska förutsättningar, att samtliga regeringar uppfyller samtliga av sina gröna löften, kommer om 26 år, sol- och vindkraft att bidra med 2,2 procent av världens energi. Som Jim Hansen från NASA, klimatrådgivare åt Al Gore, säger: ”Att vänta sig att förnybara energikällor skulle driva på en snabb utfasning av fossila bränslen i USA, Kina, Indien eller världen som helhet är nästan liktydigt med att tro på jultomten”. Det är hög tid att välja en bättre väg.
Det grundläggande problemet är att grön energi är alldeles för dyr. När vi nådigt stöder fattiga länder med solceller och vindkraftverk hjälper det i viss mån. Om vi i stället skulle ha använt gas, hade vi kunnat hjälpa fyra gånger så många människor för samma summa pengar.

...
Lyckligtvis finns alternativ som är mycket mer lovande. Vi bör kraftfullt öka anslagen till forskning och utveckling för grön energi. Om vi genom banbrytande innovationer får ner priset på grön energi under priset för fossila bränslen kommer alla att byta – också Kina och Indien.
...
Hellre än att hoppas på att hela världen plötsligt ska bestämma sig för att genomdriva en politik som står i rakt motsatsförhållande till allas ekonomiska intressen, borde nästa klimattoppmöte fokusera på en dramatisk ökning av anslagen till grön forskning och utveckling. Med nästa generation grön energi kommer vi äntligen att på allvar tackla problemet med global uppvärmning.
Bjørn Lomborg är chef för Copenhagen Consensus Center och adjungerad professor vid Copenhagen Business School.
ea@lomborg.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar