2013-09-27

FN:s klimatrapport - Människan värmer jorden. SVT 20130927

http://www.svt.se/nyheter/sverige/ipcc-manniskan-varmer-jorden

Forskarna till 95 procent säkra Atmosfärerna och världshaven har värmts upp, mängden snö och is har minskat, havsnivåerna har stigit och koncentrationen av växthusgaser har ökat. Uppvärmningen kommer att fortsätta, säger IPCC.....
– Atmosfärerna och världshaven har värmts upp, mängden snö och is har minskat, havsnivåerna har stigit och koncentrationen av växthusgaser har ökat. Det vilar på en god vetenskaplig grund, säger Quin Dahe, en av de två som har lett arbetet med klimatrapporten.
– För att bromsa klimatförändringarna kommer det att krävas stora och långvariga begränsningar av utsläppen, säger Thomas Stocker, den andra av de två huvudförfattarna.
– Vi har 18 budskap till beslutsfattarna som vi har enats om. Det viktigaste, att det är klarlagt att det är vi människor som är orsak till de pågående klimatförändringarna, sa Thomas Stocker på presskonferensen.
– Dessa slutsatser behandlar vad vi vet, förstår och uppskattar om fortsatt klimatpåverkan. Hur detta kan vara användbart för beslutsfattare kommer vi att få se framöver, sa Stocker.
– Det viktigaste i rapporten är att det nu bekräftas att klimatet förändras, att det är vi människor som orsakar det och att klimatförändringarna kommer att fortsätta i framtiden. Det är också ett viktigt budskap att vi kan begränsa framtida förändringarna om vi minskar utsläppen, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet och klimatexpert på SMHI, som har varit med och skrivit rapporten....
IPCC beräknar att den globala medeltemperaturen kommer att stiga med som minst 1,5 grader till slutet av detta sekel. Men fortsätter utsläppen i nuvarande takt kan temperaturökningen komma att bli fyra grader eller mer enligt klimatpanelen.....
– Vi kan inte få mer bevis än vad vi har fått nu, säger Svante Axelsson generalsekreterare på Naturskyddsföreningen till SVT.
– Människan påverkar klimatet genom utsläpp av växthusgaser och avskogning, och det är avgörande att minska utsläppen om vi ska lyckas begränsa uppvärmningen till max två grader, fortsätter Axelsson och frågar sig vad politikerna väntar på.
– Rapportens viktigaste slutsats är att loppet inte är kört. Att ignorera varningarna och bränna upp mer fossila bränslen är fullständigt otänkbart, så valet är egentligen bara ett: att fullt ut omfamna den globala, rusande utvecklingen av förnybar energi. Nu måste vetenskapens påbud omvandlas till politisk handling, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

1 kommentar:

  1. Vem värmde upp jorden under den förra period då man odlade vindruvor på Grönland, där isen i dag är mellan 2 - 5 kilometer tjock<+

    SvaraRadera