2013-09-05

Det är Reinfeldt som bör lära av Obama. SVD 20130904

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/det-ar-reinfeldt-som-bor-lara-av-obama_8488228.svd
Den svenska regeringen bör lära av effektiva amerikanska åtgärder för att uppgradera Sveriges klimat- och energiarbete. Det skriver företrädare för Greenpeace, Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen.
........Samtidigt finns en undfallenhet inför att ge direktiv till statliga företag med direkt och indirekt klimatskuld, till exempel AP-fondernas stora fossila investeringar och Vattenfalls omfattande kolkraftsverksamhet i Tyskland.
När det gäller den förnybara energiutvecklingen är det snarare statsminister Fredrik Reinfeldt som borde dra lärdomar av Barack Obama. Några exempel:
Nettodebitering för förnybar energi.
Ambitiösa mål för fordons- och transportsektorns bränsleförbrukning.
Lag om industriella utsläpp. I Obamas direktiv till amerikanska naturvårdsverket EPA ingick att etablera en standard för utsläpp av koldioxid från industrier, så kallad EPS (Emissions Performance Standard). Detta innebär att fabriker inte får smutsa ned eller släppa ut hur mycket som helst i relation till sin produktion. Sverige har blockerat liknande förslag och satt all tilltro till ETS (utsläppshandel) och ett styrande pris på utsläpp – ett system som kollapsat.
Avyttring av fossila innehav. I Sverige ser vi hur statligt kontrollerade företag och fonder fortfarande har enorma koldioxidskulder, inte minst genom fossila innehav. AP-fonderna – som förvaltar samtliga svenskars pensionspengar – har i princip alla sina energiinvesteringar i klimatdestruktiva bolag och saknar direktiv för en energiomställning. I USA är däremot stödet för att företag, städer och institutioner avyttrar sina innehav i fossil energi stort.

Tre veckor efter toppmötet i Stockholm presenterar FN:s klimatpanel IPCC sin femte sammanställning av vetenskapliga slutsatser om tillståndet för klimatet. Klimatfrågan är aktuell och kritisk, men behovet att agera måste också betraktas som en möjlighet. Sverige måste förvisso vara pådrivande för internationella lösningar, men regeringen Reinfeldts största möjlighet – och ansvar – att agera finns ändå på hemmaplan. Den svenska regeringen bör därför lära av effektiva amerikanska åtgärder för att uppgradera Sveriges klimat- och energiarbete. Först när vi tar eget ansvar och inser vår egen potential kan vi bli en sann förebild – inom och bortom Sveriges gränser.
ANNIKA JACOBSON
chef Greenpeace
HÅKAN WIRTÉN
generalsekreterare, Världsnaturfonden WWF
SVANTE AXELSSON
generalsekreterare Naturskyddsföreningen 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar