2013-05-22

Minskad risk för extrema temperaturhöjningar. Affärsvärlden 20130520

http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3697242.ece
Risken för extrema höjningar av temperaturerna under de kommande decennierna har minskat, enligt nya forskningsrön.

Flera forskare menar att den nya bedömningen innebär att mänskligheten kan ha fått en andra chans att hejda temperaturökningen innan den stiger över två grader Celsius.

Forskarna, verksamma i Storbritannien, USA, Kanada, Australien, Frankrike, Tyskland, Schweiz och Norge, publicerar sina rön i vetenskapstidskriften Nature Geoscience

Minskad risk för de mest extrema scenarierna ska bli verklighet, hänger bland annat ihop med att höjningen av de globala temperaturerna tycks ha saktat av. Detta förvånar forskarna eftersom utsläppen av växthusgaser fortsatt att öka och tio av de varmaste åren, sedan pålitliga mätningar började på 1850-talet, har registrerats under perioden 1998 och framåt.

– Många bland oss har känt sig ganska nedstämda eftersom det mesta pekade mot att vi skulle passera två grader oavsett vad vi gjorde. Men nu är inte saken avgjord på förhand längre. Det finns en hyfsad chans att vi kan nå målet, säger en av forskarna bakom studien, Myles Allen vid University of Oxford.

Kommentar/ Förhoppningsvis skall rapporter som denna öka incitamentet för att minska våra utsläpp i stället för tvärtom./Tord

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar