2013-04-03

Självspäkning biter inte på uppvärmningen. SVD 20130403

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/sjalvspakning-biter-inte-pa-uppvarmningen_8048504.svd
Ny statistik som tidningen The Economist sammanställt i senaste numret (30/3) visar att temperaturökningen har uteblivit de senaste 15 åren. Den branta stigningen har planat ut till en stabil platå trots att 100 miljarder ton växthusgaser har släppts ut under perioden, vilket är en ökning med 50 procent. Skräckscenarier där jordens temperatur höjs med sex grader under det här århundradet framstår därför som osannolika. I dessa sammanhang brukar man prata om klimatkänslighet för att understryka hur ödesdiger mänsklig påverkan kan vara. Klimatet verkar vara mer motståndskraftigt än man tidigare har trott.

Undergången ser alltmer osannolik ut, men det behöver göras anpassningar till temperaturhöjningen och det är klokt försäkringstänkande att skapa förutsättningar för att fasa ut de fossila bränslena. Det är här resurserna borde läggas. Och på att göra grön teknologi så billig att den är lönsam att använda.

Kommentar: Risken med detta resonemang är att man slår sig till ro och att s.k. tiping points passeras. Ju mer isen på nordpolen smälter ju mer magasinerar det mörka vattnet energi från solen och när permafrosten tinar i Sibirien så läcker stora mängder metan ut t.ex. och metan är 20 ggr starkare växthusgas än CO2./Tord

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar