2012-04-25

Sveriges elsystem är inte isolerat från omvärlden. SVD 20120425

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sveriges-elsystem-ar-inte-isolerat-fran-omvarlden_7106259.svd
Kungl. Vetenskapsakademien, KVA, utbrister (22/4) att vindkraftsutbyggnaden är obegriplig.
Sveriges elsystem är numera starkt integrerat med andra EU-länder och Norge. När begränsningar i elnätets kapacitet leder till prisskillnader sker det lika gärna inom Sverige som mellan Sverige och grannländerna. Energipolitikens mål om mer förnybar energi är sedan några år formulerade och beslutade av EU.
I Japan stängs om några dagar den sista av landets 54 kärnreaktorer. I mars 2011 lärde man sig att en jordbävning, som kärnkraftverken skulle tåla, trots det skadade en reaktor i Fukushima. Den följande tsunamin ledde till att fyra reaktorer förstördes och till härdsmältor med radioaktiva utsläpp. Landets regering fick plötsligt reda på att om vindarna ändrat riktning skulle man behöva utrymma Tokyo trots avståndet på 20 mil från kärnkraftverket. Det hade ingen talat om tidigare.
I de nu kontaminerade områden som man inte haft råd att utrymma aborteras missbildade foster och man förbereder sig för att hantera sjukdomar i decennier framåt. Skattebetalarna får betala tusentals miljarder kronor för utrymningar och hantering av de havererade reaktorerna.
Med dessa erfarenheter har kärnkraftverken stängts. Verk som tidigare svarade för cirka 30 procent av Japans elförsörjning. Med deras perspektiv är detta i dag värt en kraftigt ökad användning av olja och gas och en framtida storsatsning på förnybar energi.
Kungl. Vetenskapsakademien kanske anser att detta är fel, men det demagogiska språkbruket, och deras självgoda utrop om sin oförmåga att begripa, är ingen vetenskaplig bedrift.
TOMAS KÅBERGER
professor i Industriell energipolicy vid Chalmers och ordförande i Japan Renewable Energy Foundation

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar