2012-04-11

"Borgs bensinvinst borde gå till biogas". Ny Teknik 20120410

DEBATT. Villkoren för produktion av biogas är i dag så osäkra att flera aktörer avvaktar med investeringsbeslut. Både miljön och klimatet blir förlorare och vi riskerar att Sverige går miste om många nya gröna jobb. Anders Borg borde använda momsen från bensin- och dieselförsäljningen till stöd för biogas, skriver Anders Mathiasson, vd Energigas Sverige.

Att biogasproduktionen inte ökar är i längden ohållbart om de förnybara drivmedlen ska kunna stärka sin ställning på marknaden, vilket är nödvändigt om miljö- och klimatpåverkan ska minska och regeringens målsättning om en fossiloberoende fordonsflotta ska kunna uppnås till 2030. Lösningen på problemet finns nära till hands!

Genom att använda de momsintäkter som stigande bensin- och dieselpriserna ger skulle staten kunna stötta biogasproduktionen i landet. Anders Borg skulle redan nu kunna ge klartecken till att införa det efterfrågade stödet av småskalig gårdsproduktion av biogas – där potentialen är som störst – med 20 öre per producerad KWh.

I dag produceras cirka 50 GWh gödselbaserad biogas inom lantbruket. På den nivån skulle ”20-öringen” endast kosta staten cirka tio miljoner kronor. Men om stödet trappas upp till 60 miljoner kronor årligen skulle produktionen kunna öka hela sex gånger på bara några år till 300 GWh. Räknat på tre år skulle stödet uppgå till uppemot 180 miljoner kronor – pengar som Anders Borg redan har tjänat in sedan höstens prisökningar på de fossila bränslena.

Beloppet är blygsamt. Men potentialen är enorm, på sikt uppemot 1 500 GWh. Ett sådant stöd skulle ge stora miljövinster – minskad klimatpåverkan, miljövänligare transporter och uppvärmning, samt ökad användning av biogödsel som i sin tur minskar både användning av konstgödsel och övergödningen av vattendrag och hav. Dessutom ger det möjlighet att utveckla ny teknik och nya företag, vilket ger fler jobb och ökade exportintäkter.:

Kommentar: Om biogasanläggningarna dessutom gjordes om till pyrolysanläggnigar skulle man visserligen få 25 % mindre gas men det producerade kolet som då kunde plöjas ned i marken skulle dels minska CO2 halten i atmosfären dels öka markens bördighet med upp till 30 %. /Tord

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar