2012-04-22

Meningslös satsning på vindkraft. SVD 20120422

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/meningslos-satsning-pa-vindkraft_7075891.svd
Att en gigantisk vindkraftsutbyggnad genomförs i ett land som Sverige, som redan har ett väl fungerande och fossilfritt elsystem, är obegripligt. Pengarna borde i stället läggas på att minska utsläppen i transportsektorn, skriver Kungl. Vetenskapsakademiens Energiutskott.
Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott har i en utförlig analys visat att Sverige kan klara upp till cirka 10 TWh vindkraft i elförsörjningssystemet genom att balansera denna med tillgänglig vattenkraft, som dock utnyttjas mindre effektivt och med större förslitning på utrustningen. Utökas vindkraften ytterligare måste både elnäten och vattenkraften förstärkas, alternativt måste nya gas- eller kolkraftverk installeras eller de skyddade älvarna offras. Kärnkraften å sin sida kan inte balansera vindkraften utan tjänar i första hand som en tillförlitlig källa för en kontinuerlig elförsörjning. I länder med främst fossilgenererad elenergi bidrar vindkraften till minskningar av CO2-utsläppen och gör därför betydligt större nytta än i Sverige. 
Kungl. Vetenskapsakademiens Energiutskott:
LENNART BENGTSSON
DICK HEDBERG
HARRY FRANK
BENGT NORDÉN
KARL GRANDIN
SVEN KULLANDER
RICHARD LUNDIN
KARL GUSTAF LÖFGREN
KARL-GÖRAN MÄLER

Kommentar: Intressant att se att Lennart Bengtsson nu accepterat att klimatförändringarn står på basen av för stora utsläpp.
/Tord 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar