2012-04-27

”Vätgas – den nya vattenkraften från Norrland” Ny Teknik 20120427

DEBATT. Vätgas är den nya vattenkraften från norr. Den kan bära förnybar energi från norra Sverige och har en tillväxtpotential större än dagens vattenkraftproduktion, skriver Roger Fredriksson och Krister Olsson i Umeå.
El från vindkraft används för elektrolys av vatten för produktion av vätgas. Vätgasen komprimeras och distribueras till Tyskland eller Danmark som redan idag har långt framskridna planer på användning av vätgas till bränsleceller i bilar och bussar samt för elproduktion.

2012-04-25

Sveriges elsystem är inte isolerat från omvärlden. SVD 20120425

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sveriges-elsystem-ar-inte-isolerat-fran-omvarlden_7106259.svd
Kungl. Vetenskapsakademien, KVA, utbrister (22/4) att vindkraftsutbyggnaden är obegriplig.
Sveriges elsystem är numera starkt integrerat med andra EU-länder och Norge. När begränsningar i elnätets kapacitet leder till prisskillnader sker det lika gärna inom Sverige som mellan Sverige och grannländerna. Energipolitikens mål om mer förnybar energi är sedan några år formulerade och beslutade av EU.
I Japan stängs om några dagar den sista av landets 54 kärnreaktorer. I mars 2011 lärde man sig att en jordbävning, som kärnkraftverken skulle tåla, trots det skadade en reaktor i Fukushima. Den följande tsunamin ledde till att fyra reaktorer förstördes och till härdsmältor med radioaktiva utsläpp. Landets regering fick plötsligt reda på att om vindarna ändrat riktning skulle man behöva utrymma Tokyo trots avståndet på 20 mil från kärnkraftverket. Det hade ingen talat om tidigare.
I de nu kontaminerade områden som man inte haft råd att utrymma aborteras missbildade foster och man förbereder sig för att hantera sjukdomar i decennier framåt. Skattebetalarna får betala tusentals miljarder kronor för utrymningar och hantering av de havererade reaktorerna.
Med dessa erfarenheter har kärnkraftverken stängts. Verk som tidigare svarade för cirka 30 procent av Japans elförsörjning. Med deras perspektiv är detta i dag värt en kraftigt ökad användning av olja och gas och en framtida storsatsning på förnybar energi.
Kungl. Vetenskapsakademien kanske anser att detta är fel, men det demagogiska språkbruket, och deras självgoda utrop om sin oförmåga att begripa, är ingen vetenskaplig bedrift.
TOMAS KÅBERGER
professor i Industriell energipolicy vid Chalmers och ordförande i Japan Renewable Energy Foundation

2012-04-24

Miljökonferensen Stockholm +40. SVD 20120424

Här ska miljöverksamma från 72 länder– allt från ministrar och FN-toppar till tonåriga Unicefambassadörer – mötas för att ta fram idéer och förslag kring den mängd problemområden som ryms inom fältet hållbar utveckling.
På deltagarlistan finns bland annat Kinas premiärminister Wen Jiabao. Stockholm +40 ses som det sista tillfället för regeringsföreträdare att mötas och informellt diskutera sakfrågorna före Riomötet i juni.
Därmed ett viktigt avstamp för det som måste bli ”en revolution” i riktning mot en grön ekonomi, som Sha Zukang, FN:s bas för Riomötet, uttryckte det när Stockholm +40 startade i går.

2012-04-23

Sålda hav ska rädda fisken. Sveriges Natur 5/11

http://sn.snf.se/sveriges-natur/artikel.cfm?CFID=388171&CFTOKEN=74490842&id=1774
HAV * Kan marknadskrafterna rädda fisken i havet? Säljbara kvoter är en del av förslaget till reform av EUs gemensamma fiskeripolitik. Den gamla är ett präktigt misslyckande.
I dag är 88 procent av bestånden överfiskade och 30 procent av bestånden balanserar på gränsen till kollaps, trots att stora pengar pumpats in i exempelvis skrotning av fartyg. Fartygen har blivit färre men eftersom de nya är tekniskt mer avancerade har fiskekapaciteten ändå ökat varje år.
Därför har det nya förslaget en skarpare formulering än dagens (att besluten ska fattas "baserat på vetenskaplig rådgivning"). Enligt det nya förslaget ska fisket istället bedrivas "samstämmigt med vetenskaplig rådgivning".

2012-04-22

Meningslös satsning på vindkraft. SVD 20120422

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/meningslos-satsning-pa-vindkraft_7075891.svd
Att en gigantisk vindkraftsutbyggnad genomförs i ett land som Sverige, som redan har ett väl fungerande och fossilfritt elsystem, är obegripligt. Pengarna borde i stället läggas på att minska utsläppen i transportsektorn, skriver Kungl. Vetenskapsakademiens Energiutskott.
Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott har i en utförlig analys visat att Sverige kan klara upp till cirka 10 TWh vindkraft i elförsörjningssystemet genom att balansera denna med tillgänglig vattenkraft, som dock utnyttjas mindre effektivt och med större förslitning på utrustningen. Utökas vindkraften ytterligare måste både elnäten och vattenkraften förstärkas, alternativt måste nya gas- eller kolkraftverk installeras eller de skyddade älvarna offras. Kärnkraften å sin sida kan inte balansera vindkraften utan tjänar i första hand som en tillförlitlig källa för en kontinuerlig elförsörjning. I länder med främst fossilgenererad elenergi bidrar vindkraften till minskningar av CO2-utsläppen och gör därför betydligt större nytta än i Sverige. 
Kungl. Vetenskapsakademiens Energiutskott:
LENNART BENGTSSON
DICK HEDBERG
HARRY FRANK
BENGT NORDÉN
KARL GRANDIN
SVEN KULLANDER
RICHARD LUNDIN
KARL GUSTAF LÖFGREN
KARL-GÖRAN MÄLER

Kommentar: Intressant att se att Lennart Bengtsson nu accepterat att klimatförändringarn står på basen av för stora utsläpp.
/Tord 

2012-04-19

Satellit strålar solenergi till jorden. Ny Teknik 20120419

Nasaveteranen John Mankins har presenterat ett system för att distribuera solenergi från en satellit ner till jorden.

På Nasas webbsajt skriver John Mankins att det är möjligt att bygga kraftstationer som kan producera upp till flera tusen megawatt.

Tekniken som ska användas är döpt till Solar Power Satellite via Arbitrarily Large Phased Array, SPS-ALPHA.

Vindsnurran ger både el och vatten. Ny Teknik 20120419

Ett nytt vindkraftverk producerar både elkraft och dricksvatten. Perfekt i öknar och andra torra områden.

Metoden är utvecklad av det franska företaget Eole Water som kört en testanläggning i Abu Dhabi. Där har vindturbinen med effekten 30 kW producerat mellan 500 och 800 liter dricksvatten per dygn sedan installationen i oktober förra året, enligt företagets webbplats.

Vågor – Sveriges nya storindustri. Ny Teknik 20120419

Nu har vågkraftsföretaget ­Seabased Industry börjat ­rekrytera ingenjörer till sitt kontor i Uppsala och till den nya vågkraftsfabriken i Norra Hamnen i Lysekil. ”Det kommer att bli en ny svensk storindustri”, säger Seabased vd Billy Johansson.

De testar ny teknik för att rena vattnet. Ny Teknik 20120125

En ny svensk teknik (Xzero) för att få bort läkemedelsrester ur avloppsvatten ska utvärderas vid Sjöstadsverket i Stockholm. Förhoppningen är att få fram ett billigt och effektivt reningssteg.
Installationen är färdig och snart drar testerna i gång. Här i forskningsanläggningen Sjöstadsverket ska en ny membrandestillationsteknik utvärderas av forskare från KTH och miljöinstitutet IVL. Överst på agendan står rening av avloppsvatten från läkemedel, en uppgift som dagens reningsverk inte är byggda för. För det krävs ytterligare reningssteg. Den nya tekniken kan vara ett alternativ.

Fakta Aktivt kol bästa metoden hittills

Stockholm Vatten har ­tidigare testat och rankat sex renings­metoder för att ta bort läkemedelsrester.
Metoderna betygsattes efter hur mycket de minskade giftigheten hos avloppsvattnet ­jämfört med enbart sandfilter.
Aktivt kol: 10
Ozon (5 mg/liter): 9
Ozon (15 mg/liter): 8
Biofilmsystem: 3
Membranbioreaktor: 1
UV-ljus: 0

2012-04-15

Kvotplikt för biobränslen införs. SVD 20120414

VÅRBUDGETEN Med det drivmedelspaket som regeringen i dag presenterar minskar vi koldioxidutsläppen med ytterligare 600000 ton per år. Bland annat ska en kvotplikt införas som ökar mängden biodrivmedel på marknaden. Det skriver finansminister Anders Borg (M) och energiminister Anna-Karin Hatt (C).
-vi får nya låginblandningsbränslen med tio volymprocent etanol i bensin och sju volymprocent FAME i diesel på marknaden.-
För att ytterligare minska transportsektorns klimatpåverkan ges också full skattebefrielse för att blanda in upp till 15 procent hydrerade vegetabiliska oljor och fetter (HVO) i reguljär diesel.

FAME= fettsyrametylestrar (t-ex. rapsolja). HVO= hydrerade vegetabiliska oljor (t.ex. tallolja).

(Krångligt skatteresonemang)

2012-04-14

En jätte gör helt om. SVD 20120408

Aldrig tidigare har ett tungt industriland lagt om energikursen så radikalt som Tyskland, som nu avvecklar kärnkraften och investerar 200 miljarder euro i förnybar energi – ett projekt lika utmanade och riskfyllt som den första månlandningen. Går det vägen har Tyskland ett ointagligt försprång på världsmarknaden.

Allt i allt pumpar Tyskland nu in 200 miljarder euro i energiskiftet, mer än hälften av Sveriges bruttonationalprodukt förra året. Regeringen räknar med att 700000 nya jobb kommer att skapas. Men samtidigt är alla medvetna om vad som står på spel.

–Världen tittar på oss. Vi måste lyckas, manar Merkels kristdemokratiska miljöminister Norbert Röttgen.

2012-04-11

”Solen är en guldgruva som kan ge oss energi för alltid” DN 20120410

Solrevolutionen tar fart. Nu sås fröna till den industriella revolution som kan ta oss ur klimatkrisen. Utvecklingen av sol- och vindenergi går snabbare än vad de flesta kunnat förutse. Expansionen motsvarar sammantaget den årliga tillväxten av kärnkraftsel under kärnkraftens glada dagar på 70-talet. Solenergianläggningar på några procent av världens öknar skulle räcka för att klara välfärden för 10 miljarder människor, skriver Christian Azar.
Utvecklingen går fort, men den måste fortsätta accelerera. Expansionen av fossila bränslen går nämligen i absoluta tal än snabbare och utsläppen av koldioxid fortsätter att växa. För att klara av att lösa klimatfrågan krävs politiska styrmedel, framför allt följande två:
1.Det krävs ett pris på koldioxid
2. Det krävs stöd till teknikutveckling.
Lever vi en brytningstid? Kommer vi om tjugo trettio år att kunna titta tillbaka till åren runt 2012 och säga, det var då det hela vände, det var då den nya solrevolutionen tog fart? Ja, möjligheten finns. Men för att möjlighet ska bli verklighet krävs att satsningarna på sol och vind intensifieras och sprids till allt fler länder. Och det krävs att politiker världen över inför och höjer kostnaden för att släppa ut koldioxid.

"Borgs bensinvinst borde gå till biogas". Ny Teknik 20120410

DEBATT. Villkoren för produktion av biogas är i dag så osäkra att flera aktörer avvaktar med investeringsbeslut. Både miljön och klimatet blir förlorare och vi riskerar att Sverige går miste om många nya gröna jobb. Anders Borg borde använda momsen från bensin- och dieselförsäljningen till stöd för biogas, skriver Anders Mathiasson, vd Energigas Sverige.

Att biogasproduktionen inte ökar är i längden ohållbart om de förnybara drivmedlen ska kunna stärka sin ställning på marknaden, vilket är nödvändigt om miljö- och klimatpåverkan ska minska och regeringens målsättning om en fossiloberoende fordonsflotta ska kunna uppnås till 2030. Lösningen på problemet finns nära till hands!

Genom att använda de momsintäkter som stigande bensin- och dieselpriserna ger skulle staten kunna stötta biogasproduktionen i landet. Anders Borg skulle redan nu kunna ge klartecken till att införa det efterfrågade stödet av småskalig gårdsproduktion av biogas – där potentialen är som störst – med 20 öre per producerad KWh.

I dag produceras cirka 50 GWh gödselbaserad biogas inom lantbruket. På den nivån skulle ”20-öringen” endast kosta staten cirka tio miljoner kronor. Men om stödet trappas upp till 60 miljoner kronor årligen skulle produktionen kunna öka hela sex gånger på bara några år till 300 GWh. Räknat på tre år skulle stödet uppgå till uppemot 180 miljoner kronor – pengar som Anders Borg redan har tjänat in sedan höstens prisökningar på de fossila bränslena.

Beloppet är blygsamt. Men potentialen är enorm, på sikt uppemot 1 500 GWh. Ett sådant stöd skulle ge stora miljövinster – minskad klimatpåverkan, miljövänligare transporter och uppvärmning, samt ökad användning av biogödsel som i sin tur minskar både användning av konstgödsel och övergödningen av vattendrag och hav. Dessutom ger det möjlighet att utveckla ny teknik och nya företag, vilket ger fler jobb och ökade exportintäkter.:

Kommentar: Om biogasanläggningarna dessutom gjordes om till pyrolysanläggnigar skulle man visserligen få 25 % mindre gas men det producerade kolet som då kunde plöjas ned i marken skulle dels minska CO2 halten i atmosfären dels öka markens bördighet med upp till 30 %. /Tord

2012-04-01

Global Oil Risks in the Early 21st Century

1. Introduction

An economy needs energy to produce goods and deliver services and the size of an economy is highly correlated with how much energy it uses (Brown et al., 2010a, Warr and Ayers, 2010). Oil has been a key element of the growing economy. Since 1845, oil production has increased from virtually nothing to approximately 86 million barrels per day (Mb/d) today (IEA, 2010), which has permitted living standards to increase around the world. In 2004 oil production growth stopped while energy hungry and growing countries like China and India continued increasing their demand. A global price spike was the result, which was closely followed by a price crash. Since 2004 world oil production has remained within 5% of its peak despite historically high prices (see Figure 1).

Figure 1. Oil production stopped growing in 2004 while demand continued to increase. The result was a global oil price spike that contributed to the subsequent economic contraction. Liquid fuels include crude oil, lease condensate, natural gas plant liquids, other liquids, and refinery processing gains and losses as defined by the EIA. Source: Hirsch (2010)

Mycket läsvärd artikel. /Tord