2011-08-24

Fiskesubventioner är farligare än hajar

Det är något med hajar som får det mänskliga psyket att gå i spinn. De stora broskfiskarna har blivit något som vi älskar att frukta.

Det värsta hajrelaterade hotet mot oss är tvärtom frånvaron av hajar. På den amerikanska östkusten, där de stora rovhajarna i praktiken är utrotade, har mängden rockor exploderat eftersom ingen längre äter upp dem. Det har i sin tur lett till att de musslor och skaldjur, som rockorna äter, nu helt håller på att försvinna. Eftersom musslor och skaldjur hör till havens städpersonal, kan masslakten av rovhajar (i dagsläget omkring 75 miljoner individer per år, och på uppåtgående) visa sig bli en katastrof för vattenkvalitén.

Det verkligt beklämmande är att detta urspårade rovfiske i hög utsträckning är skattefinansierat. Världsnaturfonden beräknar att så mycket som en fjärdedel av fiskeindustrins vinster består av subventioner. Världens ledande fiskenationer håller, alla deklarationer om miljösatsningar till trots, på att subventionera ihjäl våra världshav. Här i Sverige har kampen mot bidragssamhället tyvärr inte nått fiskerinäringen. Neo-redaktören Mattias Svensson och Maria Wetterstrand (MP) har i en rapport pekat på hur de svenska fiskesubventionerna tvärtom ökade under förra mandatperioden. För de stora bottentrålarna överstiger subventionerna rentav förädlingsvärdet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar