2015-05-05

"Vi är på väg mot ett sjätte massutdöende"

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/vi-ar-pa-vag-mot-ett-sjatte-massutdoende

Minst fem gånger har jorden drabbats av massutdöende, då en stor del av allt liv utplånats på kort tid. Frågan är om vi är på väg mot ett nytt massutdöende – denna gång orsakat av människan.
För 250 miljoner år sedan skedde det hittills mest omfattande av alla massutdöenden i jorde...

...
Det kanske mest kända massutdöendet är det som utplånade dinosaurierna, och flera andra organismgrupper med dem, för 66 miljoner år sedan. I det fallet har forskarna hittat bevis för att det var en jättelik meteorit som orsakade katastrofen, en idé som först avfärdades som otrolig. På Yucatanhalvön i Mexiko finns en krater begravd, där en meteorit med en diameter på cirka tio kilometer tros ha slagit ned. Energin som den utlöste motsvarar ungefär 100 miljoner atombomber.
– Nedslaget ledde till en katastrofal miljö under något år, men så fort partiklarna lagt sig på jordytan igen och solljuset kom tillbaka började också livet återvända, berättar Vivi Vajda, som är chef för paleontologi-enheten vid Naturhistoriska riksmuseet och själv har forskat om massutdöendet som skedde för 66 miljoner år sedan, vid krita-tidens slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar