DEBATT. Mängden installerade solceller växer explosionsartat globalt. Men i Sverige har det hittills gått trögt och det beror inte på att solen lyser för lite här. Här är listan på vad som måste göras, skriver Svante Axelsson och Anna Wolf på Naturskyddsföreningen...
....
Vi ger regeringen hjälp på vägen mot solrevolution i Sverige genom att sammanfatta vad som måste göras i tio punkter:
1. Höj gränsen för energiskattebefrielse till 450 kW per anläggning, dvs samma gräns som föreslogs i den utredning som föregick skattereduktionen. Med den obegripliga gräns på 144 kW som nu föreslagits kommer många bra soliga takytor aldrig att användas.
2. Sätt gränsen för skattebefrielsen per anläggning och inte per juridisk person så länge som elen bidrar till att minska producentens elförbrukning och kan ses som en energieffektiviseringsåtgärd.
3. Inför ett undantag så att mikroproducenter som omfattas av skattereduktionen kan sälja sin el så länge man köper mer el än man säljer på årsbasis.
4. Bestäm att skattereduktionen ska gälla per anläggning och inte per juridisk person. Då kan företag och bostadsrättsföreningar få chans att utnyttja alla sina befintliga takytor så länge som de förblir nettoköpare av el.
5. Ge elkunden lagstadgad rätt att via elnätet flytta el mellan sina egna anläggningar. Det ger förutsättningar även för föreningar och företag som har flera anläggningar att få lönsamhet i sina investeringar.
6. Överför skattereduktionen för mikroproducenter till elfakturan att kvitta mot energiskatten istället för mot inkomstskatten. Detta gör det tydligt att den egna anläggningen påverkar elräkningen. Det är också ett billigare och enklare sätt att hantera skattereduktionen
7. Ge dem som inte har egna takytor att sätta solceller på möjlighet att bygga anläggningar tillsammans för att täcka sin egen förbrukning och omfattas av skattereduktionen.
8. Ta bort kravet på momsregistrering för mikroproducenter, så undviks onödigt krångel och kostsam administration.
9. Anpassa elcertifikatssystemet så att det blir lättare för mikroproducenter att söka elcertifikat och så att administrationen av småskaliga producenter underlättas.
10. Inför Energi-ROT som ersättning för det nuvarande investeringsstödet för solceller. Detta har bromsat snarare än skyndat på utvecklingen med långa köer och osäkra förhållanden och de ändringar som införts är otillräckliga. Se därför till att den som investerar i mikroproduktion kan få Energi-ROT-avdrag för hela anläggningskostnaden istället.
Svante Axelsson, generalsekreterare, Naturskyddsföreningen
Anna Wolf, sakkunnig energifrågor, Naturskyddsföreningen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar