2014-11-03

Johan Rockström besviken över klimatuppgörelsen

http://supermiljobloggen.se/nyheter/2014/10/johan-rockstrom-besviken-over-klimatuppgorelsen

“Gigantic mismatch between science and policy”.
Under natten gjorde EU:s stats- och re­ge­rings­che­fer upp om vilka klimat- och energimål som ska gälla till år 2030. I korthet landade över­ens­kom­mel­sen i 40 procent minskning av utsläppen, 27 procent förnybart och 27 procent ener­gi­ef­fek­ti­vi­se­ring, det här rap­por­te­rar bland annat TT Ny­hets­by­rån.....
 
...Sett till din bedömning av ve­ten­ska­pen, vad borde EU:s 28 med­lems­län­der ha för mål till år 2030 för att vi ska ha en rimlig chans att hålla den globala tem­pe­ra­turök­ning­en under två grader?
– Det enkla svaret är att vi med god säkerhet vet att världens utsläpp av växt­hus­ga­ser måste minska med i stor­leks­ord­ning­en 80 procent till 2050 jämfört med 1990. Och för att vi ska ha en chans att nå dit så behöver EU ha ett mål på minst 60 procent till 2030. Det är ett absolut minimum och det är helt nöd­vän­digt om man tar hänsyn till det faktum att det kommer vara nio miljarder människor på jorden 2050 och att världs­e­ko­no­min kommer tre­dubb­las till dess.
– Men sedan finns det också en analys som pekar på att inte ens det räcker, på långa vägar. För om det visar sig, vilket allting tyder på, att vi samtidigt rör oss mot sex miljarder människor som år 2050 kommer ha en ge­nom­snitt­lig köpkraft som en europé – det vill säga, om vi bejakar rätten till ut­veck­ling i Kina och i Indien, i de af­ri­kans­ka na­tio­ner­na och i La­ti­na­me­ri­ka – då behöver EU nå 100 procent till 2030.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar