Föreställningar om att ekologisk odling är klimatsmart och ger bättre livsmedel är felaktiga. Hundra procent ekologisk odling skulle vara en katastrof för framtida livsmedelsförsörjning och innebär större belastning på miljön till en hög kostnad, skriver fyra forskare med anknytning till SLU.
...
Men praktiskt taget alla populära föreställningar om ekologisk odling är felaktiga. Vi diskuterar detta i vår bok ”Den ekologiska drömmen”. Våra slutsatser i boken – baserade på seriös forskning, egen och andras – är entydiga:
• Konsumenterna får varken bättre livsmedel eller en bättre miljö om de köper ekologiskt odlad mat.
• De omfattande stöden för ekologisk odling – cirka 500 miljoner per år – skulle göra större samhällsnytta om de användes i det vanliga jordbrukets fortsatta miljöanpassning.
• Ekologiska livsmedel är inte giftfria.
• Ekomaten är inte heller nyttigare än konventionellt odlad mat.
• Ökad ekologisk odling försämrar allvarligt livsmedelsförsörjningen, både i Sverige och globalt.
• Ekoodling ger inte ett lägre utsläpp av näringsämnen till yt- och grundvatten.
• Ekoodling är inte klimatsmart....
HOLGER KIRCHMANN
professor i växtnäringslära och markvård vid Sveriges Lantbruksuniversitetet (SLU)
LARS BERGSTRÖM
professor i vattenvårdslära vid SLU
THOMAS KÄTTERER
professor i systemekologi vid SLU
RUNE ANDERSSON
före detta programchef vid SLU.
Fotnot: Författarna är aktuella med boken ”Den ekologiska drömmen” (Fri Tanke 2014)
professor i växtnäringslära och markvård vid Sveriges Lantbruksuniversitetet (SLU)
LARS BERGSTRÖM
professor i vattenvårdslära vid SLU
THOMAS KÄTTERER
professor i systemekologi vid SLU
RUNE ANDERSSON
före detta programchef vid SLU.
Fotnot: Författarna är aktuella med boken ”Den ekologiska drömmen” (Fri Tanke 2014)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar