2013-02-06

USA på god väg att nå klimatmål. DN 20130202

http://www.dn.se/ekonomi/usa-pa-god-vag-att-na-klimatmal
I smband med det havererade klimatmötet i Köpenhamn 2009 lade USA fram en nationell plan för utsläppsnedskärningar: Till 2020 skulle utsläppen av växthusgaser minska med 17 procent jämfört med nivån 2005. Målet är på god väg att uppnås.
Energianvändningen har effektiviserats, andelen kol i energimixen har minskat från 22 till 18 procent, och även oljeanvändningen har minskat. Samtidigt har naturgas (främst skiffergas) ökat starkt, liksom förnyelsebara energikällor som vind- och solkraft.
FN:s klimatmöten har hittills inte lyckats nå fram till ett globalt avtal om utsläppsnedskärningar, men i samband med mötena i Köpenamn, Cancun, Durban och Doha har över 90 länder utlovat nationella mål för minskningar. Bland dessa är Barack Obamas 17-procentsmål mindre ambitiöst än exempelvis EU:s och Sveriges.
Sammantagna är de 90 ländernas löften inte tillräckliga för att nå ner till den nivå FN anser nödvändig för att klara en temperaturökning på högst två grader. De globala utsläppen ligger i dag 14 procent högre än den nivå FN:s miljöorgan Unep menar att vi bör nå ner till 2020 för att klara tvågradersmålet.
Kommentar: Frågan är om skiffergas verkligen minskar utsläppen eftersom det kravs stora energimängder för att utvinna skiffergas. /Tord

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar