http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3585128.ece It-företaget Inrego i Täby är först i världen med den nya metoden att städa upp sina koldioxidutsläpp så att koldioxidhalten i atmosfären minskar. Det kallas minusutsläpp och lanseras av det svenska miljöteknikföretaget Biorecro.
Tekniken heter Bio-Energy with Carbon Capture and Storage och förkortas BECCS.
Den går ut på att fånga in koldioxiden från processindustrier som har biomassa som råvara, till exempel etanolfabriker där koldioxid frigörs i jäsningsprocessen.
Koldioxiden från den typen av processer är mycket mer lättfångad än koldioxid i rökgaserna från kolkraftverk och andra industrier som använder fossila bränslen.
Koldioxiden begravs sedan på vanligt sätt i djupt liggande fickor under havsbotten eller uttjänta oljekällor på land.
Poängen med BECCS-metoden är att den tar bort koldioxid som egentligen ingår i det naturliga kretsloppet och gömmer undan den djupt nere i marken.
Det svenska startupföretaget Biorecro, grundat av de förra KTH:arna Henrik Karlsson och Lennart Byström, har lanserat utsläppsrätter för "minusutsläpp". Genom samarbete med bland annat det amerikanska forskningsprojektet i Illinois kan Biorecro garantera att koldioxid tas ur atmosfären. För det får intresserade företag betala ungefär det dubbla mot vad vanlig klimatkompensation kostar.
- Det vi gjort är att vi hittat en fungerande affärsmodell. Tekniken för minusutsläpp finns, det svåra är att hitta ekonomi i det. Det har vi nu lyckats med. Avtalet med Inrego är beviset, säger Henrik Karlsson.
Det svenska It-företag Inrego köper in begagnade datorer, rustar upp dem och säljer dem vidare till skolor, kommuner och andra verksamheter som inte vill lägga ut lika mycket pengar som nya datorer kostar. Redan där har Inrego en tydlig miljöprofil.
Nu går man ett steg vidare genom att klimatstäda sina 113 ton koldioxidutsläpp som man direkt och indirekt är orsak till varje år.
- Vi är först i världen med att ta vårt fulla klimatansvar, säger Iregos miljöchef Erik Pettersson.
Kommentar: BECCS fångar således CO2 från luften och binder det i gamla gruvor, vilket kan jämföras med att biokol som också fångats från luften kan markbindas./ Tord
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar