2012-11-01

”Moderaterna hotar sänka historiskt klimatbeslut i EU” DN 20121016

http://www.dn.se/debatt/moderaterna-hotar-sanka-historiskt-klimatbeslut-i-eu Färre utsläppsrätter. Ett brittiskt förslag i EU skulle kraftigt minska klimatutsläppen samtidigt som EU-ländernas skulder kan minskas med hundratals miljarder. Men Moderaterna har tagit intryck av svenska särintressen och hotar att sänka det historiska initiativet, skriver två medarbetare vid tankesmedjan Fores.
Svenska företag kommer sammantaget att tjäna på förslaget. Nyligen kom siffror från SSAB som visade att företaget under ett kvartal sålt utsläppsrätter som de sparat för 270 miljoner kronor. Svenska företag har tillsammans sparat miljontals utsläppsrätter och kommer framför allt att få extra många nya utsläppsrätter tilldelade sig gratis till 2020 jämfört med sina konkurrenter, enligt nya regler.
När alla dessa utsläppsrätter stiger i pris kommer de svenska företagen att bli vinnare.
Med en enkel beräkning går det att visa att de tjänar många miljarder netto till år 2020. Därtill finns en rad företag som ABB och SKF, som levererar tekniska lösningar för att minska utsläppen, eller producerar utsläppsfri elenergi. Även dessa tjänar på att utsläppspriset stiger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar