2012-02-16

Här ska Sveriges CO2-källa byggas

En ny fabrik i Norrköping ska göra Sverige självförsörjande på koldioxid. Aga och Lantmännen vill slå mynt av utsläppen.

Koldioxid är inte bara ett miljöproblem. Det är även en värdefull råvara i en lång rad produkter. Läsk och kylmedium är bara några exempel. Men i dag är Sverige beroende av import.

Det vill gasjätten Aga och Lantmännen Agroetanol ändra på. De har tecknat ett intentionsavtal om att bygga en storskalig koldioxidfabrik i Händelö i Norrköping.

Där tillverkar Lantmännen drivmedelsetanol och djurfoder, och i processen frigörs stora mängder koldioxid. I dag släpps allt ut i atmosfären, men den nya fabriken ska i stället fånga upp, rena och komprimera gasen.

– Vi siktar på att producera 80 000 till 100 000 ton koldioxid per år. Det motsvarar ungefär behovet på den svenska marknaden, säger Bengt Olof Johansson, vd på Lantmännen Agroetanol.

Han räknar med att den nya fabriken ska vara en lönsam affär i sig. Men satsningen gör även företagets etanol ”grönare”, ett viktigt argument i drivmedelsbranschen.

– När vi tar hand om koldioxiden innebär det att vi i praktiken gör ett minusutsläpp av växthusgasen, säger Bengt Olof Johansson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar