2012-01-11

Energiboom ger ny kraft åt USA. SVD 20111227

• USA nära ny milstolpe – blir nettoexportör av bensin och flygbränsle för första gången på över 60 år.

Men:

I den nya energiekvationen i USA ingår dessutom biobränslen, med redan befintliga bestämmelser om en viss andel etanol (vanligen från majs) i bensinen. Inför toppmötet i Durban påpekade klimatförhandlaren Todd Stern att det i president Obamas stimulanspaket avsattes över 90 miljarder dollar till gröna energiinitiativ. Detta kommer, enligt Stern, att leda till att produktionen av alternativ energi fördubblas i slutet av 2012. Satsningar på energieffektivitet pågår också, bland annat för att minska förbrukningen i vitvaror.

- Det enda som saknas är ledarskap, sa dock ovan nämnde T Boone Pickens i en tv-intervju i kanalen MSNBC.

Med detta avsåg han dels Obama-administrationens njugga hållning mot oljeborrning till havs, dels beslutet att skjuta upp tillståndsgivningen till bygget av en pipeline, Keystone XL, från oljesandsfälten i Alberta i Kanada till raffinaderierna vid Mexikanska golfen. Det hela verkade så gott som klappat och klart när allt mer högljudda protester utanför Vita huset trummades ihop under sommaren och hösten.

Sedan tar samme Brown upp det som spökar i analyserna med följande replik ”…vid vårt Kearl-projekt i Kanada bli utsläppen i oljesandsproduktionen desamma som beträffande många andra oljor”. Men detta blidkar inte dem som varnar för växthuseffekten, däribland den i USA mest kände experten James Hansen som sagt att ”spelet är över” ifall Keystone-ledningen byggs.

Förutom frågetecknen om nedsmutsning från den kanadensiska oljeproduktionen växer oron kring borrtekniken som kallas ”fracking” och som dessutom slukar stora mängder vatten.

Kommentar: Tänk om man satsat helt på grön energi istället.

/Tord

1 kommentar: