Vi människor är hittills huvudorsaken till att medeltemperaturen på jorden stigit med närmare en grad de senaste 50 åren. Forskning visar också att vi troligen redan intecknat oss för ytterligare en grad på grund av havens förmåga att lagra värme och att luftföroreningar kyler planeten.
IPCC:s senaste rapport om extrema väderhändelser (november 2011) konstaterar att sannolikheten är hög för att både den ökade frekvensen av skyfallsregn och extremt varma dagar som observerats de senaste 50 åren, har direkt samband med klimatförändringen. Studier av forskarna Stefan Rahmsdorf och Jim Hansen nyligen gör båda bedömningen att såväl värmeböljan i Ryssland 2010 som den i Texas 2011 har samband med den globala uppvärmningen.
Det finns i dag starkt vetenskapligt stöd för att de ökade utsläppen av koldioxid utgör ett hot mot välfärden i framtiden. Utmaningen för mänskligheten när det gäller naturen och natursystemen är dock större än så. Lika allvarligt är överutnyttjandet av många viktiga ekosystem samt utarmningen av den biologiska mångfalden. Ekosystemen har hittills absorberat hälften av människans koldioxidutsläpp. Men den förmågan är nu hotad, både av det varmare klimatet och av människans hårda exploatering. Att skydda och stärka ekosystemen blir därför en dubbelt viktig uppgift.
Argumenten för att snabbt reducera klimatutsläppen är många och handlar om långt mer än riskerna för extrema vädersystem.
Därtill kommer konsekvenserna av havsförsurningen och ekosystemens bärkraft, som utgör själva basen för vår ekonomi. Ytterligare ett argument hänger samman med ”peak oil” och svårigheterna att möta den snabbt ökade efterfrågan på olja. För att klara dessa utmaningar krävs inget mindre än en transformation av våra produktions- och konsumtionsmönster.
Det är djupt olyckligt när en ledande forskare som Lennart Bengtsson bagatelliserar utsläppen av växthusgaser. Vad frågan ytterst gäller är att hantera växande och komplicerade risker. Mot risker brukar vi försäkra oss. Varför vi inte skulle göra så i detta fall är omöjligt att förstå.
JOHAN ROCKSTRÖM
chef Stockholm Environment Institute (SEI)
ANDERS WIJKMAN
rådgivare SEI, medlem av Vetenskapsakademin
Fotnot: Skribenterna har tillsammans skrivit boken ”Den stora förnekelsen”.